Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałam dzis paczkę z brukentalia, modrzewnica i wrzosami, m.in Theresa - piekniutkie, tylko gdzie ja je posadze :-)

I powiem Ci ze ta brukentalia jest inna niz ta co kupilam na Kowalach, ta co dostalam od Atrii kwitnie fioletowo - ładny kolorek, jedna sadzonka byla kwitnąca. A Ty jaka masz? fioletowe?

Trzy Theresy możesz mi sprezentować, na razie mam za małe "poletko".. :)

Tez mi sie podobaja, tylko chyba lepiej kupoiwac po 5 sztuk niz po 3szt. Ale nie mam tak duzo miejsca by sadzis duze ilosci, a tyle jest odmian, ze na wszystkie mam ochote. Jutro zrobie zdjecia tych nowych, bo mam jeszcze takie bordo, piekniutkie. Ale jak sie czlowiek nakręci to nie moze przestac oczywiscie mówie o ogrodzie

U mnie zdjęcia widać. Może przeglądasz w IExplorerze? On chyba jakoś nie nadąża... ;)

(albo dlatego, że teraz coś nowego wrzucałam, nie wiem)

balkan rose to chyba ta: http://www.wrzoskwiat.pl/wrzosowate%20zdjecia/wrzosowate2/BRUKENTALIA%20OSTROLISTNA%20BRUCKENTHALIA%20SPICULIFOLIA%20BALKAN%20ROSE.JPG

Mam pytanko..........może ktoś będzie widział......

czy można jakoś telefonicznie albo meilowo zarezerwować sobie w IKEA jakiś produkt???

Bo "moja szafa " na stronie IKEA jest ciągle niedostepna....

Pokazuje mi się informacja, że w niedziele najprawdopodobniej dostaną 8 szt ........

Tylko martwie się, czy one będą w sklepie jak ja tam pojade ?

a mam 100 km.....:(

Na stronie maja czesto nieaktualne informacje. Ja tak polowalam na 11 swoich regalow i ciagle byly niedostepne, po czym zadzwonilam i okazalo sie, ze magazyn jest pelny, wiec nalezy dzwonic, pytac i miec nadzieje, ze do przyjazdu nikt nie wykupi...

Mieszkam od Sylwestra i barierka mniej więcej od tego czasu czeka na wykończenie! ;)

Ale to nie jest tak, że wszystko jest na tip-top. Po prostu teraz mam już wszystkie "główne" elementy wnętrza, które były zaplanowane. Ale niestety - na ścianach np. nadal nie ma n i c z e g o (dosłownie). Oprócz czarno białych zdjęć, które już są zaplanowane - nawet nie wiem, co i gdzie bym chciała! :rolleyes:

Zastanawiam się nad odpowiedzią... qrcze, dlaczego ja tę część zrobiłam niższą?? Nie mam pojęcia, tak jakoś mi się podobała? Chyba dlatego, że zamknięcie tej przestrzeni czymś większym było takie klaustrofobiczne. Drzwi są pełne, jest mało naturalnego światła, No i nie chciałam linek dookoła, a szkło duże tez jakoś mi nie pasowało...

...no, nie mam pojęcia! :)

U mnie zdjęcia widać. Może przeglądasz w IExplorerze? On chyba jakoś nie nadąża... ;)

(albo dlatego, że teraz coś nowego wrzucałam, nie wiem)

balkan rose to chyba ta: http://www.wrzoskwiat.pl/wrzosowate%20zdjecia/wrzosowate2/BRUKENTALIA%20OSTROLISTNA%20BRUCKENTHALIA%20SPICULIFOLIA%20BALKAN%20ROSE.JPG

Własnie takie kwaity tylko fiolet, wyrazny fiolet a nie bordo czy róż. Zrobie po poludniu zdjecie

Czyli mam jeszcze z cztery miesiace ;)

nie, nie, linki na calosci nie byly by dobre ale jak spojrzalam, to dla mnie oczywiscie zeby nie bylo hihi przezroczysta szyba od dolu do gory az sie sama prosila ;)

A, tu się całkowicie zgadzam. I w projekcie na przykład nie było uchwytów, tylko szyba mocowana w jakiś tajemniczy sposób do stalowej ramy. Sposób był na tyle tajemniczy, że wykonawca barierki go nie odkrył. Mąż zaakceptował te uchwyty, no i trudno. A mnie się wydawało, że zrobienie jakiegoś "tunelu" w tych bocznych listwach nie powinno być problemem! :rolleyes:

Własnie takie kwaity tylko fiolet, wyrazny fiolet a nie bordo czy róż. Zrobie po poludniu zdjecie

Bardzo jestem ciekawa tych roślinek! Nie wiedziałam, ze mają inne kolory, chyba nawet pytałam przed zakupem, napisali że różowe!

ale ten Twoj kot lubi byc fotografowany:D:D

Niekiedy fachowcy sie do niego zwracają "panie kierowniku", zawsze lubi być w centrum zamieszania, obojętnie, czy to sprzątanie, wiercenie, montowanie - kot się pojawia. Skoro zaczęłam się kręcić koło tej barierki, nie mógł przepuścić okazji! ;)

Dzięki, dzięki. Muszę o nim poczytać!

Jakie piękne fotki wrzuciłaś do dziennika. Powiedz, jak długo już masz wrzosowisko? Wygląda bardzo ładnie i wrzosy są przy tym duże, chyba mają więcej, niż rok? Ciekawa jestem, czy (i czym) okrywałaś na zimę? Przed chwilą robiłam przegląd moich roślinek pod kątem jesieni, mimo że trochę urosły od posadzenia, jednak nie aż tak! :)

Mam od południa taki plac trawnika, gdzie trawa słabo rośnie, źdźbła są wątle i cienkie, sporo obeschniętych. Próbowałam zmierzyć ph, bo w 1 miejscu było trochę mchu, nie byłam pewna, czy nie jest za kwaśna. Niestety mój ph-metr chyba się zepsuł, bo żadnych zmian nie rejestrował... :rolleyes:

No i nie wiem, za kwaśno, za gliniasto, czy na przykład za mało tlenu??

W sprawie trawnika to ci nie pomoge. Moze za malo tlenu? U mnie na pewno jest kwasna ziemia ale taka gliniasto-kwasna. Trawnik byl rozorany na maksa bo tam jeszcze stala woda i moj mąż zrobil odwodnienie i zmienil troche glebe- pomieszal z taka zyźniejsza ziemia i sypal dolomitem i dlatego w ogole jest trawnik. Ale mamy kilka miejsc gdzie jest glina i tam za nic nie chce rosnac

A wrzosowisko mam 2gi sezon, pierwsze wrzosy i wszystkie wrzoscce posadzilam na wiosne 2009, tez dwa wrzoscce mi uschly. Ale wsadzalam w ziemie do rododendronow.

Dzisiaj byla taka pogoda, ze zdjecia sa udane:-) Ale z rana kotek obsikal mi te nowe wrzosy i jeszcze korą zakopał, moze nie uschna

Po jednym razie pewnie nie uschną. Ale tam, gdzie mój pies wychodził, roślinki nie za bardzo chciały rosnąć...

wyczytałam jeszcze, ze taki gliniasty trawnik trzeba "piaskować", to znaczy dosypać gruboziarnistego piasku i wymieszać, albo ponakłuwać, żeby się dostał w otwory i rozluźnił ziemię. Ale zaczęłam czytać wątek, jak to zrobić i się załamałam, bo wyszło, że trzeba mieć aerator za 4 tysiące, czy 8, żeby zadziałało! ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105749-Areator-czy-wertykulator-trawnik