Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany piwnic z Porotermu?!!

_ZBYCH_

Recommended Posts

Zdjęcie jest autentyczne. Zrobione miesiąc temu i nie jest to zdjęcie umocnionej ziemianki zbudowanej "na chwilę", tylko zdjęcie piwnic przyszłego domu. Ostatnio, jak tam byłem (jest to budowa obok mojego klienta) widziałem wylany już dalszy fundament (ta piwnica jest tylko pod częścią domu).

Nie wiem, jak to ma być, ale na mój rozum, to po jakimś czasie dom się zapadnie pod ziemię :roll: .

Koniecznie spróbuj pod jakims pretekstem wyciągnąć od wykonawców namiar na właściciela ( np. że jesteś przedstawicielem wodociągów, hurtowni itp. i potrzebujesz się z nim pilnie skontaktować)

Toż to katastrofa budowlana ! :o

A propos - czy to zostało jakoś zaizolowane przed obsypaniem ???

_Zbych_, to jest świetne. I samo nowatorskie zastosowanie Porothermu, i murowanie kieszeniami na zewnątrz (jeśli już musi być Porotherm).

Co jakiś czas mi się wydaje, że niewiele może mnie zaskoczyć w budownictwie, i natychmiast otrzymuję pouczenie, że inwencja wykonawców nie ma granic.

To jest horror. Jeśli możesz, napuść nadzór budowlany na tę budowę. Po co mają potem Ciebie koszmary nocne dręczyć, że nie zapobiegłeś...

Gość inż. Baranina
Ludzie kochani nie gorączkujcie się! Faktycznie na pierwszy rzut oka, to nie wygląda to najlepiej. Ale, ale...to, że ktoś postawił ściany piwnic z porothermu, to jeszcze nie jest koniec świata. Kieszeniami na zewnątrz - to jest ewidentne nieporozumienie, niemniej jednak z konstrukcyjnego punktu widzenia, ta ściana będzie stała! Poprawność tego rozwiązania, jeżeli możemy o takiej mówić, w tym przypadku zależy od starannej izolacji pionowej tych ścian. Jeżeli wykonawca przed obsypaniem wykonał obrzutkę i naniósł warstwę izolacji, np: w postaci dyspersy gumowo-asfaltowej i dodatkowo zabezpieczył folią kubełkową przed ewentualnymi uszkodzeniami mechanicznymi, to moim zdanie ściana spełni swoją rolę. Niemniej jednak ceramikę budowlaną, szczególnie tę poryzowaną, powinno się używać co najmniej 0,5m ponad poziomen terenu! Ale pomysł jest godny uwagi :)

Ale Wienerberger ma też niby specjalne bloczki do piwnic, np:

http://www.wienerberger.de/produktauswahl/poroton/kepl-t.html

Keller to piwnica. Tylko, że w polskim Wienerberger tego nie zauważyłem.

Te, pokazane na zdjęciu raczej nie są do wznoszenia piwnic :( .

Niestety, ja nie mam czasu na poszukiwanie kontaktu z inwestorem i na donosy do NB. Mam za dużo własnych zajęć, a ta budowa jest za daleko

:( .