Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała łazienka - wielkie płytki?

kaszak

Recommended Posts

Łazienka w bloku ma ściany o długości 180 cm. Płytki o wymiarach 90 x 30 cm miałyby być położone poziomo "bezfugowo" czyli z fugą 1 mm. Na dodatek blok stoi na Śląsku, co oznacza że cały czas pracuje. Da się to pogodzić? A jeśli tak, to jak je położyć żeby potem nie popękały?
Bezfugowo znaczy bezfugowo a nie 1mm. Jesli 1mm to znaczy ze z fuga 1mm, czyli nie bezfugowo!

Pytasz sie je jak polozyc... najlepiej rowno i dokladnie.

Jesli piszesz ze blok na Slasku to wszystko zmienia bo z Twojej wytpowiedzi wynika ze na slasku w blokach to chyba klada tapety w lazienkach badz maluja bo glazura peka. :)

A na powaznie jesli cos ma peknac to, napewno kiedys peknie.

Zeby jednak dmuchac na zimne, poloz plytki na klej elastyczny zachowaj niewielka dylatacje od podlogi i od narozy scian. Wszystko potem wyfuguj ale narozniki sciana/sciana i sciana/podloga wypelnij specjalnym silikonem do fugowania w kolorze fugi.

Jak bedziesz wybieral fuge to odrazu dobieraj sylikon.

Jesli piszesz ze blok na Slasku to wszystko zmienia bo z Twojej wytpowiedzi wynika ze na slasku w blokach to chyba klada tapety w lazienkach badz maluja bo glazura peka. :)

Nic podobnego z mojej wypowiedzi nie wynika. Wynika tylko, że na Śląsku bloki pracują ze względu na to że stoją głównie na kopalniach (na dolnej części kopalni - gdyby ktoś chciał się przyczepić). A z owej pracy bloków zaś wynikają np. cieniutkie pęknięcia tynku jak u mojej siostry, albo całkiem solidne pęknięcia ścian nośnych, jak u moich rodziców.

Zatem jeżeli położysz kafle bezfugowo to możesz się spodziewać kłopotów. Pytanie: zaryzykować kładzenie takich dużych kafli z minimalną fugą czy lepiej coś mniejszego?

Mieszkam z mamą w tej samej kamienicy, na tym samym piętrze. Ewidentnie na Śląsku i to nad kopalnią (jej podziemną częścią oczywiście :lol:)

U mamy w łazience płytki małe (ok 15 na 30 cm) u mnie większe (25 na 40), w obydwu łazienkach z fugą i w obydwu nic nie pęka (a płytki są w jednej od 10 w drugiej od 8 lat). A wierz mi, że czasami jak tąpnie to szkło w szafkach się o siebie obija :o :o