trammel 27.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Wracając do tematu wątku - u mnie miał być żeliwniak włoski Focolare, ale koszt trochę wysoki i dziwne dopowadzenie powietrza od góry. I będzie eryk 12 kw - czyli klasyka - podobny mocą do Maji ale z trochę większą szybą. Myślę że do rekreacji piątkowo - niedzielnej wystarczy. Jedyna ekstrawagancja to będzie rura do 2 pokojów na poddaszu z ciepłem w grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.01.2012 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam.Trammel ... ani ja ani Eniu nie jesteśmy sprzedawcami wkładów ...OK - nie zabieram głosu ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.01.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Koniec z wklejaniem obudów. Tak mnie nauczył Bader, który napisał wyraźnie że nie wkleja swoich wykonanych kominków, aby go ktoś tam gdzieś nie podpaczył i zrobił kopię. . Poszliśmy krok dalej na naszej stronie www. nie wklejamy najnowszych realizacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 28.01.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Użytkuję wkład Zuzia z kratek. Największa wada to oczywiście nieszczelność. Regulacja spalania nie istnieje. Można zamknąć przepustnicę powietrza z zewnątrz i wlot pod popielnikiem, a brykiet i tak pięknie się pali. Wkładu nie da się uszczelnić "bardziej". Likwidacja szpary nad szybą powoduje jej koszmarne zabrudzenie. Uszczelnienie na drzwiach nie jest możliwe z uwagi na niedokładność spasowania poszczególnych elementów. Fabryczny dolot powietrza - tragedia. Dobrze, że mam mało popiołu, gdybym palił drewnem nadmiar popiołu spadałby do dolotu powietrza z zewnątrz... Reasumując, rozwiązanie dobre na "rozpoznanie" tematu palenia w kominkach. Największa zaleta tego wkładu, to fakt, że pewna podejrzliwość względem niego spowodowała odłożenie decyzji o wykonaniu zabudowy na później - za rok lub dwa kupię prawdziwy wkład, uważnie spoglądając na producentów ze Skandynawii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.01.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam. Poszliśmy krok dalej na naszej stronie www. nie wklejamy najnowszych realizacji ... Zrób krok następny i przestań wklejać w każdym wątku FM odnośniki - reklamy Romotopów oraz głupawych tekstów pod nimi ... Lopesjus - w Twoim poście ostatnim jest chyba kwintesencja i podsumowanie wątku ... Sterowiec udoskonala taki wkład we własnym zakresie i to w prostu sposób. Powstaje pytanie czy warto kupować żeliwną skrzynkę "bezniczego" i doktoryzować się z niej później, czy lepiej od razu kupić urządzenie droższe ale i nowocześniejsze technicznie. Nawet z tej samej firmy. Też odpowiedziałeś innym na to pytanie. Pozdrawiam. PS. Sterowiec - możesz sprzedać kilka patentów producentowi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.01.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam. Zrób krok następny i przestań wklejać w każdym wątku FM odnośniki - reklamy Zrób krok dalej i uruchom SWOJĄ stronę internetową Zrób drugi krok dalej ...zacznij płacić za swoją obecność reklamową na FM Nie masz strony http://www.... klientów pozyskujesz dzięki FM , zapominasz jednak płacić za reklamę . Odczep się od tych którzy za reklamę po prawej stronie każdego wpisu płacą co miesiąc . Nie stać Ciebie na reklamę i stronę http://www.. ale próbujesz zgrywać wielkiego GURU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 28.01.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Forest napisał: "Powstaje pytanie czy warto kupować żeliwną skrzynkę "bezniczego" i doktoryzować się z niej później, czy lepiej od razu kupić urządzenie droższe ale i nowocześniejsze technicznie. Nawet z tej samej firmy." Wkład , który posiadam "MAJA 12" kupiłem z kilku powodów: (dodam ,że cena miała znaczenie , ale wygląd też) 1/jest trochę lepszy od tych z marketu 2/dużo tańszy od tych najlepszych 3/ten ma opcję doprowadzenia powietrza z zewnątrz -inne w marketach nie miały 4/ podobał nam się (po dokupieniu ramki - zyskał na wyglądzie) Kupując kominek nie wiedziałem o kominkach tyle co teraz. "Kominkowym wirusem" zaraziłem się od Was na forum i teraz poświęcam kominkom dużą część mojego internetowego i nie tylko czasu. Jak już widać z moich postów moja MAJA już stoi i grzeje , lecz jeszcze nie ubrana. Fakt może mogłem kupić inny - nowocześniejszy ale teraz to już dupa blada , ale ciepła:) I dlatego po łyknięciu wiedzy z forum , porad fachowców i amatorów takich jak ja , wykorzystując swoją wiedzę i umiejętności z racji mojego zawodu (mechanik samochodowy, spawacz) robię to co robię z ta MAJĄ . O tych patentach muszę pomyśleć Ale tak naprawdę to musiał bym się zyskiem podzielić z niektórymi forumowiczami. Jestem ciekawy czy inżynierowie producentów wkładów interesują się takimi forami i uwagami użytkowników- macie w tym temacie jakieś doświadczenia Ale się rozpisałem, a tak na marginesie ;Wiecie co to jest wirus? Wirus -to zarazek ze wschodu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.01.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Miszczu, jak słusznie zauważyłeś reklama powinna być mieszczona w ramce po prawej stronie Twoich jakże pomocnych wszystkim i zawierających mnóstwo porad - wpisów ... Co do reszty rad ... na pewno wezmę je sobie do serca Sterowiec - nie ma sensu rozwodzić się nad tym teraz ... już to wiele razy było przerabiane na FM. Wpisy Twoje, Lopesjus'a, Rakgrzech'a - włączają się w tym momencie w nurt walki z kominkowym badziewiem, jaki propagują tu (nurt tenże) "sprzedawcy wkładów" (jak to ktoś napisał ), obecni na FM czasami nawet od dziesięciu już lat ... I są czystą kwintesencją wielu forumowych wątków, dyskusji, wymiany zdań - ba, kłótni nawet. Piszesz, robisz zdjęcia, pokazujesz to wszystko żeby "następni chętni do kominka" nie zostali nabici w butelkę przez czasami jeszcze mniej od nich wiedzących sprzedawców i wykonawców. Pozdrawiam. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 28.01.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Do bajkopisarzy.Chcecie nabijać sobie liczniki wpisów proszę bardzo, ale dajcie spokój temu wątkowi i załóżcie sobie własny wątek „wątek do nabijania…” . Jeśli chcecie mnie przekonać, że są lepsze kominki to nie musicie. Wiem, że są lepsze, ale ja mam ten i mi on odpowiada. Co nie znaczy że nie ma on rzeczy które można poprawić. Doceniam ludzi którzy chcą się swoją wiedzą podzielić. Więc jeśli macie coś konstruktywnego w temacie zadanego pytania to proszę bardzo, jeśli nie to polecam: „Mowa jest srebrem a milczenie złotem”. Na tym skończę i proszę o nie rozwijanie tego tematu i nie zaśmiecanie. Do pozostałych. Dzisiaj odłączyłem rurę doprowadzającą powietrze do kominka. Wlot do kominka zatkałem a rurę pozostawiłem pod kominkiem. Zobaczymy jak będzie. Lecz nie spodziewam się cudów. Powietrze z salonu jest zasysane nadal pod kominek a tamtędy razem z powietrzem z zewnątrz do DGP. Więc Wilgotność w domu powinna pozostać na niezmienionym poziomie, ale za to w łazienka powinna się ocieplić. Poczekamy kilka dni to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 28.01.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 rakgrzech bez nerwacji Oni tak mają , tak jest na każdym wątku , chcesz się dowiedzieć , poradzić śledząc dany temat na tam na 10 wpisów 8 to kłótnie i ubliżanie , wytykanie sobie błędów i przywar.Może ktoś stworzy taki program , który by automatycznie filtrował wypowiedzi nie na temat:rolleyes:.A może tak musi być.A jak jest na innych forach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 28.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A może tak musi być. A jak jest na innych forach? Na innych forach jest podział każdego podforum tematycznego na techniczny i ogólny albo kafejka. Za pisanie nie na temat w technicznym jest kara z banem włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 28.01.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Spoko majonez. Ja jestem spokojny człowiek. Trudno mnie wyprowadzić z równowagi. Niestety Fora są obarczone niedogodnością spamu. Pozostaje tylko apelować i prosić o porządek. Wkońcu każdy śpiewać może ale nie każdy może tego słuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 28.01.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) rakgrzech Dajmy spokój wywodom nie na temat bo nas zbanują "Wkońcu każdy śpiewać może ale nie każdy może tego słuchać." Takie karaoke:yes: Edytowane 28 Stycznia 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 28.01.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ok idę odprawić obrzęd kadzidełkowy, aby się dowiedzieć jak teraz wyglądają kierunki powietrza. Jak na razie temperatura w łazience jest wyższa o 2C niż zazwyczaj. I jest taka jak w salonie. Czyli chyba wdmuchiwanie zimna do łazienki mam zatrzymane. Tylko kto mi wstanie w nocy aby przymknąć nawiew gdy wygaśnie w kominku? Mam już obmyślony napęd do przepustnicy, ale muszę go przetestować. Mam nadzieje że się uda bo te silniczki są powszechnie dostępne i są tanie, więc dało by się je użyć np. do sterowania przepustnicami w DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam. Wilgotność w domu powinna pozostać na niezmienionym poziomie Wiesz czemu pranie wysycha mroźną zimą na dworze w niecały kwadrans ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.01.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Forest pytanie pewnie nie do mnie, ale po mojemu to pranie schnie bo jest suche powietrze (jeśli mamy mroźną zimę np.tak jak teraz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 29.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Gdzieś przeczytałem informację - przy zestawie doprowadzającym powietrze dla francuskich kominków żeliwnych że połączenia elementów nie powinny być szczelne. Chyba dlatego że część powietrza jest pobierana przez wkład przez żaluzję z przodu i szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 29.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Użytkuję wkład Zuzia z kratek. Największa wada to oczywiście nieszczelność. Regulacja spalania nie istnieje. Można zamknąć przepustnicę powietrza z zewnątrz i wlot pod popielnikiem, a brykiet i tak pięknie się pali. Wkładu nie da się uszczelnić "bardziej". Likwidacja szpary nad szybą powoduje jej koszmarne zabrudzenie. Uszczelnienie na drzwiach nie jest możliwe z uwagi na niedokładność spasowania poszczególnych elementów. Fabryczny dolot powietrza - tragedia. Dobrze, że mam mało popiołu, gdybym palił drewnem nadmiar popiołu spadałby do dolotu powietrza z zewnątrz... Reasumując, rozwiązanie dobre na "rozpoznanie" tematu palenia w kominkach. Największa zaleta tego wkładu, to fakt, że pewna podejrzliwość względem niego spowodowała odłożenie decyzji o wykonaniu zabudowy na później - za rok lub dwa kupię prawdziwy wkład, uważnie spoglądając na producentów ze Skandynawii. A może zbyt duży ciąg kominowy? Przymknięcie szybra nie pomaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 30.01.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Forest : Wysycha dlatego, że jest suche powietrza nie dlatego, że jest zimne. Gdyby było zimno i wilgotno to by zamarzło a nie wyschło.Powieś to pranie gdy jest ujemna temperatura i jest mgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.01.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam. Jak najbardziej masz rację - więc powiedz mi jak chcesz utrzymać wilgotność powietrza w domu na przyzwoitym poziomie, skoro wprowadzasz do domu w nieskrępowanej ilości, powietrze jeszcze bardziej suche niż to, które jest aktualnie w domu? Wszak w kominku pali się z reguły zimą ... To pierwsza kwestia. Druga to fakt, że kominek do spalania nie będzie brał powietrza wprost z tej rozszczelnionej rury - tylko się wydaje że tak jest. W rzeczywistości znaczna część zimnego powietrza jako dużo cięższego, najpierw się "posmęda" po całej podłodze do wysokości 20-30 cm (lub innej - do której znajdują się wloty powietrza do paleniska), podmiesza z powietrzem już ogrzanym, znajdującym się w domu, skutecznie go schładzając. A do spalania wkład "weźmie" sobie powietrze cieplejsze - bardziej lotne i lżejsze, które dużo sprawniej się przemieszcza w skutek różnic ciśnienia. Powieś to pranie gdy jest ujemna temperatura i jest mgła. To w przyrodzie nie występuje poza zjawiskiem przyziemnej inwersji adwekcyjnej powietrza (groźnie brzmi) ... Inaczej śnieg by nie padał z nieba ... tylko brał by się z "nikąd" ... Pozdrawiam. PS. Bajkopisarstwo ma przyszłość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts