Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

5 w 1 czyli solidny szwagier z Suwałk

Recommended Posts

Razem ze szwagrem wykonaliśmy całą wykończeniówkę mojego domku GL 359. Ja w zasadzie bardziej asystowałem.

Zaczynając od tynków / płyty g-k /, przez terakotę, glazurę, malowanie ...kończąc na ociepleniu.

Trwało to od kwietnia do połowy września /typowy pracuś od godz. 8 rano do ok. 19-z krótką przerwą na kawę itp. Wszystko pod poziomicę, niemal idealnie.

Piszę ten post, ponieważ słyszę i czytam co chwilę o spartolonej robocie, pseudo ,,fachofcach''.Z całej mojej walki z budową domu - stan surowy, instalacje jedynie szwagier stanął na wysokości zadania. Ktoś powie , że to po rodzinie - nic z tych rzeczy - po prostu solidny wykonawca. Teraz załapał się do pewnej firmy, gdzie zobaczył jak stary fachowiec kładzie terakotę na kleju o grubościok 5 cm !!! to mu

aż się słabo robi .

Na prawach offtopicznej dygresji- niedobrze mi się robi, gdy słyszę o "starych fachowcach", tych mitycznych tytanach kielni i młotka, którzy kiedyś to ho-ho, jak budowali i wykańczali, zaś dziś to sami partacze.

Ja nigdy nie miałem okazji spotkać takiego starego fachowca. Za komuny widziałem wielu budowlańców, którzy u moich rodziców oraz sąsiadów i członków rodziny wykonywali rozmaite prace. Zawsze było to z łaski, za ogromne pieniądze i często- gęsto kiepsko (że o totalnym syfie, jaki po sobie pozostawiali, nie wspomnę).

Dlatego nie widzę specjalnej różnicy między tym, co było kiedyś ("starymi fachurami") a tym, co jest dzisiaj ("młodzi partacze").

Drżę tylko przed tym, co może być jutro.