Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

We Franku takie mają wierzby:

Wierzba 'Curly Locks'Salix caprea 'Curly Locks'

Wierzba 'Tortuosa'Salix babylonica 'Tortuosa'

Wierzba 'Flamingo'Salix 'Flamingo'

Wierzba 'Klimarnock'Salix caprea 'Klimarnock

Wierzba purpurowa 'Nana'Salix purpurea 'Nana'

Wierzba SrebrzystaSalix repens Nitida

Wierzba Szwajcarska 'Nitida'Salix repens 'Nitida'

niestety dalekowschodniej nie ma:no:

Ta ostatnia sosenka mnie zachwyciła - długie, gęste igły. Śliczna :)

Ja zaczęłam sobie spisywać, co chciałabym mieć u siebie. Powierzchni działki zabrakło :(

To jest prawdopodobnie Pinus Heldreichii "Compact Gem" - jeśli ktoś czegoś w szkółce nie pomylił, bo np. sprzedali mi świerk biały jako pospolity! ;)

We Franku takie mają wierzby:

Wierzba 'Curly Locks'Salix caprea 'Curly Locks'

Wierzba 'Tortuosa'Salix babylonica 'Tortuosa'

Wierzba 'Flamingo'Salix 'Flamingo'

Wierzba 'Klimarnock'Salix caprea 'Klimarnock

Wierzba purpurowa 'Nana'Salix purpurea 'Nana'

Wierzba SrebrzystaSalix repens Nitida

Wierzba Szwajcarska 'Nitida'Salix repens 'Nitida'

niestety dalekowschodniej nie ma:no:

Ale niektórych to zupełnie nie znam. Już zaczynam myśleć o wstawieniu innego zamiennika, bo dalekowschodniej pewnie nie dostanę...

Pani...bys to opisala, bo ja same badyle i choinki widze:D:D

...chociaz te dwie ostatnie choinki ladne sa;)

:D :D

no, nawet miałam zamiar opisać, ale czasu brakło! Pewnie później się za to zabiorę,. Na razie ich i tak za bardzo nie widać, to trochę wszystko jedno, co to!

Witam sąsiadkę,:)

dawno nie zaglądałam, ale czasu na wszystko brakuje :), gratuluję postępów w ogrodzie. U nas walka z ogrodzeniem i płotem. Pozdrawiam gorąco :)

Cześć Karola! zaglądałam do Twojego wątku, ale zdjęć ogrodzenia nie ma. :(

W ogrodzie postępy niestety niewielkie, chyba wybiorę się w weekend do Renka na targi ogrodowe! :yes:

Po powrocie zastałam w ogródku widok następujący:

http://img218.imageshack.us/img218/9804/p5120046.jpg

trawnik częśćiowo zjechał na chodnik, burza zmyła wierzchnią warstwę, którą pracowicie przywalcowaliśmy!... :(

No i pod płotem stoi woda, zaczynam się bać o posadzone roślinki, bo często są zalewane. Chyba trzeba będzie zamówić wywrotkę żwiru i przekopać z tą gliną, w części ogrodu z boku garażu jest jeszcze gorzej, jedno wielkie bajoro. Te odwodnienia które nam porobiła nasza cudowna ekipa o kant można potłuc! :evil:

Na razie nie mam bladego pojęcia, co zrobić, muszę coś wymyślić, bo kolejny problem będzie z tej strony:

http://img517.imageshack.us/img517/9342/p5120051.jpg

jeszcze z tą częścią ogródka nic nie robiłam, w planach jest też miejsce postojowe, ale raczej nie dla łódki!... :rolleyes:

Szczególnie ta piana na bajorze trochę nieładna... ciekawe, z czego? :rolleyes:

Już zaczęłam przeglądać w necie frakcje żwirów, chyba trzeba będzie zrobić warstwę drenażu, a na to nawieźć ziemi urodzajnej. Może uda się gdzieś opchnąć trochę gliny?

...wiecie może, jaki żwirek się do tego nadaje? Najlepiej, żeby można go było użyć również do zdrenowania reszty błotka!

Szczególnie ta piana na bajorze trochę nieładna... ciekawe, z czego? :rolleyes:

Już zaczęłam przeglądać w necie frakcje żwirów, chyba trzeba będzie zrobić warstwę drenażu, a na to nawieźć ziemi urodzajnej. Może uda się gdzieś opchnąć trochę gliny?

...wiecie może, jaki żwirek się do tego nadaje? Najlepiej, żeby można go było użyć również do zdrenowania reszty błotka!

Sure, piana to raczej nie jest powód do dodatkowego zmartwienia - wydaje mi się, ze na wiosnę to normalne, bo to chyba pyłki roślin po deszczu tak w kałużach wyglądają...

ale sama kałuża to faktycznie niezbyt fajna sprawa... u nas niby piachy i zrezgynowalismy z opaski i drenażu wokół fundamentów, ale nie wiem czy dobrze zrobiliśmy...

Sure, piana to raczej nie jest powód do dodatkowego zmartwienia - wydaje mi się, ze na wiosnę to normalne, bo to chyba pyłki roślin po deszczu tak w kałużach wyglądają...

ale sama kałuża to faktycznie niezbyt fajna sprawa... u nas niby piachy i zrezgynowalismy z opaski i drenażu wokół fundamentów, ale nie wiem czy dobrze zrobiliśmy...

Ja myślałam, że opaskę się zawsze robi? Drenaż podobno nie jest konieczny na piaskach, szczególnie, jak jest dobra izolacja. Chyba, że dom stoi na zboczu, czy blisko skarpy, wtedy robi się zawsze...

Szczęściara, też masz dom na piasku? ;)

...swoja drogą, nie przyszłoby mi wcześniej do głowy, że można marzyć o domku na piasku! Teraz zwidzę, że tak chyba jest wygodniej...

Rano dzwonil kurier z przesyłką, szczęście, że te roślinki będą sadzone wyżej, bo musiałyby czekać, aż żwir zamówię! :rolleyes: