Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Justyno_m, dzięki za odwiedziny! :D

Dzrwi wewnętrzne to w większości Barausse (a ostatnie Porta) chyba się na któreś zdecyduję, fajne są. Bardzo sympatycznie się zamykają.

Zewnętrzne to głównie AFB, i też ostatnie Porty. Tutaj zupełnie nie wiem, co wybrać... :-?

A u Ciebie wypatrzyłam fajną podbitkę. Możesz zdradzić, czym malowaliście? Bardzo ładnie pasuje do bramy...

Gość justyna_m

Podbitka malowana lazurą V33

http://www.v33.pl/lazury/gallery_images/site/7/1665/8220/8234/8801.jpg

kolor ciemny dąb (złoty dą jest do du... z tej firmy za żółty a ciemny dąb idealnie pasował) kosztuje około 110zł/5l na 80mkw podbitki zużyliśmy coś około 6 wiaderek po 5l. Lazura bardzo ładnie wygląda ponieważ nie jest to lakier, któy ma tendencję po pękania i ciężko go później odnawiać, a ta lazura - fakt, że troszkę droższa to ma możliwość kłądzenia nowej warstwy na starą bez scierania tej poprzedniej i ładnie eksponuje drewno ... no i przyjemnie się nią maluje ... sama doświadczyłam :D )

Dzięki! :D

A jeszcze dużo zależy, na jakim drewnie kładzie się ten kolor. Z Magnata np. kolor teakowy świetnie wyglądal na dębie, a na sośnie paskudnie. Ale podbitki z dębu raczej nie zrobię... :-? Orzech był ładny na wszystkim, za to do mojego domu chyba nie będzie pasował.

Btw, jakiego użyliście drewna?

Gość justyna_m
Dzięki! :D

A jeszcze dużo zależy, na jakim drewnie kładzie się ten kolor. Z Magnata np. kolor teakowy świetnie wyglądal na dębie, a na sośnie paskudnie. Ale podbitki z dębu raczej nie zrobię... :-? Orzech był ładny na wszystkim, za to do mojego domu chyba nie będzie pasował.

Btw, jakiego użyliście drewna?

my mamy panele z jakiejś sosny skandynawskiej, sprowadzane z finlandii. Strona wierzchnia jest ładnie szlifowana (lazura nie chciała w ogóle wsiąkać ... ale za to niedużo jej poszło i ładnie się rozprowadzała) a wewnętrzna strona jest nieoszlifowana i frezowana aby drewno mogło pracować.

Metr kw. kosztował około 34zł+VAT

http://www.prodrew.com/img/produkty/313.jpg http://www.prodrew.com/img/produkty/310.jpg

Znalazłam jakąś sosnę skandynawską (1). Trochę różni się usłojeniem od świerka (2). Na fotkach są deski podłogowe, ale na podbitce t pewnie wygląda podobnie. Ciekawe, czy skandynawska jest lepsza od krajowej? :-?

Gość justyna_m

kurde masz rację jest świerk i sosna muszę męża zapytać co my mamy :oops: ups!!!

a które lepsze to nie mam pojęcia - wszystko i tak zależy od klasy jaką kupisz, ile będzie słojów, jak będzie frezowana, czy dobrze oszlifują itp. Pamiętaj tylko aby zamówić wszystko z jednej partii ponieważ nas ostrzegali, że jak nam zabraknie to przy następnej dostawie może być już frez inny - np o milimetr szerszy lub węższy tak, że później może nie pasować. My dwie paczki więcej wzięliśmy aby na odpady było i na zapas trochę.

...hmm, tzn. chcesz kamerę?

o so chodzi? :roll:

:D

Proste. Skoro nie chcesz szybki w drzwiach, znaczy, że chcesz kamerkę zamontować. Albo jakiś wideofon?...

...albo lubisz niespodzianki!

baaardzo śmieszne :wink:

teraz mieszkam w bloku i zero szybek i kamerek :wink:

w domu to się nastawiam na dzwonienie do furtki a nie pukanie do drzwi

ale swoją drogą znalazłam fajne drzwi podrzucone przez justynę - mają szybki i o dziwo nie wyglądają jak drzwi od windy