Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brr, pająki :-?

Zapomniałam, ze to urok mieszkania w domku. Na razie żaden jeszcze nie wyszedł z mroku, ale pewnie mnie to czeka. Assir upolował jakies coś, co muchą nei było, takie małe, zielone.

Maja, on latał wyżej, tylko mi się zsunął z kadru! :lol: :lol:

Alunek, jaką uczelnię sobie upatrzyłaś? Na III wiek to jeszcze musisz poczekać! :roll:

Posadziłam wierzbę, jakby co! :D

Tauryna

# jest niezbędna do prawidłowego trawienia tłuszczów

# odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie serca

# bierze udział w procesach związanych z rozrodem

# spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku

# jest przeciwutleniaczem

Niedobór tauryny może powodować:

# degenerację siatkówki

# kardiomopatię – zwyrodnienie mięśnia sercowego

# obniżenie płodności kotek

# zamieranie płodów

# poronienia

# małą masę urodzeniową kociąt, mniejszą witalność i przeżywalność

# zmniejszenie tempa wzrostu

# wady rozwojowe układu nerwowego i szkieletowego

Nie mozna jej przedawkowac, bo jak u nas wit. C - nadmiar wydalany jest z moczem. Niewiele karm zawiera wystarczajaca jej ilosc, wiec dobrze jest ja suplementowac dodatkowo... :roll:

Brr, pająki :-?

Zapomniałam, ze to urok mieszkania w domku. Na razie żaden jeszcze nie wyszedł z mroku, ale pewnie mnie to czeka. Assir upolował jakies coś, co muchą nei było, takie małe, zielone.

Maja, on latał wyżej, tylko mi się zsunął z kadru! :lol: :lol:

Alunek, jaką uczelnię sobie upatrzyłaś? Na III wiek to jeszcze musisz poczekać! :roll:

Posadziłam wierzbę, jakby co! :D

jeszcze nie ... to później :wink: :D

mam na oku SGGW , podyplomowa architektura krajobrazu :roll:

...zamiast ona nas!

Patrzę sobie na tą posadzoną wierzbę i dochodzę do wniosku, ze jest za mała. Szczepiona na pniu raczej na wysokość nie urośnie... no nic to, najwyżej wymienię na inną! :roll:

Na wysokość to urosną tylko gałązki, więc troszkę zyska, ale nie dużo. Zwłaszcza że należy ją przycinać, żeby ładnie się zagęszczała i wybarwiała.

Kupiłam sobie wierzbę płaczącą - Iwa - już rośnie niedaleko studni. Mam nadzieję, że miejsce przypadnie jej do gustu i będzie fajnie wyglądać.

Przywiozłam też sobie derenia białego - na nieużytkach obok znajomych sobie rosną...Z jednego dużego zrobiłam 8 sadzonek, wcale nie takich małych. Oby się przyjęły :roll:

Derenie białe mam w planie, chętnie też widziałabym jadalny, ale nie wiem, czy w tym roku się załapią i ten kąt oogrodu zdążę ruszyć. Aniu, a jak wysoką masz iwę? Ona też jest szczepiona na pniu, o ile się nie mylę? Płaczące są fajne, ale ja mam "zakaz", mężowi się nie podobają... :roll:

Kala, wierzbę wsadziłam mniej więcej tam, gdzie przymierzalam, po lewej stronie tarasu, tylko trochę odsunięta. Musiałam zmienić plan, bo w projekcie taras był w innym kształcie. Może dobrze, ze jest mniejsza, bo by mi się reszta nie pomieściła.. ;)

Uwielbiam Twoją Kocillę :lol: Nawet grawitacja mu nie straszna 8)

Mam nadzieję, ze okna zbyt mocno na tym nie ucierpią! ;) :lol:

Derenie białe mam w planie, chętnie też widziałabym jadalny, ale nie wiem, czy w tym roku się załapią i ten kąt oogrodu zdążę ruszyć. Aniu, a jak wysoką masz iwę? Ona też jest szczepiona na pniu, o ile się nie mylę? Płaczące są fajne, ale ja mam "zakaz", mężowi się nie podobają... :roll:

Ta moja Iwa jest szczepiona na 120 cm, więc niziutka.

Tą kupiłam bez konsultacji z mężem :roll: Zobaczył jak już była na swoim miejscu :lol:

Aniu, moja jest chyba jeszcze mniejsza, ma moze 1 m? :roll:

A może przesadzam, jutro ją zmierzę... ;)

Przywlokłem siętylko żeby powiedzieć

Dobranoc.

...padłem...

Dobranoc, Fenix - ale się napracowałeś. Masz wylewki gotowe - a co Ci tam schrzanili, bo nie widzę? Nachlapali gdzieś?

Kaśka73, a w jakim wieku kot? Bo one podobno z wiekiem robią się bardziej ustatkowane... :)

W pewnych miejscach brakuje wystających kawałków takiej jednej śmiesznej żółtej rzeczy która miała tam być . Nie no dylatacje są zrobione , ale bez taśmy . :evil:

Aaa, to podobnie, jak u mnie. NAwet przeprowadziłam walkę z wykonawcami o dylatacje, żeby była taśma. Ostatecznie udało mi się wywalczyć jedną na dłuższym odcinku m. kuchnią a salonem (a i tak zalali betonem, trzeba było ją odkopywać po wyschnięciu). Pozostale, to tylko nacięcia. Na szczęście nie popękały, ale...