Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Wam. A czy ja mogę tak z innej mańki? Jakoś mi się nie podobają rachunki za prąd. Będę mieć teraz jakaś normalną taryfę, "niebudowlaną", pewnie sie poprawi, bo na razie zgroza z rachunkami. Mam wrażenie, że sobie zamówiłam zbyt dużą moc, 10.5. Może pamiętacie, jak macie u siebie? Czy wystarcza na potrzeby domowe np 7? ...8? :rolleyes:

No nie wiem, u mnie tez wszystko na prąd (ogrzewanie gaz, ale piec też prąd pobiera). I na budowlanym 700 z kawałkiem, choć oszczędzałam, przynajmniej na oświetleniu. Mówicie, że to niedużo? W mieszkaniu miałam 250, a tez np. płyta elektryczna, mam wrażenie, że z urządzeń korzystałam w podobny sposób... :rolleyes:

ale 250 w mieszkaniu to i tak dużo, zważywszy, ze cały dzień jesteście w pracy. Ja w mieszkaniu płaciłam najwyższe 200 zł, a to i tak z dwoma wielkimi akwariami oswietlanymi cały dzien na maxa, pralką, chodzącą codziennie, zelazkiem na okrągło i mną i dzieciem, czytaj komputer, telewizor chodził bez przerwy prawie. Moze to 1700 to jakaś opłata przyłączeniowa?Teraz płaciliśmy sąsiadce-bo do niej jestesmy podczepieni koło tysiaka za 5 miesięcy użytkowania, gdy trwała budowa i maszyny pracowały-a to prąd gospodarczy jest więc trochę droższy.

Urządzenia elektryczne do pieca nie zżerają znowuż az tak dużo prądu.Moze prąd jakis drogi u Was, albo niekorzystna taryfa wybrana?

My moc przyłączeniową mamy 11 kW,jak do tej pory nic się nie działo tzn. nie używaliśmy prądu,to płaciliśmy ok. 90zł/miesiąc. Bardzo drogie są wszelkie opłaty w taryfie budowlanej,a i p0rąd też jest o wiele bardziej droższy,bo oni naliczają jakiś vat specjalny. Wogóle ten prąd budowlany to jest czyste złodziejstwo:mad: ,płacimy moim zdaniem niepotrzebne pieniądze . Szkoda słów:P

Znalazłam ostatni rachunek za prąd budowlany: w okresie 17.09-26.10 zużyliśmy 935 kWh, więc to za 1 mies. zapłaciliśmy 606,43 pln. Jak zmienilśmy na g12 od razu rachunki spadły - bo nawet w dziennej taryfie jest taniej niż w c11 (budowlana). No i licznik dwutaryfowy robi swoje - staram się używać pralki i zmywarki w 2. taryfie, gotuję jak się uda ;) czasem wstrzelam się w godz. 13-15, ale nie zawsze - bez przesady.

W nowym fm musiałam poszukać o przebojach ludzi w walce o taryfę G11. Należę do nich. Mamy zamiar wprowadzić się do domu tak za 2 lata i nie uśmiecha mi się płacić przez ten czas tyle pieniędzy,dopłacać do gigantycznych pensji p.prezesów z ZE:mad:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru/page3

Sure mi za 4 miesiące przyło 650zł. DO tego przedpłata 160zł. Jak wiesz dom mam duży. Gotuje na indukcji, piekarnik elektryczny, mikrofala, piec na ekogroszek który chodzi cały czas, napęd do bramy i wiadomo reszta.

Zobaczymy jak będzie teraz. Zimą zawsze sie więcej zużywa prądu.

Aniahubi, chyba mieszkasz w jakimś przyjaźniejszym miejscu, bo u nas w 3m bez odbioru ani rusz! A btw, pami przy podpisywaniu umowy wspomniała, że to 13-15 jest według czasu zimowego, wiesz coś o tym??

Kamlotek, dzięki za link, postudiuję. Ale ja już odbiór mam, na szczęście, a zajęło mi to trochę! ;)

Cześć Aka, fajnie, że się znalazłaś. Ja teraz mam linki w sygnaturce, bo straszne zamieszanie jest na nowym FM..:rolleyes:

Mayland, to mało płacisz za ten prąd. Możesz podać, jaką masz taryfę i moc zamówioną? Ja już staram się włączać sprzęty n tańszej taryfie, ale bez przesady, tak strasznie się nie spinam. Już mi trochę pomogło, że nie płacę za mieszkanie, bo razem to było sporo...