Aga - Żona Facia 16.11.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Czy ktoś z forumowiczów używa Parowaru? Jak się sprawuje? Jakie znacie, macie przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malysmok 18.11.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witaj, Używam parowaru Tefal od ponad 2 lat. Najczęściej gotuję w nim ryby i warzywa i jestem zadowolony Po jakims czasie plastyki z bialych robia sie 'rudawe', ale to normalne. Pozdrawiam, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.11.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Czy ktoś z forumowiczów używa Parowaru? Jak się sprawuje? Jakie znacie, macie przepisy? Po operacji żołądka przez około pół roku jadłam jedzenie wyłącznie z parowaru. Nie testowałam żadnych super przepisów. Żywność ugotowana na parze i tak jest znacznie smaczniejsza niż ugotowana w wodzie Trzeba tylko opanować sztukę piętrowego ustawiania i dokładania kolejnych rzeczy w odpowiednim momencie, bo gotują się w różnym tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 19.11.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ja też używam i to bardzo intensywnie - warzyw właściwie inaczej nie gotuję, najwyżej ziemniaki w wodzie. Warzywa są łądniejsze, niż gotowane w wodzie, mają żywszy kolor i wg mnie smaczniejsze - mniej "sflaczałe", zawsze gotuję w nim buraki. Też specjalnie nie korzystam z przepisów, gotuje nawet bez soli, potem posypuję taką przyprawą z dodatkiem soli, zamiast bułki tartej i polewam masłem albo oliwą. Takie mieszanki mrożone - np. Królewska (brokuły, marchew, kalafior) są bardzo fajne gotowane na parze, poza tym gotuję parówki dziecku, można uparować sobie ciasto czekoladowe (pyszne) - przepis gdzieś w książeczce dołączonej do sprzętu był.Dobry jest też do odgrzewania różnych rzeczy (nie używam mikrofalówki).Mam Tefala - model z opóźnionym startem (ale nie korzystam) i podtrzymywaniem ciepła. Juz dość sfatygowany jest - koszyki parę razy spadły na podłogę i jeden ma lekko popękaną tę kratkę od doły, ale naprawdę używamy go bardzo często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 19.11.2008 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 malysmok, JoShi, kofi dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Ja też chcę sobie kupic PAROWAR ale najbardziej obawiam się, że mięso czy ryby będą takie mdłe, nijakie, bez smaku. Nie lubię super pikantnych rzeczy, ale bez smaku to już w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.11.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mają więcej smaku niż gotowane w wodzie. Cały smak pozostaje w nich. Trochę się je tylko przyprawia i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefa1 11.03.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja mam parowar Tefal od ponad roku, bardzo lubię robić jabłka pieczone z cynamonem, 15 minut i gotowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.03.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja mam parowar Tefal od ponad roku, bardzo lubię robić jabłka pieczone z cynamonem, 15 minut i gotowe... Jabłka parowane, nie pieczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.03.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 My też zaczeliśmy gotować na parze. Wszystko praktycznie się da zrobić. Ostatnio w niedzielę testowaliśmy omelta. Uparował się Co do przepisów - ponieważ mamy maszynkę zwaną ThermoMix, mamy do niego specjalną książkę z przepisamy tylko na parę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 13.03.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ja też używam tego sprzętu i bardzo sobie chwalę. Głównie do parowania warzyw. Nie trzeba dodawać soli i pilnować, czy się woda nie wygotuje. nastawia się i czeka. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 13.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Też używam (Tefal) ale fanką nie jestem, co do Thermomixa to ograniczyłam się do mielenia bułki tartej, ziemniaków na placuszki, cukru pudru, i w lato robię sorbety - aż wstyd sie przyznać że tak mało a sprzęt ma tyle mozliwośći (wkońcu mało nie kosztuje) wracając do parowara to robię warzywka które uwielbiam, pierś z kurczaczka, rybkę a deser to jabłko (ale z sosem waniliowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.03.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Też używam (Tefal) ale fanką nie jestem, co do Thermomixa to ograniczyłam się do mielenia bułki tartej, ziemniaków na placuszki, cukru pudru, i w lato robię sorbety - aż wstyd sie przyznać że tak mało a sprzęt ma tyle mozliwośći (wkońcu mało nie kosztuje) wracając do parowara to robię warzywka które uwielbiam, pierś z kurczaczka, rybkę a deser to jabłko (ale z sosem waniliowym) Ja wszystkie warzywa na sałatkę jarzynową zamiast gotować w wodzie gotuję w parowarze. Mają jeszcze lepszy smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 13.03.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Też używam (Tefal) ale fanką nie jestem, co do Thermomixa to ograniczyłam się do mielenia bułki tartej, ziemniaków na placuszki, cukru pudru, i w lato robię sorbety - aż wstyd sie przyznać że tak mało a sprzęt ma tyle mozliwośći (wkońcu mało nie kosztuje) wracając do parowara to robię warzywka które uwielbiam, pierś z kurczaczka, rybkę a deser to jabłko (ale z sosem waniliowym) Ja wszystkie warzywa na sałatkę jarzynową zamiast gotować w wodzie gotuję w parowarze. Mają jeszcze lepszy smak. ja też i nie tylko na słatkę !!!! są cudowne dla mojego podniebienia i żoładka, nie wspomnę o zachwycie wątroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pivkova 31.03.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ja uwielbiam mrożonki różnego rodzaju właśnie z parowaru. Jest np. mrożonka chińska, albo taka z przyprawą włoską. Posypuję obficie tą przyprawą i warzywka są pyszne. Mój najczęstszy obiadek z parowaru to: I piętro: ziemniaki pokrojone na ok. 1cm. plastry i posypane marynatą czosnkową. II piętro: kurczak w paseczkach, zamarynowany w curry ok godzinkę wcześniej. III piętro: wspomniane mrożone warzywka. Często zamiast kurczaka w parowarze robię rybę - wtedy leci ona na III pięterko i jest dokładana do zestawu jako ostatnia, bo króciutko się paruje. Właśnie dziś czeka mnie sola z parowaru, mini marcheweczki i ziemniaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sweetstar 28.04.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 bardzo bym chciała... niestety w mojej aktualnej kuchni nie mam juz po prostu miejsca na kolejne urządzenie... do nowej planuję zakup piekarnika z funkcją parowaru, albo takiego połączenia mikrofali z piekarnikiem, które posiada funkcję gotowania na parze. a powiedzcie? naprawdę wszystko wszystko da się przyrządzić na parze? jak to jest z mięsem np.? jak z długością przygotowania itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 30.04.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Zamierzam kupić parowar i czytając Wasze opinie zdecydowałam sie "prawie" na ten: http://www.tefal.pl/All+Products/Urz%C4%85dzenia+do+gotowania/Steamers/Products/Vitamin++z+programatorem/Vitamin+z+programatorem.htm Cena w Neo24.pl - 269 zł. Niestety, nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów tegoż urządzenia, tylko pojemność - 11 l. Jeszcze ciut i zostaniemy z mężem we dwoje (dlaczego te dzieci się tak szybko starzeją? ) i zastanawiam się, czy to nie będzie za duży grzmot na obiad dla dwóch osób. Poradźcie, bo chciałam kupić "z okazji urodzin". Męża - nie moich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.05.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Zamierzam kupić parowar i czytając Wasze opinie zdecydowałam sie "prawie" na ten: http://www.tefal.pl/All+Products/Urz%C4%85dzenia+do+gotowania/Steamers/Products/Vitamin++z+programatorem/Vitamin+z+programatorem.htm Cena w Neo24.pl - 269 zł. Niestety, nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów tegoż urządzenia, tylko pojemność - 11 l. Wygląda na to, że nie odbiega wymiarami od standardowego parowara elektrycznego. Mój ma na przykład około 30x18 cm i przygotowywałam w nim nawet obiad dla jednej osoby na diecie (ilościowej też). Przecież nie musisz używać wszystkich pięter. Ja robiłam tak,ze na jednym parowałam wszystko, tylko w miarę upływu czasu dodawałam na to samo piętro kolejne rzeczy, które się krócej parują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 01.05.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Joshi, dzieki za info. U nas gotowanie dla tylko dwóch osób będzie non-stop i dlatego myślałam o czymś mniejszym i również o mniejszej mocy. To moja pierwsza przymiarka do parowaru, więc nawet nie wiedziałam, że można gotować bez trzeciego pojemnika (myślałam, że nie są jednakowej wielkości). Jak jemy mięsko, to tylko z warzywami, a bez ziemniaków, więc 2 pojemniki nam w zupełności wystarczą. Znalazłam też to: http://www.electro.pl/produkt-TEFAL_Parowar_VC100930_Aqua_Timer_28wysylka_od_14_zl_29_2B_NOTATNIK_magnetyczny_GRATIS-39190,129.html Czy posiada wszystko to. co parowar posiadać powinien?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.05.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Jak jemy mięsko, to tylko z warzywami, a bez ziemniaków, więc 2 pojemniki nam w zupełności wystarczą. Jak się uprzesz to wystarczy najniższe naszynie, tylko faktycznie nie wiem jak w tym konkretnym modelu wygląda sprawa pokrywki bo górne naczynie jest szersze. U mnie pokrywka pasuje do wszystkich. Znalazłam też to: http://www.electro.pl/produkt-TEFAL_Parowar_VC100930_Aqua_Timer_28wysylka_od_14_zl_29_2B_NOTATNIK_magnetyczny_GRATIS-39190,129.html Czy posiada wszystko to. co parowar posiadać powinien?? Parowar to naprawdę prymitywne urządzenie, a wskaźnik poziomu wody to dla mnie full wypas. a może dla ciebie lepszym rozwiązaniem byłby taki stawiany na kuchence? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 01.05.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Jak się uprzesz to wystarczy najniższe naszynie, tylko faktycznie nie wiem jak w tym konkretnym modelu wygląda sprawa pokrywki bo górne naczynie jest szersze. U mnie pokrywka pasuje do wszystkich. Parowar to naprawdę prymitywne urządzenie, a wskaźnik poziomu wody to dla mnie full wypas. Wzięłam sobie do serca Twoje rady i padło na to: http://www.ceneo.pl/;015523885-10.htm#productOpinions Jest prosty, więc myślę, że pokrywka będzie pasować do wszystkich misek, fajerwerków nie musi mieć, a i cena... super. A nóż dziecko wpadnie na obiad i trzecia miska się przyda?? Dzięki, Joshi, za rady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.