Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy sie budowac czy te? nie ????????

Gość Mrówa

Recommended Posts

Gość Mrówa

Mam działke bud, uzbr., mam 100,000 PLeNów. Miesiecznie mogę

dołozyc 1500 zl. NIe spieszy mi sie planujemy okres budowy ok. 5 lat

Wiekszosc prac zmierzam wykonac samodzielnie z pomocą rodziny.

Dziewczyna podchodzi do tego sceptycznie twierdząc ,ze wczesniej czy póżniej utoniemy w kredytach. Jakie oceniacie nasze szanse. Kredyt

absolutnie nie wchodzi w grę ( nie lubie mieć dlugów )

Czy powinnismy budowac dom czy tez nie.

Jestem ciekaw waszych opini. :roll:

pozdr. Mrówa

Ps. dodam jeszcze , że będzie to domek parterowy z poddaszem

użytkowym o pow. 124 m kw., z garażem w bryle domu o pow.

21 m kw.

Jeśli wierzyć w to, co mówią o cenach po wejściu do Uni (a taniej to już na pewno u nas nie będzie, zwłaszcza w perspektywie 5lat), to może lepiej te 100k PLN zainwestować w ten stan surowy zamknięty niż trzymać na śmiesznych lokatach, chyba że masz lepsze pomysły co z tą kasą zrobić, by nie stracić.

Z drugiej strony - bez kredytów i 18k PLN na rok, to do zamieszkania te 5 lat to z pewnością minie. Przez ten czas budynek będzie sobie stał...i może przez to trochę kosztował(?)

Tylko za ile lat się wprowadzisz, jeżeli nie zaczniesz budować dzisiaj? Za 5 na pewno nie.

Mam działke bud, uzbr., mam 100,000 PLeNów. Miesiecznie mogę

dołozyc 1500 zl. NIe spieszy mi sie planujemy okres budowy ok. 5 lat

Wiekszosc prac zmierzam wykonac samodzielnie z pomocą rodziny.

Dziewczyna podchodzi do tego sceptycznie twierdząc ,ze wczesniej czy póżniej utoniemy w kredytach. Jakie oceniacie nasze szanse. Kredyt

absolutnie nie wchodzi w grę ( nie lubie mieć dlugów )

Czy powinnismy budowac dom czy tez nie.

Działke masz, kasę na stan surowy zamknięty masz, dochody masz, dziewczynę możesz zmienić, a kredyt to nie taki zły sposób na budowę :wink: - Buduj !!!

A teraz poważnie.

Jeszcze trzy lata temu miałem podobny dylemat, tyle że nie miałem działki, na koncie 50% twojego stanu a możliwości miesęcznej zrzuty na budowę na identycznym poziomie.

Zdecydowałem się i właśnie kładę dachówkę !

Trochę to trwało ( wiele jeszcze przede mną ) ale dzięki dużemu wkładowi własnemu oraz pomocnym dłoniom rodziny udało się.

Pewnie w moim przypadku 5 lat to trochę za mało ale to nie ma znaczania - życie jeszcze długie :D

A co do kredytu to też byłem przeciwny ale gdy porównałem korzyści z niego płynące vs perspektywę podniesionego Vat to nie było się nad czym zastanawiać ( odsetki są na poziomie 15% - czyli różnicy w Vat.)

Jeżeli będziesz budował w atrakcyjnym miejscu to nawet jeżeli kiedyś stwierdzisz że nie ajesz rady to poprostu sprzedaż dom i kupisz mieszkanie.

Dom i działka mają większy przyrost wartości od mieszkania 8)