Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mhm, do położenia płytek tez jest istotna wilgotność, nie pamiętam dokładnie, chyba 4% może być? :rolleyes:

Nie wiem, czy 1.5 tygodnia wystarczy, szybciej schnie, gdy pogoda jest słoneczna, tzn. bezdeszczowa.

Orientacyjnie zmierzy pewnie higrometr, z tych dokładniejszych (może w marketach mają?). Pod drewno tez robiliśmy próbę foliową - spory prostokąt folii przyklejony taśmą szczelnie dookoła. Po paru dniach obserwuje się, czy skrapla się na folii woda.

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kamlotek, najbardziej dokładne są te ostatnie ze "szpikulcem", jeden chyba nawet ma opis, że "do betonu".

Te wszystkie zasady są na wszelki wypadek, wcale nie musi się coś tam dziać, tym bardziej, ze klej do płytek też ma w sobie jakąś wodę. Ja mam np. gres kładziony zupełnie bez fugi, na styk i tez na razie nic się nie dzieje. Ale gdyby się stało, to już moje ryzyko... ;)

Chyba Alunek miała jakieś problemy z panelami ze względu na wilgoć? :rolleyes:

A ja znalazłam takie coś,człowiek zawsze chce dobrze i coś wynajdzie na swoje utrapienie:(

http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.gif

Wygrzewanie zaczyna się po okresie wiązania wylweki tzn 28 dni.

W niektórych regulatorach jest specjalny program suszenia jastrychu i on tego pilnuje

W skrócie wygląda to tak:

Temperatura startowa: 25 °C

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

4 dzień - 40 °C

5 dzień - 45 °C

6 – 12 dzień - 45 °C

13 dzień - 40 °C

14 dzień - 35 °C

15 dzień - 30 °C

16 dzień - 25 °C

17 – 23 dzień - 10 °C

24 dzień - 30 °C

25 dzień - 35 °C

26 dzień - 40 °C

27 dzień - 45 °C

28 dzień - 35 °C

29 dzień - 25 °C

wiklina nie jest litym płotem, prawda, ale sporo prywatności daje, sąsiada widzę tylko stojąc na wprost niego. To zresztą trochę bez sensu, bo ani nie wiadomo, czy mówić dzień dobry, ani udawać, że się nie zauważa... lubię mieć kontakt wzrokowy z osobą, którą witam... ;)

z litych przegród są różne drewniane panele, itp. Ja liczę, że ta siatko - wiklina niedługo obrośnie zielenią i będzie spełniać swoją funkcję... :)

U nas w ogrodzie jest taka wikilna - lepiej widac po lewej stronie gdzie jest brzeczacy krzak, ktory tez masz (prosze nie zwracac uwagi na muze, pranie i namiot);)

ddd 004..jpgddd 008..jpg

wiklina juz jest piecioletnia i troche zaczyna sie sypac, ale jak widzisz tutaj dziala bardziej jako zaslona do muru z pustakow....w tym ogrodzie jest ok, ale na Kaszubach chcialabym cos mniej koronkowego, bo sasiad po lewej stronie (gdzie byla brzoza) bardzo wscibski jest....na razie to daleka piesn, ale bede musiala popatrzec na jakies lite, drewniane.... :rolleyes:

nie chcialabym miec takich sytuacji z sasiadem jak Ty masz;) tym bardziej, ze on na pewno bedzie zagadywal....straszny jest :rolleyes::rolleyes:

Rasia, parzydło w cieniu, na razie nie schnie, może przetrwa? ;)

Cześć Kaśka73, architektów wnętrz na pewno warto zatrudnić, zależy, jak masz skalkulowany budżet, ci lepsi też jednocześnie nie są tani. Nam pomagali częściowo i bylismy zadowoleni, ale najpierw ich starannie przeselekcjonowałam!... ;)

Słuchajcie, usychają mi niektóre roślinki. Jedna z 3 pęcherznic Luteus od razu padła, pewnie się nie przyjęła. Druga wygląda tak:

http://img193.imageshack.us/img193/9769/p6270168.jpg

czy to brak wody, czy ma jakiś inny problem?

Podobnie jest z ognikami szkarłatnymi. Najpierw jeden miał nieco żółte listki (sprzedawca w szkółce to zbagatelizował), ale teraz ma ich już całkiem sporo, a reszta zaczyna mieć pojedyncze podobne!

http://img695.imageshack.us/img695/6495/p6270164.jpg

nawet wierzba Hakuro coś nie teges:

http://img704.imageshack.us/img704/6676/p6270173.jpg

macie pomysł, co im może dolegać?? Nie ma żadnych mszyc, ani innych insektów na listkach, a ja staram się je podlewać. Ostatnio nie było mnie 4 dni, deszcz nie padał, ale czy to przyczyna?! :(

Edytowane przez sure