Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Własnie wczoraj zastanawialam sie jakie masz obrzeze sure i nie moglam sobie przypomniec.

ja chyba w niektorych miejscach pokusze sie o kostke a w niektorych zrobie jak u toli, poczatkowo bylo tak podobnie u mnie tylko mi zaroslo i nic z tym nie robilam a moj kochany jak wjezdzal kosiarka to mi agrowloknine poszarpal bo sie wkrecila. na pewno musze miec na niej wiecej kory i te kamyczki jak u Toli sa super. nie jest to latwe

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze właściwie nie mam obrzeży. Oprócz miejsca przy tarasie zachodnim, które właściwie jest już wytyczone (tam ułożyłam kostkę) - reszta rabat nie jest dokończona Przeważnie mam tylko najwyższe piętro zywopłotu, ewentualnie drugie. Z przodu jeszcze będą jakieś miższe roślinki, irgi, wrzośce, bergenie i inne. Czyli trochę trawnika na to uszczknę, na razie zostawiłam temat. Podobnie, jak u was miejscami wyłazi włóknina i kosiarka ją czasem zaczepia, albo tępi ostrza na korze... :rolleyes:

no to sobie szukam inspiracji, na razie wygrywają obrzeża Toli! ;)

sure a gdzie kupowalas biala lawende? Gdzis w okolicy czy w necie? w jakiej cenie? Ja znalazlam po 7zl na allegro, posadzilabym jeszcze, bo wydaje mi sie ze na jeseini posadzona bedzie wieksza w przyszlym roku. Ale po 7zl plus przesylka to chyba duzo.

Moj Krzysiek chce tylko biala na obwodke przy rabacie różanej, jak sie interesuje i chce decydowac o roslinach w ogrodzie to czemu nie brac pod uwage jego zdania

Cześć dziewczyny :)

dorbie, wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy lawendę wsadzisz teraz czy na wiosnę - pod kątem prędkości jej rośnięcia. Teraz i tak jest już w fazie spoczynku, więc raczej nie będzie rozwijała korzeni, co najwyżej podmarznie zimą. A jak wsadzisz wcześnie na wiosnę, to ci się pięknie odwdzięczy. I pewnie będzie większy wybór bylin nie tylko na all.. ale i w sklepach ogrodniczych.

Obrzeża super, podobają mi się i te tolowe i kostkowe....na razie mam gdzie niegdzie plastikowe ;)

aniahubi a na wiosne boje sie sadzic za wczesnie, bo przymrozki wyniszcza, a tak to system korzeniowy sie rozwinie szybciej i teraz gleba jest bardziej mokra. Wydaje mi sie ze lawenda jest akurta dostepna od lipca i albo duze sadzonki drogie i wtedy kwitna albo tansze jednoroczne i juz nie zakwitna tego lata - tak trafilam. Ale i tak odpuscialam sobie. Na all... boje sie teraz zamawiac bo roznie dlugo ida rosliny a ryzyko naglego ochlodzenia jest . Poza tym tam mozna pozamawiac o zaplacic w zime a przysla jak sie ociepli

No wreszcie na chwilę usiadłam, odebrałam 103 powiadomienia, dzisiaj na pewno sobie z tym nie poradzę!!! :) :)

Dorbie, moja lawenda jest kupowana w necie, razem ze świecznicą zamawiałam. Samej to się chyba nie opłaca. Jeszcze nie sprawdziłam, co teraz się z nią dzieje.

Aniu, a ja nie pamiętam, jakie masz obrzeża, nie wiem, czy pokazywałaś. Jak się wygrzebię, to znowu zajrzę. Plastikowe najłatwiej dostępne, ciekawe, czy można je zamontować jakoś niewidocznie, bo by mi pewnie nie pasowały kolorem, widziałam tylko dwa...

Mohag, krawężniki chyba nie są przy żwirze konieczne, ale jakieś ograniczenie się przyda, bo kamyczki będą się rozsypywały. Widziałam kiedyś ścieżkę prawie na równi z trawnikiem, ale nie jestem pewna, czy tam nie było betonowego koryta...

Gwoździk, ale masz skojarzenia! Jakie szczęście, że jednak nie "obroży"... ;) :rolleyes:

Hi, Maja, to znaczy, że byłaś i znowu się nie zobaczyłyśmy! :(

To chociaż zdjęcia obejrzę... :rolleyes:

Malgos, Aka, Pasie - tez witam! :)

A w ogóle to witajcie wszyscy, ja właśnie zaczynam miły, relaksujący wieczór, mam nadzieję, że nikomu się dziś nic smutnego nie wydarzyło, odpukać!

Su juz mi troche tola rozjasnila ten temat, bo ona ma u siebie kolo trawy rabaty wysypane i polac trawy jest podniesiony wzgledem rabat. Do tego ma rowek zrobiony, tak ze kamyki na trawe sie nie przesypuja bo nie maja jak. To u mnie bylo by spoko, bo ja chce odwrotnie (oczywiscie jak z trawy zrezygnuje) tz rabaty bez kamykow bede miala wyzej a czesc kamykowa nizej - to zrobie rowek pomiedzy i bedzie git.