Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Saro, zapraszam! :)

a teraz coś "kominkowego" - pożyczone od Tofee:

ť Topola to drewno, które nie bardzo nadaje się do palenia nim w kominku, ponieważ jest bardzo elastyczne, lekkie i szybko się spala. Używa się go przede wszystkim do rozpalania ognia.

ť Brzoza. Miękkie drewno brzozowe nadaje się do utrzymywania płomienia w palenisku oraz do rozpalania ponieważ szybko się spala.

ť Buk. Zwarte i twarde drewno o wysokiej wartości opałowej, które zapewnia dłuższe spalanie. Nadaje się do wszystkich typów pieców i kominków.

ť Dąb. Doskonałe drewno na opał; jest wysoko cenione ze względu na swoją zwartość, bardzo wolno się spala i długo utrzymuje płomień w palenisku.

ť Drzewa owocowe. Twarde drewno przeznaczone do spalania w kominkach i piecach. Pali się powoli, daje mało dymu i wydziela przyjemny zapach. Problemy mogą się pojawić, jeżeli podczas uprawy drzew traktowano je środkami grzybobójczymi i innymi substancjami chemicznymi.

ť Kasztanowiec. Nie jest to drewno przeznaczone do celów grzewczych. Niska wartość opałowa powoduje, że podczas spalania powstaje zbyt dużo dymu.

ť Modrzew. Twarde drewno modrzewiowe to opał niezłej jakości. Ze względu na zawartość żywicy wytwarza zazwyczaj dużo dymu i zanieczyszcza przewód kominowy Wydziela mocny aromatyczny zapach.

ť Oliwka. Drewno to doskonale się pali, jeśli ma zielone barwę, świadczącą o obecności w nim oliwy która aromatycznie pachnie na początku spalania.

ť Orzech. Wysoko cenione drewno opałowe. Wytwarza intensywny zapach.

ť Sosna. Drewno sosnowe jest opatem dość dobrej jakości, choć nie najbardziej wydajnym. Spala się jasnym płomieniem, który szybko nagrzewa piec. Ze względu na dużą zawartość żywicy bardzo dymi w pierwszej fazie spalania. Doskonałym materiałem opałowym są także szyszki.

ť Wiąz. Drewno wiązu jest twarde, spala się zatem bardzo powoli i ma dużą wartość opałową, co oznacza, że można nim palić w kominku.

ť Wiśnia. Drewno przeznaczone głównie do palenia w piecu, na którym przygotowuje się potrawy Mniej przydatne jako opał kominkowy.

Sure, taras przepiękny, jak na nim ustawisz wygodną leżankę, to chwaściory mogą czuć się bezpieczne ;)

Jak się człowiek wygodnie ułoży, to tak się nie chce brać za robotę.

Ogród pięknieje, miło popatrzeć, wklejaj zdjęcia i raduj nasze oczy...jest czym :)

A szkoda, właśnie postawiłam dwie doniczki na kamyczkach przy tarasie i podziwiam przez okno - wyglądają pięknie! ;)

Pewnie i tak by je z czasem zasłoniło parzydło, które ma być obok! Pozostaje to drugie miejsce na skarpie za grujecznikiem, obok choin. Wygospodaruję im trochę miejsca przy tym kamieniu! :)

a cień lubią rojniki.możesz zrobic mini skalniaczek w donicy.. moje to nawet na drzewie rosną;)

http://i869.photobucket.com/albums/ab257/Alunek/garden/P1020307.jpg

Sama zachodzę w głowę, jak zacząć wprowadzać w życie Elfirkowy projekt :)

Najpierw zacznij od wytępienia chwastów, będzie 10 x mniej pracy z resztą! A potem po prostu kupuj i wsadzaj do ziemi! ;)

Ja zaczęłam od największych roślin, żeby jakiś efekt szybko zobaczyć, no i od trawnika - gdy się zazielenił, działka od razu nabrała wyglądu...

Sure, taras przepiękny, jak na nim ustawisz wygodną leżankę, to chwaściory mogą czuć się bezpieczne ;)

Jak się człowiek wygodnie ułoży, to tak się nie chce brać za robotę.

Ogród pięknieje, miło popatrzeć, wklejaj zdjęcia i raduj nasze oczy...jest czym :)

Dzięki, Tolu. A wiesz, ja teraz jestem daleko od wygodnego rozkładania się na tarasie. Kiedy siadam tam, od razu widzę, że jeszcze cośtam trzeba przekopać lub gdzieś coś skubnąć. Może to dlatego, że wygodnej leżanki jeszcze nie mam? :D

miłego dnia przyszłam życzyć!

...a Tobie miłego wieczorku! I Wszystkim! ;)

a cień lubią rojniki.możesz zrobic mini skalniaczek w donicy.. moje to nawet na drzewie rosną;)

http://i869.photobucket.com/albums/ab257/Alunek/garden/P1020307.jpg

To super się składa, właśnie po drodze zakupiłam jeszcze dwa rozchodniki i trochę rojników właśnie. Teraz muszę to jakoś rozplanować i dołożyć więcej kamyczków....

(i zaraz wkleję ich zdjęcie, oczywiście)