Tyson 16.11.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Witam! Prosze o opinie dotyczace wkladow kominkowych firmy Kratki, http://www.kratki.pl. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 16.11.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Tutaj cos powinno być http://forum.muratordom.pl/kominki-z-kratki-pl,t40573.htm?highlight=kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaczek 16.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 zapytaj może Foresta z forum, to naprawdę świetny ekspert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 17.11.2008 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Dziekuje za odpowiedz, zastanawiam sie nad wkladem Maja pionowym, moze ktos ma juz taki?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 22.05.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 podbijam temat tez mysle o tym wkladzie czy ktos moze juz go uzytkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistral311 22.10.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam. Kupiłem wkład z płaszczem Zuzia z szybą boczną i wkładką z wermikulitu. Wkładka ma podnosić temp. w kominku i zarazem być elementem ozdobnym. Producent podaje, że mogą pojawić się na wkładce pęknięcia, które są dopuszczalne i nie wpływają na właściwości wermikulitu. Pęknięcia pojawiły się przy pierwszym paleniu. Co dzień dochodziły następne. Po 5 dniach pojawiły się szpary na 0,5 cm. Wygląda to tragicznie a producent mówi, że na wkładki nie mam gwarancji. Czyli element za 400 zł mogę wyrzucić w śmieci. Ze szczelnością wkładu też nie jest najlepiej. Nie mogę stłumić ognia pomimo, że zewnętrzna czerpnia powietrza jest zawsze zamknięta. Czyli nie ma możliwości, aby ogień przetrwał do rana a do tego komputerek sterujący przepustnicą i przepustnica są niepotrzebne (ciągle zamknięte). Poprzednio przez 10 lat użytkowałem wkład francuzki i spokojnie ogień trzymał mi do rana. Szyba przednia prawie się nie brudzi. Trzeba ją myć co 3-4 palenia. Za to przez boczną nie widać ognia po 15 min. Płaszcz działa OK. 19 KW kominek spokojnie ogrzewa 170 m2. Szukajcie czegoś innego! Wyszedłem z założenia, że trzeba wspierać polski przemysł i w razie czego wiadomo do kogo zwrócić się z problemami. Błąd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 01.01.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Witam. Kupiłem wkład z płaszczem Zuzia z szybą boczną i wkładką z wermikulitu. Wkładka ma podnosić temp. w kominku i zarazem być elementem ozdobnym. Producent podaje, że mogą pojawić się na wkładce pęknięcia, które są dopuszczalne i nie wpływają na właściwości wermikulitu. Pęknięcia pojawiły się przy pierwszym paleniu. Co dzień dochodziły następne. Po 5 dniach pojawiły się szpary na 0,5 cm. Wygląda to tragicznie a producent mówi, że na wkładki nie mam gwarancji. Czyli element za 400 zł mogę wyrzucić w śmieci. Ze szczelnością wkładu też nie jest najlepiej. Nie mogę stłumić ognia pomimo, że zewnętrzna czerpnia powietrza jest zawsze zamknięta. Czyli nie ma możliwości, aby ogień przetrwał do rana a do tego komputerek sterujący przepustnicą i przepustnica są niepotrzebne (ciągle zamknięte). Poprzednio przez 10 lat użytkowałem wkład francuzki i spokojnie ogień trzymał mi do rana. Szyba przednia prawie się nie brudzi. Trzeba ją myć co 3-4 palenia. Za to przez boczną nie widać ognia po 15 min. Płaszcz działa OK. 19 KW kominek spokojnie ogrzewa 170 m2. Szukajcie czegoś innego! Wyszedłem z założenia, że trzeba wspierać polski przemysł i w razie czego wiadomo do kogo zwrócić się z problemami. Błąd! Też myślę o zuzi narożnej zmartwiło mnie że boczna szyba się brudzi tak szybko:( a może wiecie jako to jest z boczną czybą w Aryście 10 P DJ lub SJ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 26.01.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 kominki z Kratki są to bardzo proste konstrukcje.szyba przednia jest nieszczelna dlatego nie możesz zdławić ognia bo ciągnie powietrze ze środka. Jest to system "czystej szyby" na bocznej nie masz czegoś takiego dlatego jest brudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 26.01.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 WitamMam Maję 12 , na razie nie zabudowaną , fakt konstrukcja prosta, (jak napisał zientas - nie szczelna szyba) "fabryczna przystawka" do podłączenia powietrza z zewnątrz. + szyber.Palę nią kilka miesięcy:1/system "czystej szyby" u mnie się sprawdza , delikatnie po bokach się brudzi 2/Szuflada popielnika trochę za krótka i popiół leci za nią3/Wizualnie mi się podoba w opcji dokupiłem ramkę wokół szyby Zainspirowany jednak uwagami wyczytanymi na forum dokonałem i dokonuje w kilka modyfikacji:1/wyłożyłem ściany boczne szamotem2/przerobiłem doprowadzenie powietrza- powietrze wpada nie tylko pod ruszt ale także na płomienie około 3/ i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 27.01.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam Mam Maję 12 , na razie nie zabudowaną , fakt konstrukcja prosta, (jak napisał zientas - nie szczelna szyba) "fabryczna przystawka" do podłączenia powietrza z zewnątrz. + szyber. Palę nią kilka miesięcy: 1/system "czystej szyby" u mnie się sprawdza , delikatnie po bokach się brudzi 2/Szuflada popielnika trochę za krótka i popiół leci za nią 3/Wizualnie mi się podoba w opcji dokupiłem ramkę wokół szyby Zainspirowany jednak uwagami wyczytanymi na forum dokonałem i dokonuje w kilka modyfikacji: 1/wyłożyłem ściany boczne szamotem 2/przerobiłem doprowadzenie powietrza- powietrze wpada nie tylko pod ruszt ale także na płomienie około 3/ i inne Witam. Możesz opisać trochę dokładniej dokonane przeróbki. Co prawda ja posiadam oliwie ale konstrukcja jest taka sama. W tym tygodniu dołożyłem cegły szamotowe i faktycznie inaczej się pali. Co prawda mocniej, ale drewna idzie mniej. Ja planuję docelowo uszczelnić górę szyby aby kominek nie pobierał powietrza z wewnątrz, lecz nie chciał bym aby szyba się brudziła. Więc należało by doprowadzić powietrze jakimiś kanałami nad szybę z kanału doprowadzającego. Nie mam pojęcia jaka powinna być średnica tego kanału. A może wystarczyło by ponawiercać otwory między Szybą a strażakiem do popielnika, aby stamtąd pobierał powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 27.01.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 rakgrzech Jak pisałem wyżej powietrze z popielnika doprowadzone jest do góry na polana drew, jak widać na załączonej fotce: Powietrze wydostając się z tych otworów miesza się ze spalinami , i powstaje efekt "palnika kuchenki gazowej" Na deflektor dałem płytki szamotowe Temperatura spalin w Mai podawana przez producenta to 330*C u mnie na wyjściu 550*C Pewnie częściowo to efekt tych zmian, chyba ,że producent zaniżył temperaturę. Zależy mi na wysokiej temperaturze spalin , bo chcę im (spalinom) to ciepło odebrać Tu opisuję jak: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193432-KOMINEK-porad%C5%BA-jak-dobrze-go-obudowa%C4%87/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 27.01.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Myślałeś nad tym aby to powietrze podawać przy szybie. Może wtedy można by ją było uszczelnić i pozostała by czysta.Ja ogólnie walczę z niską wilgotnością domu. Kominek przez tą szybę tyle wyciąga powietrza że nie da rady tego uzupełnić. Mam doprowadzone powietrze z zewnątrz do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 27.01.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 rakgrzechTeż mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz.Jeśli chodzi o wilgotność to ktoś z fachowców na forum pisał ,że ma w zabudowie naczynie , gdzie wlewa wodę i w ten sposób nawilża powietrze. O tm powietrzu na szybę muszę pomyśleć . A ten fabryczny system czystej szyby Ci nie odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 27.01.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jestem zadowolony z prędkości brudzenia się szyby. Ale nazwy "systemy" czystej szyby i zimnej klamki mnie śmieszą. Bardziej bym to nazwał "rozwiązaniem" problemu brudnej szyby, gorącej klamki. Taki to łyk marketingowy sprzedawców. Nie odpowiada mi, że to zaciąga powietrze z wewnątrz pomieszczenia, gdyż przyczynia się znacznie do wysuszenia powietrza w domu. Obecnie po włożeniu szamotu do kominka spalanie na tyle się poprawiło, że pale przy zamkniętym dopływie powietrza z zewnątrz aby ograniczyć prędkość spalania. Całe powietrze zasysane jest więc przez szczelinę w szybie. Ale to powoduje "zaskakujące" wychłodzenie łazienki:). Powietrze zasysane jest przez szacht przy kominie ze strychu przez łazienkę a potem do kominka. W związku z tym do łazienki nie dopływa ogrzane powietrze. Ale jest i plus 30 min po prysznicu wszystko jest suche ani jednej kropli wody . Dlatego zastanawiam się nad jednym z rozwiązań. 1. Odłączyć doprowadzenie powietrza od kominka i zostawić je luzem. W kominkach bez doprowadzienia powietrza tak robią. 2. Za kominkiem o otworzyć jeden z wolnych kanałów wentylacyjnych + otworzyć go również na strych. Powinienem uzyskać podobny efekt jak szacht w łazience. 3. Dokonać przeróbki kominka podobnej do twojej ale to wiąże się z paroma pytaniami, dylematami i utratą gwarancji na kominek. Też myślałem nad takim naczyniem lecz wydaje mi się, że ono nie uzupełni start wilgoci w domu przy takiej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.01.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam.Rakgrzech - bardzo dobrze ująłeś istotę poboru powietrza przez każdy wkład kominkowy/piec/piecyk/kozę i to co się dzieje w domu w momencie palenia w kominku. Warto by się nad nim nieco zatrzymać i podyskutować.Wieczorkiem się trochę "popastwię", z korzyścią (mam nadzieję) dla Ciebie i wszystkich czytających.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 27.01.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam. Rakgrzech - bardzo dobrze ująłeś istotę poboru powietrza przez każdy wkład kominkowy/piec/piecyk/kozę i to co się dzieje w domu w momencie palenia w kominku. Warto by się nad nim nieco zatrzymać i podyskutować. Wieczorkiem się trochę "popastwię", z korzyścią (mam nadzieję) dla Ciebie i wszystkich czytających. Pozdrawiam. Nie rób tego proszę - wątek tak fajnie się zaczął - piszą użytkownicy tańszych wkładów o swoich doświadczeniach a zaraz się zacznie pojedynek kwartetu sprzedawców wkładów stalowo-szamotowych za min. 5 tys. czyli Foresta,Bohusza,Enju i Mistrza zduńskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.01.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Nie rób tego proszę - wątek tak fajnie się zaczął - piszą użytkownicy tańszych wkładów o swoich doświadczeniach a zaraz się zacznie pojedynek kwartetu sprzedawców wkładów stalowo-szamotowych za min. 5 tys. czyli Foresta,Bohusza,Enju i Mistrza zduńskiego O przepraszam bardzo ja Boguś mam w ofercie między innymi wkłady kominkowe za niecałe 2000 zł Oczywiscie wkłady stalowe z paleniskiem szamotem wyłozonym. Nawet mam wkłady z płaszczem wodnym za ok 3000 zł Taki jestem i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.01.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Całe powietrze zasysane jest więc przez szczelinę w szybie. Ale to powoduje "zaskakujące" wychłodzenie łazienki:). Powietrze zasysane jest przez szacht przy kominie ze strychu przez łazienkę a potem do kominka. W związku z tym do łazienki nie dopływa ogrzane powietrze. Ale jest i plus 30 min po prysznicu wszystko jest suche ani jednej kropli wody . . Skoro wilgoci niema w łazience to gdzie jest teraz ? Może w kominie ? Skoro suszysz łazienkę po prysznicu w 30 minut .. to jak intensywnie wymieniasz powietrze w całym domu ? Wygląda na to że odkryto nowe zastosowanie wkładu kominkowego .. wentylacja łazienki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.01.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Bohusz|: Wiemy że masz tanie wkłady ... Wklej lepiej jakąś ładną obudowę bo ostatnio nic nie dodałeś do pooglądania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.01.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Koniec z wklejaniem obudów.Tak mnie nauczył Bader, który napisał wyraźnie że nie wkleja swoich wykonanych kominków, aby go ktoś tam gdzieś nie podpaczył i zrobił kopię. Mogę wkleić zdjęcia płyt szamotowych, różnych kręgów, a niebawem modułów ceramicznych przewidzianych do nowej wersji IMPETA. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts