Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa i remont - Mocne podstawy Murator grudzień 2008

Pawel78

Recommended Posts

"Jeśli ściany są murowane, na ich górnej powierzchni można wykonać żelbetowy wieniec albo ułożyć warstwę cegieł, które zapewnią równomierny rozkład obciążeń na całej długości ścian, bez działania punktowego, co mogłoby doprowadzić do powstania pęknięć"

Z całym szacunkiem ale Pani pisząca ten tekst zaskoczyła mnie bardzo. Z tego opisu (bo jest również na drugiej stronie zdjecie) wynika, że należałoby zrobić wieniec by budynek nie rysował się ale najlepszy teks to "które zapewnią równomierny rozkład obciążeń".

Szanowna Pani redaktor z tego co się orientuję to do równomiernego rozkładu obciążeń budynku na grunt( odnoszę się do domków jednorodzinnych) służy ława betonowa czy żelbetowa. Nic nie dadzą te cegły i wieniec bo w miejscach drzwi już nie mamy obciążenia czyli nie rozkładają się one równomiernie.

Pisanie takich informacji w tak popularnym miesięczniku dla inwestorów powoduje tylko spięcia pomiędzy kierownikiem budowy a inwestorem. Ludziom nie znającym się na branży budowlanej ciężko jest przekonać, że wieniec lub cegła nie są potrzebne a tylko podnoszą koszt budowy.

Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

" powoduje tylko spięcia pomiędzy kierownikiem budowy a inwestorem. Ludziom nie znającym się na branży budowlanej ciężko jest przekonać, że wieniec lub cegła nie są potrzebne a tylko podnoszą koszt budowy.

Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

U mnie:

1. ława schodkowa, na to bloczki betonowe zakończone wieńcem- nakazał kierbud

2. strop monolit na ścianach z suporka. Ściana zakończona warstwą cegły pełnej - zalecenie kierbuda. Miałem wybór wieniec opuszczony albo obmurowanie cegłą

Podobne zdanie mieli murarze z 30-letnim doświadczeniem

Wszystko po to, aby rozłożyć równomiernie obciążenie.

• 4 weeks później...