Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FOLIA POD ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ???? POMÓŻCIE !!!

Gość KOCZA1

Recommended Posts

Gość KOCZA1

Witam,

właśnie wylaliśmy strop nad parterem mojego domku. Strop ceramiczny FERT. Domek - parter + użytkowe poddasze - budowany jednowarstwowo z BK Żelisławice 36,5 PW.

I tutaj moje pytanie .... czy pod ściankę kolankową z BK stawianą na wylanym stropie jw. należy rozłożyć folię hydroizolacyjną???

Z góry dzięki i pozdrawiam - kocza.

pod ściankę kolankową to się raczej nie daje, bo raz że tam nie ma żadnej wilgoci, od której trzeba by się odizolować (w przeciwieństwie do parteru) a dwa, że to co stoi na folii nie będzie niczym związane z resztą domu (nie będzie się to ruszać tylko dzięki własnemu ciężarowi). Nie wiem ile tej ścianki u Ciebie jest, ale przychodzi mi do głowy taka ekstremalna sytuacja: huragan - czy wtedy ścianka kolankowa nie sfrunie z folii razem z dachem? No dobra, niech nie sfrunie. Niech się przesunie o 15 cm w jedną stronę...

Pod murłatę folię się daje, bo murłata jest przynajmniej przykręcona śrubami. A daje się chyba tylko dlatego, żeby odizolować murłatę od świeżo wylanego (fzn. około miesiąca temu) wieńca.

a dwa, że to co stoi na folii nie będzie niczym związane z resztą domu (nie będzie się to ruszać tylko dzięki własnemu ciężarowi). Nie wiem ile tej ścianki u Ciebie jest, ale przychodzi mi do głowy taka ekstremalna sytuacja: huragan - czy wtedy ścianka kolankowa nie sfrunie z folii razem z dachem? No dobra, niech nie sfrunie. Niech się przesunie o 15 cm w jedną stronę...

A czy ktoś widział lub przynajmniej słyszał o wiązaniu wieńca ściany kolankowej ze zbrojeniem płyty na której ściana kolankowa stoi !!!

Wg mojej wiedzy to powinno być tak właśnie robione i zalane razem z wieńcem - tworzy się wówczas zbrojony słup łączący płyte z wieńcem.

Czekam na takie tornado które zerwie mi dach razem ze stropem nad parterem.

A może wyrwie dom z korzeniami ???

Gość inż. Baranina
W żadnym wypadku nie należ kłaść folii pod ściankę kolankową. Ciężar tej ścianki, ze wzgledu na jej wysokosc - przecietnie ok 1m jast za maly, zeby pokonac poziome sily pochodzace od wiezby dachowej. Bezposrednie polozenie zaprawy na stopie zwieksza sile tarcia. Poza tym sztuka budowlana wymaga stosowania dodatkowych slupkow zelbetowych, ktore sa monolitycznie powiazane ze stropem parteru i dodatkowo wzmacniaja scianke kolanowa. Inna historia jest izolacja murlaty.

Ja mam marki fi 20 ( co 1m) wyciągniete z wieńca na poziomie płyty, zagwintowane na końcach.Po wymurowaniu ścianki kolankowej i wylaniu wieńca na niej, do marek bedzie przykręcona murłata.Przecież musi być wiązanie ścianki kolankowej z resztą domu. Marki zastępują mi słupki żelbetowe w ściance.