maysee 16.11.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Dzien dobry, czesc i czolem. Tak sie zastanawiam czy ocieplanie fundamentow jest naprawde konieczne, czy mozna bez tego zyc? Ja nie planowalem tego u siebie ale widze, ze wiele osob tak wlasnie robi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky4 16.11.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Oczywiście, że ocieplenie ścian fundamentowych nie jest konieczne, zupełnie tak jak w ogóle ocieplanie budynku. Dobrze, że nie zadałeś tego pytania na wątku o domu 3,5 lub 10 litrowym.A tak poważnie to ocieplenie ścian fund. to nie jest wielki wydatek, a straty ciepła byłyby potężne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 ... czy mozna bez tego zyc? ... mozna bez tego życ i zamiast zastanawiac sie czy zwrócą sie nakłady na styropian siatki, kleje po 100 czy 150 latach - lepiej kupic za zaoszczędzone pieniadze drewna lub węgla "potęzne" straty ciepła przez fundament - to slogan marketingowy sprzedawców styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 16.11.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Na zimę możesz kupić kozaczki, ale równie dobrze możesz ją przechodzić w trampeczkach. Wybór należy do Ciebie ... a za oczędności CO, oczywiście drewienko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusy 16.11.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Bzdura,jesli budynek nie jest podpiwniczony-ocieplenie to zbedny wydatek.lepiej zrobic dobry drenaz wokol budynku.A panowie budowlancy nie dosc ze ocieplaja to jeszcze folie kubelkowa daja odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 16.11.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Domek niepodpiwniczony, ocieplone fundamenty 8cm styro i zaciągnięte klej-siatka-klej. Decyzja czy ocieplać i tak należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.11.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Miałem nie ocieplać,ale trochę poddałem się modzie i dałem 5 cm styropianu na ściany fundamentowe domek nie podpiwniczony ale ogrzewanie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.11.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Bzdura,jesli budynek nie jest podpiwniczony-ocieplenie to zbedny wydatek.lepiej zrobic dobry drenaz wokol budynku.A panowie budowlancy nie dosc ze ocieplaja to jeszcze folie kubelkowa daja odwrotnie... nie ma to jak doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.11.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 ... czy mozna bez tego zyc? ... mozna bez tego życ i zamiast zastanawiac sie czy zwrócą sie nakłady na styropian siatki, kleje po 100 czy 150 latach - lepiej kupic za zaoszczędzone pieniadze drewna lub węgla "potęzne" straty ciepła przez fundament - to slogan marketingowy sprzedawców styropianu Że potęzne to może tak ale że dość duże to racja. Porównanie ocieplenia ściany nośnej grubością 12 cm, podłogi gr. 10 cm i fundamentowej gr. 10 cm do j.w. ale bez ocieplenia ściany fund. to jak w przypadku ścian- albo damy na ścianę 8 cm styro albo 14 cm. Ocieplona ściana fund. to polepszenie "izolacyjności" podłogi na gruncie o ok 25-40%. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 16.11.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Ja ma nieocieplone fundamenty i piwnicę. Połowa piwnicy poniżej poziomu gruntu, ale w zimie temp. nie spada poniżej 10*C. Podłoga w piwnicy też nie ocieplana, tylko folia, wylewka i płytki. Teraz mam w piwnicy ok. 14*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.11.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 i ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 16.11.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 folie kubelkowa daja odwrotnie Nagminnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 16.11.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 witam! miałem niedawno taki sam dylemat. sądzę że nie jest to konieczne jednak sam dociepliłem bo koszt w sumie niewielki a spokój sumienia inwestora - bezcenny.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 16.11.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Zastanawiałem się nad ociepleniem fundamentu...Miałem nie dawać nic, ale w końcu dałem symbolicznie 16 cm styroduru...Poradźcie, czy dobrze zrobiłem, w razie czego zawsze można zerwać...PozdrawiamRozdarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.11.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Zastanawiałem się nad ociepleniem fundamentu... Miałem nie dawać nic, ale w końcu dałem symbolicznie 16 cm styroduru... Poradźcie, czy dobrze zrobiłem, w razie czego zawsze można zerwać... Pozdrawiam Rozdarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 16.11.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 odnośnie odwrotnie założonej folii kubełkowej to lepiej nic nie mówcie... zwróciłem kiedyś uwagę na w/w temat to znajomi inwestora prawie mnie nie rozszarpali czy ocieplać? jak bez piwnicy to ja bym nie ocieplał, ale to jest tylko moje zdanie... zrób jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.11.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 witam! miałem niedawno taki sam dylemat. sądzę że nie jest to konieczne jednak sam dociepliłem bo koszt w sumie niewielki a spokój sumienia inwestora - bezcenny. pozdro Przeciez ocieplenia scian zewnetrznych poddasza itp itd tez nie jest konieczne - masz kase to mozesz grzac w "powietrze". Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 17.11.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zastanawiałem się nad ociepleniem fundamentu... Miałem nie dawać nic, ale w końcu dałem symbolicznie 16 cm styroduru... Poradźcie, czy dobrze zrobiłem, w razie czego zawsze można zerwać... Pozdrawiam Rozdarty Zawsze lepsze takie symboliczne ocieplenie niz nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.11.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ja nie mam ocieplenia, nie odczuwam gigantycznych/potężnych strat, nie żałuje że nie dałem. Nie mam piwnicy, pod podłogówką mam 13 cm styro. Wydaje się ze jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 17.11.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ja nie mam ocieplenia, nie odczuwam gigantycznych/potężnych strat, nie żałuje że nie dałem Właśnie w tym rzecz, że nie ma jak porównać. Ten co dał i ten co nie dał - obaj zadowoleni Jedyne wyjście to postawić obok taki sam dom, ale bez ocieplenia fundamentów i grzać w obu . Inaczej to sobie można o tym dyskutować tak dla zabicia czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts