Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jejku, to faktcznie powinnam się cieszyć i moich wykonawców karmić ptasim mleczkiem! Zaczęłyśmy chyba w podobnym czasie, no, może ja 1.5 m-ca wcześniej? Teraz był przestój, bezsensowne oczekiwanie na projekt podlogówki, który okazał się i tak mało uzyteczny, bo wiele rzeczy trzeba było zrobić inaczej... :-?

...no, ale zdążyliśmy przynajmniej powybierać różne rzeczy na dalsze etapy. Teraz wylewki schną i odliczamy czas do podłóg. Życzę Ci tego z serca, bo ten domek jest wart, zeby go wykończyć! I nie dac wykończyć siebie! 8)

pozdrawiam...

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Conieco o odwadnianiu, zgodnie z obietnicą:

http://img526.imageshack.us/img526/8310/p5260035.jpg

rów w najniższej części ogrodu, z rurą drenującą (tu był punkt newralgiczny); rów wysypany żwirkiem, a rura owinięta "fizelinką"...

http://img526.imageshack.us/img526/7670/1009275.jpg

A tu warstwy w trakcie tworzenia, od dołu zdjęcia: gliniasta ziemia; warstwa "przegryziona" glebogryzarką, a po lewej kopczyki próchnicy do wykorzystania...

i chyba ciąg dalszy nastąpi! 8)

Dzięki, Danuś! :D

(miałam stracha z tymi kolorkami, ale da się wytrzymać)

Ja muszę mieć murki dookoła, bo wjazd do garażu mam najniżej ze wszystkich. Tam nawet z mojej dzialki wszystko spływa, stąd te różne odwodnienia i drenaże okazały się konieczne. Niedługo zamontują rynny i odetchniemy, bo znowu przewidują ochłodzenie i burze - to niby teraz było cieplej! :-?

Myślę cały czas, nawet poprosiłam o wsparcie profesjonalne, bo od myslenia głowa mnie boli. Mamy z miłym nieco inną wizję ogrodu (mimo, ze facet, to w tej kwestii ma zdanie!), no i trzeba to jakoś pogodzić...

mam punkty pewne w ogrodzie od samego początku - irgi, wierzbę i wrzosowisko.... ;)

fajnie że wiesz czego chcesz :wink:

Ja mimo że niby wiem co bym chciała to nie wiem jak to wszystko poukładac bo np.oczko!......... oczko musi byc i kropka ale jakie nowoczesne czy może naturalistyczne?im więcej o tym myśle to tym mniej wiem :-?

...............niech emocje biora górę :wink:

Mam sąsiada po jednej stronie po drugiej dzieli nas przyszła droda dojazdowa więc myslę o jakim "tle " -żywopłocie

A co będzie?

napewno:

-oczko wodne :D

-róże i jeszcze raz róże

z tyłu płotu myślałam dac drzewka żeby przyciągnąc ptaszki :D

ale mój miły chce chyba czego innego!.. :-?

Zrobiliśmy wizję lokalną na budowie przed chwilą i conieco ustaliliśmy.

Jesteśmy zgodni, że oczka nie robimy, przynajmniej na razie, za to sąsiedzi mają w planach oczka i strumyczki przy naszej granicy, to pewnie wystarczy. Ale ostatnio takie jakieś mi się spodobało, nie mam pojęcia, skąd to zdjęcie ściągnęłam i jaki to styl?

http://img301.imageshack.us/img301/678/kor7y.jpg

u nas oczka na bank nie będzie. musiałoby mi pod nogami na tarasie przepływać :wink:

wczoraj podjęliśmy bojową decyzję że nie czekamy na elewację z robieniem ogródka. mam nadzieję że w przyszłym tygodniu uda nam się to załatwić ('to' to jest wyrównanie działki, wywiezienie gruzu, nawiezienie ziemi.

Witam :D i przepraszam że dopiero odpisuję :oops:

Mój mąż cieszy się..............bo sama będę tworzyc ogród ........może zbyt duże słowo "tworzyc" :wink: ale spróbuje swoich sił tzw.prób i błędów.Tak było z obecnym mini ogródkiem i tak będzie z przyszłym.

Nasze wspólne marzenie-to basen ale nigdy nie będzie zrealizowane :-? z braku miejsca.

Maju, jak to co - ogród tworzę! ;) To znaczy na razie zapewniam warunki glebowe, co przy mojej mieszance ziemi rodzimej i dowiezionej "nie wiadomo skad" jest trudne, bo odwadniac teren też trzeba.

A gdy kupowałam te drzwi, sprzedawca był zadziwiony "tylko do Niemiec takie zamawiają". No nie wiem, czy to plus, czy minus.. ..ale też lubię proste. :D

Danusia, a u nas basenu też nie będzie. Bo nie chcemy. Pełnometrażowy by się nei zmieścił, a w takim typu sadzawka można pływając dostać zawrotu głowy.

Oczka na razie tez nie robimy, bo to własnie trudne, żeby wyglądało naturalnie. Zreszta podczas deszczu strumyk mamy aż do garażu... :-?

:lol: :lol: :lol:

Nie wiem, czy to dobrze... :lol: :lol: :lol: Niemcy fajne samochody robia....to moze dobrze :wink:

A drzwi masz drewniane czy plastikowe czy inna materia?

....ze zdjecia tylko widac, ze boska....

:lol: :lol:

Powodzenia z ogrodem :wink: ja u nas spasowalam...na piaskach nic nigdy nie wyroslo i nie wyrosnie....a tez planuje sie wczasowac a nie w kwiatkach siedziec..... i pielic.. :lol: :lol: :lol:

Ale tak na codzien, to moze zmienilabym zdanie :lol: .....

...pieknie tam u Was....zielono i zacisznie....przynajmniej na tych zdjeciach co sa w dzienniku :p

Maja

My wczoraj z mężem równiez ustaliliśmy pewne rzeczy.Rozwieziemy stertę ziemi i postaramy się wyrównac teren.Fajnie gdyby się jeszcze udało zakupic troszkę dobrej ziemi to do wiosny wszystko ładnie by sobie "usiadło".

Ja mam taki plan-na wiosne robię oczko czyli przez zimę trza cosik pomyślec :wink:

:D

Maju, drzwi drewniane, chyba meranti klejone warstwowo. Bardzo solidnie wyglądaja, są ciepłe - zobaczymy, jak się będa sprawować.

...hmm, na na piaskach na pewno wyrosną sosny? No i skrzyp polny. I pewnie kilka jeszcze nieklopotliwych w obsłudze roślinek. W zasadzie też nie lubiiłams pecjalnie pracy w ogródku, szczególnie warzywnym. Dlatego postaram się wprowadzić trochę ułatwień, zeby się nie zrazić, bo teraz mnie bardzo cieszy myśl, że sobie ten kawałek ziemi zagospodaruję.

Rzeczywiście okolica jest ładna, przynajmniej na razie, bo mam dookoła las. Potem na pewno to wykoszą i zabudują domami, ale mam nadzieję, że moje drzewka będa wtedy już duuże...