brystolbenroldy 15.11.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 wymyslilem trudny temat wrzucenia pasa z desek w polowie pokoju dziennegona ogrzewanie podlogowe deski mają się stykac wzdłuż z kaflamichciałbym aby miejsce styku było wypelnione korkiemchciałbym aby podłoga była pływająca, wolałbym nie stosować kleju ponieważ jeden uczciwy pan w sklepie z deskami powiedział mi ,że to jest lipa i po gwarancji bedzie się rozpadać- mimo tego co mówią inni sprzedawcy podłoga pływająca nie nadaje się do połączeń korkiem ale zastanawiam się czy mógłym taką podłogę przymocować do podłoża wzdłuż krawędzi przy kaflach - tak aby jednak ten korek sobie tam wcisnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.11.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 wymyslilem trudny temat wrzucenia pasa z desek w polowie pokoju dziennego na ogrzewanie podlogowe deski mają się stykac wzdłuż z kaflami chciałbym aby miejsce styku było wypelnione korkiem chciałbym aby podłoga była pływająca, wolałbym nie stosować kleju ponieważ jeden uczciwy pan w sklepie z deskami powiedział mi ,że to jest lipa i po gwarancji bedzie się rozpadać- mimo tego co mówią inni sprzedawcy podłoga pływająca nie nadaje się do połączeń korkiem ale zastanawiam się czy mógłym taką podłogę przymocować do podłoża wzdłuż krawędzi przy kaflach - tak aby jednak ten korek sobie tam wcisnąć ? Fachowo to nalezy odradzic. samemu mozesz zrobic co chcesz. Podłogówka i deski -mam nadzieję, ze wielowarstwowe- a nie lite. Masz kafle na podłogówce albo i poza nia. na podłogówkę kladziesz deskę wielowarstwową fabrycznie wykończoną lakierem lub olejem. Jezeli układasz pływająco na ogrzewaniu podłogowym musisz do ogrzania pomieszczenia podkrecic ogrzewanie aby pokonac opory przenikania ciepła przez dodatkowo ułozoną gąbkę lub co gorsza matę wygłuszjaca i powstałe w wyniku takiego układania poduszki powietrzne. Podwyższone ogrzewanie wywoła suche powietrze bezpośrednio nad parkietem a tym samym szybsze i większe wysychanie drewna. Dlatego najlepszym sposobem jest wyklejenie desek. Obniza to temperature podłoża i obniża koszty rachunków. Jezeli bedzie mata to jej grubośc nie pozwoli na zaden manewr wyklejenia nawet na krawędzi tych desek. Mozesz spróbowac po ułozeniu folii bez pianki najpierw przykleic korek do kafelek i podłoża nastepnie pierwszą deskę od kafelek w połowie jej szerokości wykleic, oczywiscie nie do folii. Folia musi byc krótsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.11.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 deski mają się stykac wzdłuż z kaflami chciałbym aby miejsce styku było wypelnione korkiem chciałbym aby podłoga była pływająca, wolałbym nie stosować kleju ponieważ jeden uczciwy pan w sklepie z deskami powiedział mi ,że to jest lipa i po gwarancji bedzie się rozpadać- mimo tego co mówią inni sprzedawcy Hmmm - a skąd wiesz, że ten sprzedawca jest uczciwy? Może zamiast taniej pianki chce Ci zaproponować jakiś dobry super klej... Poza tym - czy wysokości podłogi są gotowe na taki manewr. Załóż, że sama deska ma 10mm. Na pływająco jej całkowita wysokość będzie z 15mm (chyba że zrezygnujesz z podkładu). A klejona będzie miała 11mm. I jak zrobisz przejście z tej deski klejonej a pływającej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 16.11.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Teoretycznie można, praktycznie niewypał. Nie grzeje i drewno fiksuje. Co do klejenia częściowo podłogi pływającej to można. Ja z zasady doradzam by deskę barlinecką jednak kleić całą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.11.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Teoretycznie można, praktycznie niewypał. Nie grzeje i drewno fiksuje. Co do klejenia częściowo podłogi pływającej to można. Ja z zasady doradzam by deskę barlinecką jednak kleić całą. Cało-powierzchniowe klejenie posadzek drewnianych to jest jedyna metoda na ogrzewanie podłogowe z powodów jakie już w różnych tematach na tym forum wymieniłem i podkreślałem. Oczywiście pływająco można tez ułożyc ale jest to gorsze rozwiazanie. Gośc ma dopiero projekt a już mu gdzieś jacys tam poodradzali z róznych powodów klejenie. Dla mnie jest to dowód jak niska lub brak wiedzy panuje wśród przedstawicieli branży parkieciarskiej od handlowców poprzez projektantów po wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brystolbenroldy 19.11.2008 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 odradzono mi klejenie ze względu na to ,że po upływie gwarancji będzie to odpadać. Jeżeli gwarancja to 2-3 lata można założyć ,że po 10 latach podłoga klejona zmieni się w pływającą : ) Chyba zrezygnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.11.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 odradzono mi klejenie ze względu na to ,że po upływie gwarancji będzie to odpadać. Jeżeli gwarancja to 2-3 lata można założyć ,że po 10 latach podłoga klejona zmieni się w pływającą : ) Chyba zrezygnuję Nic nie będzie odpadac jeżeli użyjesz odpowiedniego kleju i to sprawdzonego. nie jakiegoś 5-10-15, czy piąta klepka, tudzież podobne. Cóż to za radosny ptaszek naopowiadał ci farmazonów. Przedstaw jeżeli chcesz cały tok myślenia tego ptaszka-cóż to on ci naopowidał. Ja powiem z całą stanowczością -koleś nie ma racji, koleś się myli i koleś nie wiele ma wspólnego z nowoczesnym parkieciarstwem. Oczywiście zrobisz jak uważasz!! Jeżeli jednak chcesz ułożyc w tym miejscu deski powinieneś je przykleic i oddzielic dylatacją z korka od kafli. Czy ten koleś ma ułożyc tobie te deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts