Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witanko i dzięki! U nas mroźnie i słonecznie, a ja też sprzatam. Nie wiem, w co ręce włozyć. Kocilla dostał ostrzeżenie za nadmierne zainteresowanie drzwiami wyjściowymi, muszę mu chyba opowiedzieć o Teodorze! :roll:

Chyba jeszcze wróci do starego domu, bo przed świętami nie zdążymy wszystkiego zwieźć, ale wygląda, że mu się tu podoba... :D

Sure - pikenie u ciebie - i chyba w sumie musze cie przeprosic - wiem ze to bylo tak dawno a ja zapomnialam o tym - mialalm ci o tych kotach cos powiedziec - i zapomnialam o tym - jak zaczelam czytac u ciebie dziennik i zobaczylam kota i zaczelam kojarzyc - PRZEPRASZAM ZAPOMNIALAM !

,,.ja jednak mam największa trudnośc z zobaczeniem tego kota! :o :lol:

Pod pierwszym slupkiem z prawej. :)

A kupy sarenek sa wszedzie. :lol:

:lol: :lol: :lol:

Dzieńdoberek! :D

o, wstałaś o wpół do pierwszej! ;)

a ja o ósmej, bo kot w nowym miejscu jest jak nakręcony, wszystko go ciekawi.. ..i dziś znowu widziałam sarenki hasające za płotem - po ulicy! :o

dobry ranek! :D

Kota pokiziaj ode mnie i wypuść do sarenek... będzie miał jeszcze większą radochę... :D :D :D

Elena, Mhk - mnie się też podoba! :D

Przede wszystkim dlatego, że po wejściu do tego domu ogarnia mnie błogi spkój i juz czuję sie bardzo "u siebie". Tym bardziej, że dzisiaj jest cieplej ;)

Jak się okazuje, najglośniejszym urządzeniem jest tutaj kostkarka (a to wcale nie znaczy, że bardzo głośnym, po prostu co jakiś czas sobie stukają kostki wskakując do pojemnika). Mogę powiedzieć, ż ena razie z wyboru sprzętu jestem zadowolona.. :roll:

A jeśli chodzi o kocurka, to nic nie szkodzi, że zapomniałaś, bo i tak z wyborem nam łatwo poszło. Właściwie to Assir nas sam wybrał! I teaz zamiast milutkiej przytulanki mam milutkiego łobuziaka - i też jest super! :lol:

czy będzie polował na myszy, nie wiem, na pewno za to na zewnątrz go nie wypuszczę (choć nei wiem, jak to zrobię?). Już mu zapowiedziałam, że zero spoufalania się z sarenkami i wiewiórkami, na pociechę ma kizianie od Rasi! :wink:

Mhk, na kominku jest mozaika gresowa z marazzi, teraz nie pamiętam nazwy, ale mogę poszukac w mieszkaniu, jeśli chcesz? Łupki i granity przeglądaliśmy, ale żaden nam jakoś nie pasował.

Dominium mamy karton - gipsy właściwie nei wiadomo, dlaczego. Te wybory były na początku, jeszcze podczas projektowania, kiedy za dużo o budowaniu nie wiedziałam, nie wiem, czy bym to powtórzyła (podobnie, jak parę innych rzeczy). Ścianki działowe są zrobione z płyt g-k, co podobno mialoby byc tańsze, architekt też twierdził, że nie sa bardziej akustyczne. Nie jestem pewna, czy to prawda. Zaleta - ściany od razu równe i gładkie, szybkie w nontażu. Nie jest prawdą, że nie musi się ich wcale wyrównywać. Obawiam się też, czy łączenia będą pękać (w suficie na pewno już pękają). Mocowanie czegokolwiek do ścian jest utrudnione - pod armaturę i okap potrzebne były wzmocnienia. Za to do systemu podtynkowego można się dostac po prostu zdejmując płytę w pokoju..

hm, sama nie wiem? Człowiek montujący listwy narzekal, że ściany jednak są krzywe i trudno listwy dokleić, bo nmc jest sztywne. Za to ogólnie było mniej wilgoci we wnętrzach.

Rozumiem, że ścianki masz tradycyjnie murowae, tylko zastanawiasz się, jakie tynki?

Sure

dzieki za odpowiedz, zgadza sie, zastanawiamy sie nad tynkami, a poniewaz wiekszosc robi tradycyjne, wiec tak troche zastanowilo mnie dlaczego u Was całość z g-k.

Wiem, że g-k pęka na poddaszach, z powodu pracy wieźby, piszesz ze pęka u Was na betowym suficie, troche dziwne, może dom wciąż pracuje?

Pozdrawiam

D.

:lol:

Sure

dzieki za odpowiedz, zgadza sie, zastanawiamy sie nad tynkami, a poniewaz wiekszosc robi tradycyjne, wiec tak troche zastanowilo mnie dlaczego u Was całość z g-k.

Wiem, że g-k pęka na poddaszach, z powodu pracy wieźby, piszesz ze pęka u Was na betowym suficie, troche dziwne, może dom wciąż pracuje?

Pozdrawiam

D.

:lol:

Sufit nie jest betonowy. My mamy podwieszany, poddasze jest niemieszkalne, profile i płyty są mocowane na więźbie, izolowane wełną. W kolejnym domu bym to rozwiązała inaczej (po co mi taki wielki dach nad pustą przestrzenią)...

pozdrówka!

,,troszke mnie tutaj u Ciebie nie było........

a Ty już mieszkasz??????

piekny masz stół, ......a krzesełka metalowe????

nigdy bym nie pomyśłała, że to będzie tak fajnie do siebie pasowało!!! :p

...a garderoby to poprostu Ci zazdroszcze!!!!!!!biała!!!!! :p

Kala, garderoba jasnoszara, taki niestarzejący się kolor, pasował mi do ogólnego wystroju. I rzeczywiście wygląda fajnie, poza tym ta ilość miejsca jest oszołamiająca! :lol:

Ale jeszcze nie mieszkam, nie ma TV, a net pozyczyłam od męża (i mi zaraz zabierze)! Kot powrócił na stare miejsce, pies jeszcze tu nie był ani razu. A młody na razie też się nie spieszy... :roll:

Myszko, teraz nie wiem, bo mam po prostu ustawiona krzywą grzewczą 0,6 (czy 6?), jeszcze nie rozgryzłam tego nowego regulatora. Ale wiem, że korzystna dla drewna jest około 20 - 22 na podlodze, maksymalnie może być 29, ale to podobno chwilowo i okresowo.

A moje drewno ma okropne szpary od początku, to na pewno nei jest wina podgrzewania, bo granicznej temperatury to ono nie osiągnęło nigdy!