Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można flizować w zimie?

Frantz

Recommended Posts

Witam,

Pytanie: czy można flizować wewnątrz domu w zimie, oczywiście przy dodatnich temperaturach? Fliziarz powiedział mi, że musi być kilkanaście stopni. Czy to prawda?

A co pisze na worku kleju?

Jeżeli dopuści kładzenie przy temperaturach ujemnych (w co osobiście wątpie), to może facetowi może być zimno i dlatego nie chce robić.

Aż sprawdziłem w słowniku co znaczy słowo flizować.

Dla zarientowanych tak samo jak ja flizować oznacza układać płytki.

Dzieki Zbyszek 1. Czlowiek sie ciagle uczy czegos nowego. A ja myslalem, ze jezyk polski mam juz dawno opanowany, a tu ciagle jakies nowe slowa poznaje :lol:

Osobiscie to bym nie flizowal, jesli temperatura w pomieszczeniu jest ponizej 19 stopni C. Nie lubie marznac. Fliziarz pewnie tez nie lubi :wink:

Pozdrawiam,

mishka2

Witam,

Pytanie: czy można flizować wewnątrz domu w zimie, oczywiście przy dodatnich temperaturach? Fliziarz powiedział mi, że musi być kilkanaście stopni. Czy to prawda?

Producenci klejow pozwalaja na kladzenie plytek w temperaturze od +5*C . Nie da sie jednak pracowac , gdy temperatura w pomieszczeniu jest ponizej +15*C . I pewnie o to chodzi Twojemu glazurnikowi .

• 2 weeks później...
fliesen z niemieckiego znaczy kłaść glazurę itd. Nie rozumiem jednego niektórzy tzw. fachowcy mówią , że to znaczy ścinać krawędź kafla pod kątem bzdura raczej fazowanie jak już. i skąd teraz takie powszechne użycie tego słowa jako określenie swoich usług. czy może krócej a może bardziej fachowo :lol: . a co do układania glazury w ujemnych temperaturach to radze nie układać ponieważ każdego kleju do układania glazury można stosować od + 5 zresztą na każdym worku piszę. a z logicznego punktu widzenia woda zaczyna zamarzać w temperaturze 0 stopni a jak wiemy gotowy produkt mieszamy właśnie z wodą. w niskiej temperaturze dodatniej zalecał bym już używanie kleju szybkowiążącego. :D

Witam,

Producenci klejow pozwalaja na kladzenie plytek w temperaturze od +5*C . Nie da sie jednak pracowac , gdy temperatura w pomieszczeniu jest ponizej +15*C . I pewnie o to chodzi Twojemu glazurnikowi .

fliziarz inaczej kafelkarz ci ściemniał przy plus 5 można kłaść bez żadnych obaw na szybkim kleju

Nie da sie jednak pracowac , gdy temperatura w pomieszczeniu jest ponizej +15*C . I pewnie o to chodzi Twojemu glazurnikowi .

Co znaczy się nie da? Jak się da, to się zrobi... Trzeba fliziarza tylko odpowiednio zmotywować... BTW czy fliziarz bierze w ojro a ordynarny kafelkarz w złotych polskich?

zapytam czysto teoretyczniei...wolałbyś robić w temp 19stopni za 50zł/1m2 czy w temp 7stopni za 150zł/1m2?

...czysto teoretycznie odpowiadam...

(..)

Bo dobre mienie,

Perły, kamienie,

Także wiek młody

I dar urody,

Mieśca wysokie,

Władze szerokie

Dobre są, ale -

Gdy zdrowie w cale.

tu była mowa o klejeniu kafla w pomieszczeniu więc skąd ten wiatr niby a jak na zewnątrz to sobie zadaszyć. poza tym jeśli ktoś ma pojęcie o materiałach i technologii to wie o tym że nie naraża się kleju na wiatr deszcz zbyt niską temperaturę czy też silne działanie promieni słonecznych. też mam firmę i też wiem co to złe warunki atmosferyczne ale klient nasz pan i trzeba sobie radzić oczywiście wszystko zgodnie z technologią