Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie, kto będzie na pewno?

Na razie potwierdziły:

1. Sure

2. Dorbie

3. Kala

7. Alunek

9. Elena

waha się Aka, Famelia może zdecyduje się w ostatnim momencie, Malgos w innym momencie, Maja będzie później, ale nei wiadomo, czy do mnie zdąży... uff!

(jeśli coś pomyliłam, poprawcie mnie)

Malgos, tylko w weekend z 16-tym jestem nieobecna, jadę do Łodzi....

Malgos, to będziemy trzymac kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze! :)

A jak już się będziesz do mnie wybierać, to daj znać, sobie uczcimy tę okazję! :)

Alunek, a masz któreś z tych roślin u siebie w ogrodzie? Ja tylko berberys, konwalie i derenia, ale na razie nie sprawiają kłopotu. No i też jakies paprocie nieznanej odmiany. Zobaczymy w w następnych latach... :rolleyes:

Ja mam dąbrówkę rozłogową - faktycznie szybko się rozrasta, ale dla mnie to akurat dobrze. Tyle, że wg mnie to nie podziemnymi rozłogami, tylko naziemnymi które się ukorzeniają. Dzięki temu można część odciąć i przesadzić/oddać/wyrzucić. Dostalam teraz wersję wielokolorową - taką z białym i fioletowym....zobaczymy czy będzie tak samo żywotna.

I barwinek - nie narzekam póki co...

Mam też derenia - rozłogowego i białego (takiego najzwyklejszego), teraz próbuję ukorzenić takiego z białymi obrzeżami liści (variegata?).

Myślę, że trzeba po prostu mieć świadomość jak się konkretne rośliny zachowują i dopasować je do swojego ogrodu.

Np.derenie będę ciąć, ale będą żywopłotem atrakcyjnym cały rok.

Mięta rośnie w donicy zakopanej w ziemi, ale wystającej trochę powyżej gruntu, bo próbowała się rozłazić!

To samo muszę zrobić z trawą ozdobną taką w biało-zielone pasy - rozrasta się bez umiaru :mad:

No właśnie, kto będzie na pewno?

Na razie potwierdziły:

1. Sure

2. Dorbie

3. Kala

7. Alunek

9. Elena

waha się Aka, Famelia może zdecyduje się w ostatnim momencie, Malgos w innym momencie, Maja będzie później, ale nei wiadomo, czy do mnie zdąży... uff!

(jeśli coś pomyliłam, poprawcie mnie)

Malgos, tylko w weekend z 16-tym jestem nieobecna, jadę do Łodzi....

ja będę napewno i już się doczekac nie moge !!!:)

mam nadzieje, że przywioze ze sobą Akuś !!

czekam na wieści od Niej!!

No to super, dziewczyny, bardzo się cieszę! :)

1. Sure

2. Dorbie

3. Kala

4. Alunek

5. Aka

6. Elena?

7. Famelia?

Aka, pocieszam Cię, że u mnie to już jakiś kraniec świata jest, las i łąka prawie! ;)

Poproszę małżonka, żeby przytargał ten materac, który niedawno wywiózł, będa oddzielne posłania. Bo na razie mam1 dwuosobowe i kanapy w salonie. Chyba, że macie jakiś nadmuchiwany materac, to też można jeden zabrać!... :)

Aniu, ja mam derenie takie z obrzeżami białymi (elegantissima) i takie z żółtymi (spaethii). Na razie malutkie krzaczki, ale mam nadzieję, ze się rozrosną, bo mają być żywopłotem. Barwinek jest w planach pod dereniami, w tym miejscu ma ograniczoną przestrzeń pomiędzy murkiem i kostką, nie powinien sprawiać problemu. Ale jeszcze go nie posadziłam. Dziś czytałam, że w listopadzie mrozy,nawet do -30. Zgroza jakaś, mam nadzieję, ze nie u nas? :rolleyes: