Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wklejam ku pamięci:

składniki

 

150g wędzonego łososia w plasterkach

450g mrożonego szpinaku - bardzo drobno zmielonego (Hortex)

sól pieprz

4 jajka

gałka muszkatołowa

4 łyżki koperku

200g twarogu (zwykły półtłusty)

4 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka skórki z cytryny sok z cytryny

2 łyzki masła

 

 

Szpinak poddusic na masle aby wyparowała woda. Ubić białka - dodać wystudzony szpinak i żółtka, wymieszać. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmarowac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 200 stopniach.

 

 

Twaróg wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście szpinakowym i ułożyć łososia. Zrolować, zawinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.

 

 

ja podaję na sałacie z pokrojoną cytryną do skropienia rolady

 

ma wyglądać tak:

 

http://www.smakimprezy.pl/images/roladki_szpinakowo_lososiow.jpg

Juz cas zarabiac ciasto!

 

Pierniki:

 

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

 

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).

Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.

Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).

 

Przed pieczeniem

http://i37.tinypic.com/34i4ehj.jpg

 

Po upieczeniu

http://i36.tinypic.com/n4v0b9.jpg

 

http://i38.tinypic.com/2zjm8as.jpg

 

http://i34.tinypic.com/v82zr5.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry :)

Sure

Ponieważ Twoja Kocilla mnie rozwaliła i położyła na łopatki :-? :roll: :lol: 8) :D :o

...mogę napisać tylko tak - prze pię knie - jestem zachwycona Twoimi wnętrzami.

pozdrawiam

Cześć Małgosiu! :D

a ja nieodmiennie jestem zachwycona Twoim Teodorem (szkoda, że tak mało zdjęć zamieściłaś). I nie mogę się doczekać Twojego domu w realu, najchętniej z drewnem na elewacji! Kiedy to będzie?

 

Kto to może wiedzieć - kiedy :( :-? sama się nie mogę doczekać tej chwili :-? Mamy zamiar ruszyć z dalszymi pracami na wiosnę - tak przynajmniej mamy zaklepanych murarzy. Z tą elewacją to małż się nie daje przebłagać :evil: i obecnie stanęło na antracytowym łupku albo piaskowcu. (naoglądał się chłopina w ostatnim muratorze :roll: ) Ale jak znam życie wszystko się może jeszcze zmienić do czasu kiedy przyjdzie nam kłaść elewację :roll:

Kocille niebieskie są cudne i ja nie wiem czy czasem, jak już kiedyś zamieszkamy w tym nowym domu nie sprawię naszemu Teodoro takiej koleżanki jak Twoja. Muszę faktycznie popstrykać trochę nowych fotek kiciastemu jak znajdę chwilkę i coś zamieszczę. Idę poptarzeć na Twojego Assira - nie mogę się oprzeć normalnie :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kocille niebieskie są cudne i ja nie wiem czy czasem, jak już kiedyś zamieszkamy w tym nowym domu nie sprawię naszemu Teodoro takiej koleżanki jak Twoja. Muszę faktycznie popstrykać trochę nowych fotek kiciastemu jak znajdę chwilkę i coś zamieszczę. Idę poptarzeć na Twojego Assira - nie mogę się oprzeć normalnie :oops:

 

Koniecznie zorganizuj mu koleżankę, to świetny pomysł. Koty podobno lubią mieć towarzystwo, szczególnie, jeśli nie będzie to drugi kocur, bo wtedy któryś musiałby być zdominowany. Zamieśc koniecznie fotki, bo też chcemy pooglądać! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście, jakiś taki okrojony ten przepis! :o

 

To pewno przez zdjęcia? Wklejam osobno teksty (przy cytowaniu się pojawiają w całości):

 

Pierniki:

 

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

 

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).

Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.

Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).

 

Łosoś:

 

150g wędzonego łososia w plasterkach

450g mrożonego szpinaku - bardzo drobno zmielonego (Hortex)

sól pieprz

4 jajka

gałka muszkatołowa

4 łyżki koperku

200g twarogu (zwykły półtłusty)

4 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka skórki z cytryny sok z cytryny

2 łyzki masła

 

 

Szpinak poddusic na masle aby wyparowała woda. Ubić białka - dodać wystudzony szpinak i żółtka, wymieszać. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmarowac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 200 stopniach.

 

 

Twaróg wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście szpinakowym i ułożyć łososia. Zrolować, zawinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.

 

 

ja podaję na sałacie z pokrojoną cytryną do skropienia rolady

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, że wrzuciłaś przepis na pierniki - właśnie miałam szukać jakiegoś - a wiadomo, że najlepsze przepisy to te sprawdzone :D :wink:

I na łososia też sobie smaka narobiłam, brzmi pysznie :D

 

No a tak poza tym to Assir rozczulil moich synków (mnie też), są jego wielkimi fanami :D

 

Bardzo fajnie wygląda ten drewniany blat/obudowa wanny, czekam na efekt końcowy :D

 

Widzę, że przeprowadzka już coraz bliżej, zatem trzymam kciuki by wszystko poszło jak z płatka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...