Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik budowy - problemy

skodan

Recommended Posts

Witam

Buduję dom i jestem juz na etapie wylewania stropu.

To tytułem wstępu, bo sprawa dotyczy kierownika budowy.

Otóż gość ciągle jest "chory" i trudno z nim się skontaktować, ponadto przy układaniu rur kanalizacyjnych pod płytę popełnił błąd co teraz skutkuje koniecznością rozkuwania i przestawiania rur. Kolejny "babol" to brak jakiegokolwiek potwierdzenia zgłoszenia budowy do nadzoru archeologicznego (taki warunek był w pozwoleniu na budowę aby 7 dni przed rozpoczęciem wykopów je zgłośić). Kierbud twierdzi, że wysłał zawiadomienie ale zwykłym listem nie poleconym, więc nie jest w stanie udowodnić, że to zrobił.

W każdym razie mam wielkie wątpliwości co do fachowości tego człowieka i związku z tym mam kilka pytań

1. W jaki sposób mogę zmienić kierownika, co trzeba zrobić?

2. Do jakiego etapu budowy kierbud jest niezbędny?

3. Jeśli kierbud narobi jakiś błędów w prowadzeniu dokumentacji (np. brak zgłoszenia do archeologa, czy też innych wpisów) to kto jest za to odpowiedzialny?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i odpowiedzi.

Witam

Jeśli budujesz sam (tzw. systemem gospodarczym), kierownika poleci ci firma wykonawcza, czyli ekipa, którą wynająłeś do prowadzenia prac.

Uwaga! Zawsze możesz zrezygnować z proponowanego kierownika budowy i zatrudnić własnego. Możesz też mieć kilku kierowników - innego do każdego etapu prac: jeden będzie czuwał nad wylaniem fundamentów, a już następny nad wznoszeniem ścian.

- Trzeba bardzo uważnie przestudiować umowę z wykonawcą przed podpisaniem - mówi Stefan Świerk. - Wszystkie obowiązki kierownika muszą być w niej dokładnie określone, od wytyczenia miejsca na działce, gdzie dom ma stanąć, przez obecność przy jego odbiorze, do późniejszej ewentualnej odpowiedzialności za wady obiektu.

Obowiązki te oczywiście bezpośrednio wynikają z prawa budowlanego, jednak są nagminnie nieprzestrzegane. Podpisanie umowy gdzie jest dokładnie wyliczone co kierownik budowy musi zrobić daje nam dodatkową gwarancję.

Dobrze jest zagwarantować sobie w umowie możliwość zmiany kierownika w trakcie realizacji.

Kiedy inwestor ma wątpliwości, czy wszystko na jego budowie jest w porządku, zawsze może powołać rzeczoznawcę-eksperta (np. z Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa lub PSBD), który sprawdzi budowę i wskaże odstępstwa od projektu i sztuki budowlanej - radzi Świerk.

Uwaga! Jeśli kierownika nigdy nie ma na placu budowy, w sposób widoczny dla wszystkich nie wywiązuje się ze swoich obowiązków i nie radzi sobie z pracą, należy po prostu go zmienić. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej, bo błędy popełnione w trakcie realizacji, zwłaszcza w przypadku robót żelbetowych (np. robotnicy źle zazbroją strop), są niezwykle trudne i kosztowne do poprawienia.

Jak zwolnić kierownika? Jeśli zatrudniamy kierownika na własną rękę, możemy go zwolnić w każdym momencie.

źródło: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61596,410999.html

Proponuję przeczytać cały tekst źródłowy. Co prawda artykuł jest z 2005 roku, ale chyba nadal aktualny.

Witam

Jeśli budujesz sam (tzw. systemem gospodarczym), kierownika poleci ci firma wykonawcza, czyli ekipa, którą wynająłeś do prowadzenia prac.

.

Nie wierzcie dziennikarzom taki układ to najgorszy z możliwych układów.

Trzeba wystąpic do Nadzoru Budowlanego z zawiadomieniem o zmianie kierownika z dniem..... oraz dołączyc uprawnienia nowego kierownika i jego oświadczenie o przejęciu obowiązków kierownika.

Kierownik jest niezbędny do końca budowy nawet podczas malowania może dojśc do wypadku a on odpowiada za bezpieczeństwo na budowie. Niestety większośc inwestorów na etapie wykonczeniówki dziękuje kierownikowi i prosi go tylko o podpisanie papierów na koniec.

Brak zgłoszenia do archeologa to raczej twoja działka zależy na co umawiałeś się z kierbudem i jaką masz z nim umowę. Oficjalnie też za wpisy do dziennika odpowiada kierbud ale dla swojego dobra lepiej trzymac rękę na pulsie i przed rozwiązaniem z nim umowy sprawdzic czy wszystko jest ok. Wprawdzie jest on ubezpieczony w izbie od swoich błędów ale niesłyszałam jeszcze o przypadku żeby ktoś sciągnął z ubezpieczenia kierownika forsy za swoje straty.

Mam podobny problem. Próbowaliśmy nawet zmienic kierownika budowy ,ale inny polecony przez znajomych powiedział, że tamten to jego kolega i on w konflikty nie będzie wchodził. Przypuszczam,ze z każdym kolejnym kierbudem z okolicy będzie podobna rozmowa ( przecież oni wszyscy się znają jak łyse konie). Z kolei brać kogoś z dalsza to narażanie się na rzadkie wizyty z powodu odległości.

Mam prośbę do forumowiczów. Czy można by tu ustalić jakie są tak naprawdę obowiązki kierownika budowy? Co bezwzglednie musi zrobic ? Przy jakich pracach byc ? Co wykonać?

Według mojej obecnej ( przyznam niewielkiej :( wiedzy powienien sprawdzić

1. zbrojenie fundamentów

2. zbrojenie stropu

tyle wiem

Uważam tez ,że obowiązkowo powinien sprawdzić szczelność komina

- dziś na moja usilna prośbę wykonaliśmy próbę tej próby :evil: ( bo kierownik sie nie kwapił ) i ja sama wchodziłam na drabinę jakies 4 metry nad strop aby zatkać komin. Próba nie wyszła ponieważ palilismy w wyczystce komina a dym leciał z przyłącza spalin po drugiej stronie komina. Po zatkaniu tej dziury- dym wyszedł wyzej- z drugiej dziury- wyżej- też na parterze - ponieważ nie było drabiny - dałam sobie spokój- uznając ,ze wykonam to jutro ( zatykajac tą druga dziurę). Kierownik nie oponował.

Teraz natomiast siedze i sie martwię - poniewaz zaczełam zastanawiac sie do czego ta druga dziura służy. Myslałam ,że do przyłaczenia czegoś od komina. Przyjrzałam sie jednak piecowi w domu w którym obecnie mieszkam - i ma tylko 1 przyłącze. Czyli ta druga dziura to po co? Zaczynam mysleć ,że to wejście do komina wentylacyjnego w kotłowni - tylko dlaczego z niego leci dym. Aż boje sie pomysleć co to bedzie.Mój komin ma 10 metrów - budynek 3 kondygnacyjny, a komin schiedla - więc własciwie nie powinno dac się nic spaprać.

Jutro z samego rana zrobie rekonesans -ale noc to mam w plecy :cry:

To tyle dygresji -ale musiałam sie wygadac.

Co jeszcze powinien kierownik budowy?- ja jestem na etapie więzby dachowej.

Bede wdzięczna za podpowiedzi

pozdrawiam

- szczególnie tych co nie mogą spac dzisiejszej nocy przez koszmary budowlane :wink:

Kierownik budowy dla danego zamierzenia budowlanego jest jeden i ponosi odpowiedzialnośc za całość budowy (zakres jego odpowiedzialności jest wg. prawa budowlanego bardzo szeroki). Na koniec budowy składa oświadczenie o wykonaniu budowy zgodnie z PB i ze obiekt nadaje sie do użytku (tym samym bieże na siebie odpowiedzialność. W związku z tym że jest on fachowcem jenej z branż (w przypadku domków branży konstrukcyjno - budowlanej) może powołać kierowników robót innych branż (instalator, elektryk).