Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKA PAPA NA PEłNE DESKOWANIE?

wbarbus

Recommended Posts

WITAM

MAM ZAMIAR DESKOWAć DACH I POłOżYć PAPę. PROSZę O PODPOWIEDZI JAKą PAPę NAJLEPIEJ DO TEGO UżYć I JAK Ją MOCOWAć DO DESEK.

DZIęKUJę I POZDRAWIAM

WB

Wierzchniego krycia - jezeli zaraz dachowki pójda na dach to nie musi być mega-super, ale jezeli ma polezec 1-2 sezony bez dachowek to warto popatzec za czyms sprawdzonym.

pawlok

WITAM

MAM ZAMIAR DESKOWAć DACH I POłOżYć PAPę. PROSZę O PODPOWIEDZI JAKą PAPę NAJLEPIEJ DO TEGO UżYć I JAK Ją MOCOWAć DO DESEK.

DZIęKUJę I POZDRAWIAM

WB

DODAM JESZCZE, żE DOCELOWYM POKRYCIEM BęDZIE DACHóWKA, ALE PLANUJę POKRYć NIą DACH DOPIERO NA WIOSNę I PRZEZ ZIMę BęDZIE TYLKO PAPA

Witam,

równiez się przyłączę do pytania - w grudniu jak pogoda pozwoli deskował będę dach,

z dotychczasowej lektury forum wynika, że najlepsza bedzie:

papa podkładowa termozgrzewalna modyfikowana SBS na wkładce z włókniny poliestrowej

czy ktoś może to potwierdzić? może Pan A. Wilhelmi???

.. a ja mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o wykonanie, tj. położenie papy na deskowaniu:

1. papę (jedną warstwę) kładzie się rówolegle do kalenicy, zaczynając od dołu, na zakład, a mocuje kontrłatami??? czym mam rację? :oops:

2. ponadto: czy wcześniej kładzie sie pas papy na środku kalenicy oraz na środoku kosza dachowego??? :oops: :oops:

3. oraz najważniejsze: na kalenicy nacina się jakieś otwory wentyalacyjne??

4. czy na dole kończy się papę tak jak kończą sie deski czy jakoś wywija??????

czy ktoś odpowiedziałby na ww. pytania... byłbym bardzo wdzięczny.... mój wykonawca potrafi bowiem czasami niezły kit wciskać...... :evil: :evil:

..

:

Też się pytałem na grupie.

U mnie zrobiono tak i jest to prawidłowo na szczycie przy kalenicy dwie płaszczyzny desek niespotykają się.

Tylko jedna płaszczyzna niedochodzi do drugiej - jest szpara ok 2-3 cm cm - służaca do wentylacji i przykryta folią para przepuszczalną.

Pape miałem dodatkwo mocowaną papiakami.

Pawlok

U mnie papa była przez zimę, przy kładzeniu dachówki dekarze wycięli w kalenicy 3 cm "szparę", która została zabezpieczona membraną wysokoparoprzepuszczalną.

Przy okapach odcięli pasek około 30 cm papy i podłożyli pod papę membranę.

Papa mocowana papiakami, tak było przez zimę.

pozdrawiam

TINEK

.. a ja mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o wykonanie, tj. położenie papy na deskowaniu:

1. papę (jedną warstwę) kładzie się rówolegle do kalenicy, zaczynając od dołu, na zakład, a mocuje kontrłatami??? czym mam rację? :oops:

2. ponadto: czy wcześniej kładzie sie pas papy na środku kalenicy oraz na środoku kosza dachowego??? :oops: :oops:

4. czy na dole kończy się papę tak jak kończą sie deski czy jakoś wywija??????

czy ktoś odpowiedziałby na ww. pytania... byłbym bardzo wdzięczny.... mój wykonawca potrafi bowiem czasami niezły kit wciskać...... :evil: :evil:

1. Tak jest u mnie

2. Kładzie się pas w koszu - tak, w kalenicy - po co skoro ma być szczelina

3. Już zostało powiedziane w innej odpowiedzi - powinna być szczelina pomiędzy połaciami.

4. u mnie papa wychodzi delikatnie poza deski, "kończy się nad rynną", z zewnątrz jej nie widać - i jest przykryta paskiem wygiętej blachy okapowej (oczywiście pomiędzy blachą i papą jest system kontrłat).

dodam że dotąd (4 lata) nic się z dachem nie dzieje.