petrus65 17.11.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witajcie Muszę gdzieś w ścianie umieścić transformatorek 230 na 12 V. Nie jest on duży ale zawsze. Czy są jakieś puszeczki elektryczne w której mógłbym go umieścić? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 17.11.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zobacz tutaj: http://www.elektro-plast.pl/puszki_podtynkowe.html Taką puszkę wykorzystałem do zamontowania transformatora do LED-ów w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.11.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zobacz tutaj: http://www.elektro-plast.pl/puszki_podtynkowe.html Taką puszkę wykorzystałem do zamontowania transformatora do LED-ów w ścianie. Puszkę zatynkowałeś czy masz do niej dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrus65 17.11.2008 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zobacz tutaj: http://www.elektro-plast.pl/puszki_podtynkowe.html Taką puszkę wykorzystałem do zamontowania transformatora do LED-ów w ścianie. Puszkę zatynkowałeś czy masz do niej dostęp Ja chcę mieć do niej dostęp. Umieszczę ją przy samej podłodze. Będzie zakryta szafką Lepiej mieć dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.11.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Takie jak w linku powyżej czy podobne znajdziesz praktycznie w każdym sklepie elektrycznym + Casto czy OBI. Sam mam kwadratową do centralki nagłośnienia na parterze.Tak więc wizyta w sklepie i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 17.11.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ja bym się obawiał ograniczonym chłodzeniem transformatora tak zabudowanego. Mocno obciążony może sie przepalić, a wręcz może być źródlem pożaru. Zostaw jakieś otwory wentylacyjne w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.11.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Takie jak w linku powyżej czy podobne znajdziesz praktycznie w każdym sklepie elektrycznym + Casto czy OBI. Sam mam kwadratową do centralki nagłośnienia na parterze. Tak więc wizyta w sklepie i po sprawie. Centralka nagłośnienia na parterze o czym to piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.11.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ja bym się obawiał ograniczonym chłodzeniem transformatora tak zabudowanego. Mocno obciążony może sie przepalić, a wręcz może być źródlem pożaru. Zostaw jakieś otwory wentylacyjne w puszce. zależy jak jest obciążony - nie musi się grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.11.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ja bym się obawiał ograniczonym chłodzeniem transformatora tak zabudowanego. Mocno obciążony może sie przepalić, a wręcz może być źródlem pożaru. Zostaw jakieś otwory wentylacyjne w puszce. zależy jak jest obciążony - nie musi się grzać trafo grzeje sie nawet w ogóle nie obciążony. o stratach w miedzi i żelazie słyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 17.11.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 E tam takie grzanie bez obiążenia - góra kilka % mocy znamionowej, czyli 1...2 waty Od tego się nie zagotuje Ale po pełnym obciążeniem - to co innego. Bez wentylacji (=chłodzenia) raczej się zjara - kwestia czasu. Izolację szlag trafi i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.11.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 jak się będzie trochę grzał to ściana odbierze ciepło - zależy co ten zasilacz będzie ciągnął. Jak tylko parę lampek ledowych to bym się nie bał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 17.11.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Większość przyzwoitych transformatorów ma wyłączniki termiczne. Jest rysunek na obudowie z podaną temperaturą zadziałania. Mój zasila tylko 3 reflektorki LED Massiva. Grzać się oczywiście trochę musi, ale ściana z silikatów, to trochę odbierze. Poza tym obudowa znacznie większa od transformatora. Ma chłopak luz. Malutkie transformatory elektroniczne do LED-ów robi też Kanlux (ADI65) i Paulmann (ENEC VDE). Oba wejdą w głęboką puszkę pod wyłącznik. Ten pierwszy ma moc rzędu 3W, drugi około 50W. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts