Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy salon z kominkiem ogrzewającym dom to KOTŁOWNIA?

zk140t

Recommended Posts

zk140t

widzę że jednak starszy jesteś :wink:

wiedz więc że akumulacyjne to nie tylko piece ale tak samo podłogowe akumulacyjne, pisałem wcześniej że trzeba iść z postępem :wink:

ale widzę że ty masz tylko problem z kominkami

a tak serio to

Uśmiechnij się człowieku sam do siebie się uśmiechnij, jutro też wstanie słonce, nawet dla Ciebie, ja właśnie się śmieję :lol: :lol: i dochodzę do wniosku że ludzie sami potrafią sobie znaleźć problemy, no oczywiście nie wszyscy :wink:

ale Ty widocznie zaliczasz się do tej grupy szukających dziury w całym.

Pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

zk ma tylko problem z semantyką. Najpierw nauczał, że nazwa "gabinet" to taki chłyt maketingowy a teraz naucza o kominkach. jak widać ma misję :)

Dobrze.

Zostałem rozszyfrowany, wobec tego wyjawię o co mi właściwie chodzi.

Krytycznie piszę o tych wszystkich rozwiązaniach, których za pierwszym razem nie zrobiłem za namową innych lub na skutek niewiedzy własnej.

Po latach doświadczeń mam już pogląd na budowanie w szerszym kontekscie i dlatego nieraz uszczypliwie piszę w kilku tematach:

1. PIWNICA - moim zdaniem nieodzowna i potrzebna;

2. DESKOWANIE DACHU - konieczne;

3. KOMINEK -tylko dla rekreacji (do stałego ogrzewania domu potrzebne jest inne źródło ciepła);

4. FUNDAMENT ZBROJONY POD OGRODZENIE - konieczny;

itd...

jeszcze jedna uwaga i idę spać, rano muszę znowu drewno rąbać :wink:

zk140t napisał

Natomiast kominek, który ma ogrzewać dom przez całą zimę to zwyczajny KOCIOŁ

drobne sprostowanie

kominek z płaszczem wodnym to tak jak napisałeś KOCIOŁ

ale

kominek bez płaszcza to jest PIEC

tak więc proszę zweryfikować troszkę swoje myślenie i poprawić co nie co w swoim wywodzie.

Pozdrawiam i idę spać

Dobrze.

Krytycznie piszę o tych wszystkich rozwiązaniach, których za pierwszym razem nie zrobiłem za namową innych lub na skutek niewiedzy własnej.

Po latach doświadczeń mam już pogląd na budowanie w szerszym kontekscie i dlatego nieraz uszczypliwie piszę w kilku tematach:

3. KOMINEK -tylko dla rekreacji (do stałego ogrzewania domu potrzebne jest inne źródło ciepła);

itd...

No i bardzo ładnie - trzeba tak było od początku. I nie dublować tematów, tylko się grzecznie dopisać do wątku "Czego nie zrobilibyście w swoim domu" czy jakoś tak.

I nie ma tu już znaczenia, że w 2 punktach się nie zgadzamy :):) MIłego.

Dobrze.

itd...

No i bardzo ładnie - trzeba tak było od początku. I nie dublować tematów, tylko się grzecznie dopisać do wątku "Czego nie zrobilibyście w swoim domu" czy jakoś tak.

I nie ma tu już znaczenia, że w 2 punktach się nie zgadzamy :):) MIłego.

Dobrej nocy (szczerze)!

Pozdrawiam.

Po co ta złość?

Zrobiłem tak niestety w moim pierwszym domu, naczytawszy się wcześniej "porad" na tym min. forum o rewelacyjnych kominkach, czy to z płaszczem wodnym, czy z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.

Tamten dom miał przez te wszystkie niby nowoczesne rozwiązania kotłownię w salonie.

Kominek jako jedyne źródło ciepła ogrzewał cały dom, ale z braku czasu nie miał kto w nim palić. Dzieci w szkole, my z żoną w pracy, a w domu ZIMNO I PONURO.

Po całych dniach w rozjazdach wszyscy byli zmęczeni koniecznością palenia w kominku.

Moja refleksja nie ma na celu wykazania mojej "wszechwiedzy", ponieważ takowa nie istnieje.

Główny wątek jest jedynie wynikiem moich doświadczeń.

I właśnie to był Twój błąd :) Jak wiesz, że długo pracujecie i nie będzie miął kto napalić o rozsądnej porze w domu, to nie stawia się kominka jako jedynego źródła ciepła. Ja mam ale wiem, że wracamy najpóźniej o 16.30 i że zostanie rozpalony mniej więcej kwadrans później. Mam znajomych, którzy wracają później, mają kominek i ogrzewanie gazowe. I używają go w weekendy, bo jak wrócą z pracy później, nie są w stanie już napalić, aby było ciepło. Więc każdy ma to co chce :)

PWN

kotłownia «budynek lub pomieszczenie, w których zainstalowane są kotły podgrzewające wodę lub wytwarzające parę»

prowadząc dalej śleztwo w poszukiwaniu układu...

kocioł 2. «urządzenie, w którym ogrzewana ciecz zmienia się w parę o wysokim ciśnieniu, wykorzystywaną do napędu maszyn lub ogrzewania pomieszczeń»

wiem... jestem tendencyjny bo moje badanie oparłem tylko na jednym źródle... to zadne badanie i można je od razu podważyć :)

A wyciagając wnioski to: definicja kotła wg PWN wylkucza jego zastosowanie w kotłowni do podgrzewania wody!

Zatem ? to na pewno spisek... To granda i skandal!!

Na szczęście wikipedia rozwija hasło "kocioł" :) Moge spać spokojnie...

Ale ale... Czy Wikipedia jest wiarygodnym źródłem ?... I znów te nocne koszmary :cry: 8)

No i czy ostatnio modne łączenie kuchni, jadalni i salonu to stołówka pracownicza? :lol: Wielkością by odpowiadało :lol: :lol: :lol:

Pracownicza to pewnie nie - bo przydali by się jacyś pracownicy ;) żeby była pracownicza.

Ale zakład żywienia zbiorowego absolutnie tak.

Myślałem o pracownikach/robotnikach np. wykańczających dom lub ogród, ale faktycznie ZŻZ jest bardziej uniwersalnym określeniem :lol: