akapap 16.11.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Witam, po szalowaniu stropu monolitycznego zostało mi sporo desek. Starczą na deskowanie dachu. Czy uważacie, że mogę taki materiał wykorzystać na dach? Impregnacja wtedy raczej nie wchodzi w grę, gdyż deski będę z cementem/betonem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 16.11.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Wyczyść z betonu i może być na deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 16.11.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Pozostałości betonu dobrze czyści się szpadlem Ja tak robiłem - deski najpierw na szalunki ścian, potem pod strop na koniec na dach. Zaimpregnować zawsze możesz - opryskiwacz lub pędzel (wapno to też konserwant) PS Zielone deseczki na połaci daszku masz tylko do pierwszego deszczu, a pod papą i tak nie widać. Wiem zaraz się przyczepią że to zielone badziewie to tylko znacznik a drewno i jest nasączone środkiem konserwujący. Tylko kto to sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 16.11.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 To znaczy, że desek na deskowanie można nie imregnować, czy że te resztki cementu je zaimpregnowały? A czy deseczki na łaty i kontrłaty sie impregnuje? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 16.11.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 łaty i kontrłaty też się impregnuje.Deski z szalunków oczyścić, pomalować impregnatem i na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Ja bym oskrobał z co grubszych strupów i przybił. Zresztą tak robiłem. W dechę, która była pod betonem (moje 2x) żaden robal nie wlezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 16.11.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Dokładnie tak łaty bym dla świętego spokoju porządnie zaimpregnował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 16.11.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Ja bym oskrobał z co grubszych strupów i przybił. Zresztą tak robiłem. W dechę, która była pod betonem (moje 2x) żaden robal nie wlezie. Tak właśnie słyszałem......kornik nie ruszy Ile w tym prawdy.....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Zostało mi trochę, leżały pod daszkiem na przekładkach. Szalunkowe i nowe. Kibelek budowałem. Te czyste były w dziurki od kołatka (nie kornika, kornik martwego drewna nie żre!), tak że sraczyk powstał z tych szalunkowych. Dlaczego, nie wiem. Może pH, może zwyczajnie niesmaczne, może za twarde? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 17.11.2008 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zastanawiam się jak zabezpieczyć deskę przed grzybem i wilgocią, która może wejść pod papę. Jak myślicie, oczyścić i zaimpregnować a następnie podsuszyć. Tylko jak wykonać to w warunkach budowlanych? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 28.02.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Podbije tematCzy ktos moze sensownie wytlumaczyc czy faktycznie jest sens impregnacji odeskowania? Bylem w skladzie budowlanym, ktory bedzie wykonywal wiezbe. Znajomy wlasciciel powiedzial, ze impregnuje sie grube deski (czyli cala wiezbe). Natomiast calowek nie ma sensu bo kornik nie bedzie grzebal w tak cienkiej desce. Nie wiem teraz co mam o tym sadzic. Gdyby znajomy chcial na mnie zarobic to by polecil mi impregnacje.I analogicznie, jak to jest z latami i kotrlatami. Laty >50x>50 sa juz duzo wieksze od calowek wiec chyba trzeba zaimpregnowac? Kontrlaty sa juz cienkie 25x25 wiec teoretycznie nie ma sensu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 02.03.2011 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Elementy drewniane dachu powinny zostać zaimpregnowane. Chroni to drewno przed: robakami, grzybami, pleśniami, ogniem itp. Deskowanie należy zaimpregnować. Ja użyłem desek szalunkowych. Zostały one oczyszczone następnie zaimpregnowane ciśnieniowo i na dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts