Pawel78 16.11.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 "Jeśli ściany są murowane, na ich górnej powierzchni można wykonać żelbetowy wieniec albo ułożyć warstwę cegieł, które zapewnią równomierny rozkład obciążeń na całej długości ścian, bez działania punktowego, co mogłoby doprowadzić do powstania pęknięć"Z całym szacunkiem ale Pani pisząca ten tekst zaskoczyła mnie bardzo. Z tego opisu (bo jest również na drugiej stronie zdjecie) wynika, że należałoby zrobić wieniec by budynek nie rysował się ale najlepszy teks to "które zapewnią równomierny rozkład obciążeń".Szanowna Pani redaktor z tego co się orientuję to do równomiernego rozkładu obciążeń budynku na grunt( odnoszę się do domków jednorodzinnych) służy ława betonowa czy żelbetowa. Nic nie dadzą te cegły i wieniec bo w miejscach drzwi już nie mamy obciążenia czyli nie rozkładają się one równomiernie.Pisanie takich informacji w tak popularnym miesięczniku dla inwestorów powoduje tylko spięcia pomiędzy kierownikiem budowy a inwestorem. Ludziom nie znającym się na branży budowlanej ciężko jest przekonać, że wieniec lub cegła nie są potrzebne a tylko podnoszą koszt budowy.Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 16.11.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 " powoduje tylko spięcia pomiędzy kierownikiem budowy a inwestorem. Ludziom nie znającym się na branży budowlanej ciężko jest przekonać, że wieniec lub cegła nie są potrzebne a tylko podnoszą koszt budowy. Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie. U mnie: 1. ława schodkowa, na to bloczki betonowe zakończone wieńcem- nakazał kierbud 2. strop monolit na ścianach z suporka. Ściana zakończona warstwą cegły pełnej - zalecenie kierbuda. Miałem wybór wieniec opuszczony albo obmurowanie cegłą Podobne zdanie mieli murarze z 30-letnim doświadczeniem Wszystko po to, aby rozłożyć równomiernie obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 19.11.2008 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Jeśli chodzi o punkt 1 to można się ewentualnie zgodzic może były bardzo skomplikowane ławy. Ale jeśli chodzi o punkt 2 nie ma żadnego logicznego wytłumaczenia. Jeśli się mylę poprawcie mnie.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.11.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Czy wykonuje sie wieńce opuszczone?Ja miałem do wyboru:wieniec opuszczony albo wykorzystać darmową cegłę. Nie kwestionuję zaleceń kierbuda, który nie jest tylko na papierze. Na marginesie: kierbud to mój dobry kolega i jak na razie dobrze doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 25.11.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 jest to "poduszka" daje się ją w przypadku "słabszego" muru, może być też betonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.12.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Firma Stropex ma bardzo fajne kształtki (jest parę fotek w dzienniku) które pozwalaja na wykonanie wieńca opuszczanego a jedoczesnie nie trzeba szalować wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts