Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nalezy ocieplac fundamenty?

maysee

Recommended Posts

Oczywiście, że ocieplenie ścian fundamentowych nie jest konieczne, zupełnie tak jak w ogóle ocieplanie budynku. Dobrze, że nie zadałeś tego pytania na wątku o domu 3,5 lub 10 litrowym.

A tak poważnie to ocieplenie ścian fund. to nie jest wielki wydatek, a straty ciepła byłyby potężne.

... czy mozna bez tego zyc? ...

mozna bez tego życ i zamiast zastanawiac sie czy zwrócą sie nakłady na styropian siatki, kleje po 100 czy 150 latach - lepiej kupic za zaoszczędzone pieniadze drewna lub węgla :)

"potęzne" straty ciepła przez fundament - to slogan marketingowy sprzedawców styropianu :wink:

... czy mozna bez tego zyc? ...

mozna bez tego życ i zamiast zastanawiac sie czy zwrócą sie nakłady na styropian siatki, kleje po 100 czy 150 latach - lepiej kupic za zaoszczędzone pieniadze drewna lub węgla :)

"potęzne" straty ciepła przez fundament - to slogan marketingowy sprzedawców styropianu :wink:

Że potęzne to może tak ale że dość duże to racja.

Porównanie ocieplenia ściany nośnej grubością 12 cm, podłogi gr. 10 cm i fundamentowej gr. 10 cm do j.w. ale bez ocieplenia ściany fund. to jak w przypadku ścian- albo damy na ścianę 8 cm styro albo 14 cm.

Ocieplona ściana fund. to polepszenie "izolacyjności" podłogi na gruncie o ok 25-40%.

pzdr

witam!

miałem niedawno taki sam dylemat. sądzę że nie jest to konieczne jednak sam dociepliłem bo koszt w sumie niewielki a spokój sumienia inwestora - bezcenny.

pozdro

Przeciez ocieplenia scian zewnetrznych poddasza itp itd tez nie jest konieczne :-) - masz kase to mozesz grzac w "powietrze".

Pawlok

Ja nie mam ocieplenia, nie odczuwam gigantycznych/potężnych strat, nie żałuje że nie dałem

Właśnie w tym rzecz, że nie ma jak porównać. Ten co dał i ten co nie dał - obaj zadowoleni :wink: Jedyne wyjście to postawić obok taki sam dom, ale bez ocieplenia fundamentów i grzać w obu :D. Inaczej to sobie można o tym dyskutować tak dla zabicia czasu