wbarbus 16.11.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 WITAMMAM ZAMIAR DESKOWAć DACH I POłOżYć PAPę. PROSZę O PODPOWIEDZI JAKą PAPę NAJLEPIEJ DO TEGO UżYć I JAK Ją MOCOWAć DO DESEK. DZIęKUJę I POZDRAWIAM WB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 16.11.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Mocować papiakamiPapa wierzchniego krycia Ja dawałem V60S30 - miałem ją akurat za grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 16.11.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 WITAM MAM ZAMIAR DESKOWAć DACH I POłOżYć PAPę. PROSZę O PODPOWIEDZI JAKą PAPę NAJLEPIEJ DO TEGO UżYć I JAK Ją MOCOWAć DO DESEK. DZIęKUJę I POZDRAWIAM WB Wierzchniego krycia - jezeli zaraz dachowki pójda na dach to nie musi być mega-super, ale jezeli ma polezec 1-2 sezony bez dachowek to warto popatzec za czyms sprawdzonym. pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbarbus 16.11.2008 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 WITAM MAM ZAMIAR DESKOWAć DACH I POłOżYć PAPę. PROSZę O PODPOWIEDZI JAKą PAPę NAJLEPIEJ DO TEGO UżYć I JAK Ją MOCOWAć DO DESEK. DZIęKUJę I POZDRAWIAM WB DODAM JESZCZE, żE DOCELOWYM POKRYCIEM BęDZIE DACHóWKA, ALE PLANUJę POKRYć NIą DACH DOPIERO NA WIOSNę I PRZEZ ZIMę BęDZIE TYLKO PAPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 17.11.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam, równiez się przyłączę do pytania - w grudniu jak pogoda pozwoli deskował będę dach, z dotychczasowej lektury forum wynika, że najlepsza bedzie: papa podkładowa termozgrzewalna modyfikowana SBS na wkładce z włókniny poliestrowej czy ktoś może to potwierdzić? może Pan A. Wilhelmi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.11.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ja dawałem zwykłą podkładową. Co do montażu, to nie stosowałem gwoździ - papa została zamocowana kontrłatami. Jak na razie wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 17.11.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 .. a ja mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o wykonanie, tj. położenie papy na deskowaniu: 1. papę (jedną warstwę) kładzie się rówolegle do kalenicy, zaczynając od dołu, na zakład, a mocuje kontrłatami??? czym mam rację? 2. ponadto: czy wcześniej kładzie sie pas papy na środku kalenicy oraz na środoku kosza dachowego??? 3. oraz najważniejsze: na kalenicy nacina się jakieś otwory wentyalacyjne?? 4. czy na dole kończy się papę tak jak kończą sie deski czy jakoś wywija?????? czy ktoś odpowiedziałby na ww. pytania... byłbym bardzo wdzięczny.... mój wykonawca potrafi bowiem czasami niezły kit wciskać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 17.11.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 To ja się podłączę z tematem pokrewnym.Co sądzicie o papie termozgrzewalnej pod murłatę. Zostało mi trochę z izolacji fundamentów ale obawiam się, że będzie śmierdziało smołą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 .. 3. oraz najważniejsze: na kalenicy nacina się jakieś otwory wentyalacyjne?? : Też się pytałem na grupie. U mnie zrobiono tak i jest to prawidłowo na szczycie przy kalenicy dwie płaszczyzny desek niespotykają się. Tylko jedna płaszczyzna niedochodzi do drugiej - jest szpara ok 2-3 cm cm - służaca do wentylacji i przykryta folią para przepuszczalną. Pape miałem dodatkwo mocowaną papiakami. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 17.11.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 U mnie papa była przez zimę, przy kładzeniu dachówki dekarze wycięli w kalenicy 3 cm "szparę", która została zabezpieczona membraną wysokoparoprzepuszczalną.Przy okapach odcięli pasek około 30 cm papy i podłożyli pod papę membranę.Papa mocowana papiakami, tak było przez zimę.pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 18.11.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 .. a ja mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o wykonanie, tj. położenie papy na deskowaniu: 1. papę (jedną warstwę) kładzie się rówolegle do kalenicy, zaczynając od dołu, na zakład, a mocuje kontrłatami??? czym mam rację? 2. ponadto: czy wcześniej kładzie sie pas papy na środku kalenicy oraz na środoku kosza dachowego??? 3. oraz najważniejsze: na kalenicy nacina się jakieś otwory wentyalacyjne?? 4. czy na dole kończy się papę tak jak kończą sie deski czy jakoś wywija?????? czy ktoś odpowiedziałby na ww. pytania... byłbym bardzo wdzięczny.... mój wykonawca potrafi bowiem czasami niezły kit wciskać...... 1. Tak jest u mnie 2. Kładzie się pas w koszu - tak, w kalenicy - po co skoro ma być szczelina 3. Już zostało powiedziane w innej odpowiedzi - powinna być szczelina pomiędzy połaciami. 4. u mnie papa wychodzi delikatnie poza deski, "kończy się nad rynną", z zewnątrz jej nie widać - i jest przykryta paskiem wygiętej blachy okapowej (oczywiście pomiędzy blachą i papą jest system kontrłat). dodam że dotąd (4 lata) nic się z dachem nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts