_ZBYCH_ 18.10.2003 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Czy ściany piwnic można wznosić z Porotermu ? http://www.zbychdom.republika.pl/Domy/Poroterm1.jpg http://www.zbychdom.republika.pl/Domy/Poroterm2.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 18.10.2003 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Czy to zart?PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Zdjęcie jest autentyczne. Zrobione miesiąc temu i nie jest to zdjęcie umocnionej ziemianki zbudowanej "na chwilę", tylko zdjęcie piwnic przyszłego domu. Ostatnio, jak tam byłem (jest to budowa obok mojego klienta) widziałem wylany już dalszy fundament (ta piwnica jest tylko pod częścią domu). Nie wiem, jak to ma być, ale na mój rozum, to po jakimś czasie dom się zapadnie pod ziemię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.10.2003 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Wylogowało mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.10.2003 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Ta "piwnica"powinna już nie istnieć.Gdzie tak fajnie budują? Kto robi Inwestora w "jajo"? Uważam, że Inwestora należy NATYCHMIAST ostrzeć przed Tym "Wykonawca???" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.10.2003 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Tak budują w Stasim Lesie (obok Zegrza) . Też myslałem o uprzedzeniu inwestora o fatalnych skutkach takiego wykonawstwa, ale niestety budowa nie jest oznaczona tablicą, więc nie ma kontaktu z inwestorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 19.10.2003 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Koniecznie spróbuj pod jakims pretekstem wyciągnąć od wykonawców namiar na właściciela ( np. że jesteś przedstawicielem wodociągów, hurtowni itp. i potrzebujesz się z nim pilnie skontaktować) Toż to katastrofa budowlana ! A propos - czy to zostało jakoś zaizolowane przed obsypaniem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 19.10.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 _Zbych_, to jest świetne. I samo nowatorskie zastosowanie Porothermu, i murowanie kieszeniami na zewnątrz (jeśli już musi być Porotherm). Co jakiś czas mi się wydaje, że niewiele może mnie zaskoczyć w budownictwie, i natychmiast otrzymuję pouczenie, że inwencja wykonawców nie ma granic. To jest horror. Jeśli możesz, napuść nadzór budowlany na tę budowę. Po co mają potem Ciebie koszmary nocne dręczyć, że nie zapobiegłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość inż. Baranina 20.10.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ludzie kochani nie gorączkujcie się! Faktycznie na pierwszy rzut oka, to nie wygląda to najlepiej. Ale, ale...to, że ktoś postawił ściany piwnic z porothermu, to jeszcze nie jest koniec świata. Kieszeniami na zewnątrz - to jest ewidentne nieporozumienie, niemniej jednak z konstrukcyjnego punktu widzenia, ta ściana będzie stała! Poprawność tego rozwiązania, jeżeli możemy o takiej mówić, w tym przypadku zależy od starannej izolacji pionowej tych ścian. Jeżeli wykonawca przed obsypaniem wykonał obrzutkę i naniósł warstwę izolacji, np: w postaci dyspersy gumowo-asfaltowej i dodatkowo zabezpieczył folią kubełkową przed ewentualnymi uszkodzeniami mechanicznymi, to moim zdanie ściana spełni swoją rolę. Niemniej jednak ceramikę budowlaną, szczególnie tę poryzowaną, powinno się używać co najmniej 0,5m ponad poziomen terenu! Ale pomysł jest godny uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 20.10.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ale Wienerberger ma też niby specjalne bloczki do piwnic, np: http://www.wienerberger.de/produktauswahl/poroton/kepl-t.html Keller to piwnica. Tylko, że w polskim Wienerberger tego nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 20.10.2003 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ale Wienerberger ma też niby specjalne bloczki do piwnic, np: http://www.wienerberger.de/produktauswahl/poroton/kepl-t.html Keller to piwnica. Tylko, że w polskim Wienerberger tego nie zauważyłem. Te, pokazane na zdjęciu raczej nie są do wznoszenia piwnic . Niestety, ja nie mam czasu na poszukiwanie kontaktu z inwestorem i na donosy do NB. Mam za dużo własnych zajęć, a ta budowa jest za daleko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 W książce Ronalda Meyera SAMI BUDUJEMY DOM jest rozdział ''Jeden materiał od piwnicy aż po dach" o pustakach ceramicznych właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.10.2003 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 W książce Ronalda Meyera SAMI BUDUJEMY DOM jest rozdział ''Jeden materiał od piwnicy aż po dach" o pustakach ceramicznych właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts