Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie dachu - deski szalunkowe

akapap

Recommended Posts

Pozostałości betonu dobrze czyści się szpadlem

Ja tak robiłem - deski najpierw na szalunki ścian, potem pod strop na koniec na dach.

Zaimpregnować zawsze możesz - opryskiwacz lub pędzel (wapno to też konserwant)

PS

Zielone deseczki na połaci daszku masz tylko do pierwszego deszczu, a pod papą i tak nie widać.

Wiem zaraz się przyczepią że to zielone badziewie to tylko znacznik a drewno i jest nasączone środkiem konserwujący. Tylko kto to sprawdzi :-?

Zostało mi trochę, leżały pod daszkiem na przekładkach. Szalunkowe i nowe.

Kibelek budowałem. Te czyste były w dziurki od kołatka (nie kornika, kornik martwego drewna nie żre!), tak że sraczyk powstał z tych szalunkowych.

Dlaczego, nie wiem. Może pH, może zwyczajnie niesmaczne, może za twarde? :D

• 2 years później...

Podbije temat

Czy ktos moze sensownie wytlumaczyc czy faktycznie jest sens impregnacji odeskowania? Bylem w skladzie budowlanym, ktory bedzie wykonywal wiezbe. Znajomy wlasciciel powiedzial, ze impregnuje sie grube deski (czyli cala wiezbe). Natomiast calowek nie ma sensu bo kornik nie bedzie grzebal w tak cienkiej desce. Nie wiem teraz co mam o tym sadzic. Gdyby znajomy chcial na mnie zarobic to by polecil mi impregnacje.

I analogicznie, jak to jest z latami i kotrlatami. Laty >50x>50 sa juz duzo wieksze od calowek wiec chyba trzeba zaimpregnowac? Kontrlaty sa juz cienkie 25x25 wiec teoretycznie nie ma sensu.

pozdrawiam

Elementy drewniane dachu powinny zostać zaimpregnowane. Chroni to drewno przed: robakami, grzybami, pleśniami, ogniem itp.

Deskowanie należy zaimpregnować.

Ja użyłem desek szalunkowych. Zostały one oczyszczone następnie zaimpregnowane ciśnieniowo i na dach.

Pozdrawiam.