ernest1973 17.11.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Znalazłem dużo o oknach PVC i ich montażu (szczególnie w postach dwóch forumowiczów - wielkie dzięki!), jednak nigdzie nie widzę jednoznacznego określenia dopuszczalnych odchyleń od pionu, poziomu, czy zniekształceń profilu (np. tzw. strzałka ugięcie ramy skrzydła, czy ościeżnicy) dla okien PVC po ich montażu w otworach okiennych...Jakie są to wartości? Czy są jednoznacznie określone (znalazłem np. dopuszczalne odchylenia od pionu np. 1mm/m lub 2mm/m...)? Może doświadczalnie? Czy np. "strzałka" ramy ościeża w płaszczyźnie pionowej na poziomie 2 mm jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 19.11.2008 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Podciągam wątek...Może jednak ktoś potrafi coś o tym napisać, wskazać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 19.11.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 zapytaj tu http://forum.muratordom.pl/kilka-uwag-od-jareko-do-waszych-pytan-ws-okien,t67480.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.11.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 dla prawidłowego funkcjonowania okna przyjmuje się odchyłki od pionu - czy poziomu 1-1,5 mm na metrze ale..... nie więcej jak 2 mm na oknieCo do liniowości profila - nie powinno być wykrzywień większych niz 1-1,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 19.11.2008 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 dla prawidłowego funkcjonowania okna przyjmuje się odchyłki od pionu - czy poziomu 1-1,5 mm na metrze ale..... nie więcej jak 2 mm na oknie Co do liniowości profila - nie powinno być wykrzywień większych niz 1-1,5 mm Dziekuję! Część materiałów jakie znalazłem mówią, że w przypadku "liniowości" do 2 mm... Tak przekazałem montującym u mnie... Generalnie 4 okna do poprawy (na 24...). Jutro poprawiają: wyjmują i wstawiają jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.11.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 2 mm wiosny nie czyni ale powoduje ze luz dla późniejszych ewentualnych regulacji maleje i to znacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 19.11.2008 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 2 mm wiosny nie czyni ale powoduje ze luz dla późniejszych ewentualnych regulacji maleje i to znacznie A to się zgadza... Jednak chyba powinno "styknąć"... Oby nie więcej niż 2! Dlatego 4 okna "idą do poprawy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 19.11.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 skoro okna pcv sa takie super to powinny mieć mniejsza odchyłke profilu niz okna drewniane te dobrze zrobione,a jak producent powiem ze okna drerwniane nikt nie dopusci do odebrania okna które ma 2 mm ugiecia na 150 cm,miedzy skrzydłem a oscieznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 19.11.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 skoro okna pcv sa takie super to powinny mieć mniejsza odchyłke profilu niz okna drewniane te dobrze zrobione,a jak producent powiem ze okna drerwniane nikt nie dopusci do odebrania okna które ma 2 mm ugiecia na 150 cm,miedzy skrzydłem a oscieznica. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.11.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 skoro okna pcv sa takie super to powinny mieć mniejsza odchyłke profilu niz okna drewniane te dobrze zrobione,a jak producent powiem ze okna drerwniane nikt nie dopusci do odebrania okna które ma 2 mm ugiecia na 150 cm,miedzy skrzydłem a oscieznica. ?tez sie zastanawiam co autor tej wypowiedzi miał na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 22.11.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 skoro okna pcv sa takie super to powinny mieć mniejsza odchyłke profilu niz okna drewniane te dobrze zrobione,a jak producent powiem ze okna drerwniane nikt nie dopusci do odebrania okna które ma 2 mm ugiecia na 150 cm,miedzy skrzydłem a oscieznica. Co do ugięć ramy po zamontowaniu to popieram przedmówców- 1-1,5 mm/mb. Jeżeli autor cytatu miał na myśli ugięcia skrzydeł po otworzeniu to nie znalazłem normy odnoszącej się konkretnie do tego przypadku. Odchyłki w wykonaniu profili są mniejsze niż w przypadku okien drewnianych lecz ugięcia spowodowane nagrzewaniem elementów niestety wyższe. Pcw jest złym przewodnikiem ciepła więc występują znaczne różnice pomiędzy temperaturą powierzchni wewnętrznej i zewnętrznej co powoduje ugięcia profili na ich długości. Niestety tego zjawiska nie da się wyeliminować, jak mówi jareko - fizyka. Okna kolorowe są bardziej narażone na takie działania, dlatego niektórzy producenci profili oferują je ze zmniejszoną ilością komór w porównaniu do okien białych lub dodatkowo- z większym wzmocnieniem. Dpuszczalne ugięcia przyjmuje się jak do większości "ugięć budowlanych", czyli 1/300 - 1 mm na 300 mm. Oczywiście jest kilka warunków do spełnienia, np. okno musi być szczelne, bezproblemowo działać oraz siła potrzebna do operowania klamką nie przekraczać 10Nm. p.s. następnym razem pytaj w wątku o oknach- tutaj trudno jest cokolwiek znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 22.11.2008 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 skoro okna pcv sa takie super to powinny mieć mniejsza odchyłke profilu niz okna drewniane te dobrze zrobione,a jak producent powiem ze okna drerwniane nikt nie dopusci do odebrania okna które ma 2 mm ugiecia na 150 cm,miedzy skrzydłem a oscieznica. Tego nie rozumiem... Zostaję przy swoim... Dwa okna wymontowane i zamontowane ponownie... ... i oczywiście się dało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts