Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sure, Słońce Ty moje, ja Ci daję słowo honoru, że jeśli już zrobisz te obrzeża i w pierwszym sezonie trochę czasu im poświęcisz, to później nie ma z nimi kłopotu.

Proste to jak budowa cepa...słowo! :)

A ja mam jeden bur...l w ogródku... Nie wiem co i gdzie, nie wiem jak... A zaprosiłam znajomego co to jest po szkole ogrodniczej i niby jest ogrodnikiem, żeby mi pomógł z tym zielonym co to go naprzywoziłam... I co .... teraz mam cała działkę upszczoną jakimiś krzoczkami i jak z kosiarką jeździłam to nerwa mnie brała jak nie wiem... Będę musiała na wiosnę wszystko poprzesadzać...

O obrzeżach to nawet nie marzę....

Muszę uporządkować ogród, zaplanować co i jak... Poprzesadzać i co najwyżej dokupić troszeczke jeśli będzie trzeba. Ale się na tym kompletnie nie znam.... :(

Tolu, skory Ty tak mówisz, to wierzę! :)

Chyba, że mnie do tego czasu zasypią liście i zginę w tych zaspach całkiem. Tego po prostu nie idzie przerobić. Kompostować nie mogę, bo porażone jakimś grzybkiem, czarne plamy. Palić nie wolno, co mi kiedyś wyjaśniła policja. Do kubła się nie zmieszczą. Chyba muszę się sama pofatygować na wysypisko i nawiązać jakieś kontakty. Jedno cieszy, że wszystkie już spadły, czyli ich nie przybędzie... ;)

Arniko, to masz dokładnie przeciwnie, niż ja, bo mój ogród to w zasadzie taki urozmaicony żywopłot. Poza tym tylko trawnik i rabaty przy tarasie i wejściu. To wynik negocjacji z małżonkiem, który chciał mieć przestrzeń... :rolleyes:

A może warto pokusić się o jakiś projekt przed tym przesadzaniem? Nie musi być profesjonalny, tylko możesz przemyśleć, co to za rośliny, jakie mają wymagania i rozmiary i je jakoś pogrupować?

Noooo Surku dobrze mówisz..... Jak Nitka robiła projekt swojego ogródka zimą to się troszkę dziwiłam... Oj głupia byłam....

A jak przyszedł kwiecień to nakupiłam zielonego i wsadzałam. Jak nie miałam już wcale czasu to wpadł znajomy i.... porozrzucał po całej działce to tu krzoczek... to tam....

I teraz należało by to wszystko poukładać poprzesadzać ... pomyśleć ale na wiosnę... Teraz to już mi się wydaje, że za późno.....

Za to z dobrych wieści to to, że mam całą zimę na przeanalizowanie co i gdzie.

Ale z drugiej strony to nie wiem nawet od czego zacząć.....

Surku... Zielonym do góry :lol:

I szczerze nie znam wielu rzeczy co mam... część kupowałam bo podobały mi sie..., częsc dostałam od ogrodnika, a on sam nie był pewien co to jest... Miał wyrzucić, al mówił ze ładne, część dostałam w gratisach....

Ale jest...

Pamiętam magnolie, oczar, tawułki i kaliny, hakuro , kiku shirade, wajge... coś tam..., wrzosy i wrzośce i kosodrzewiny które uwielbiam są na skarpie........

Kika sosen co to pod płotem posadziłam, kilka róż które mają być.... I to wszystko....

No i kilka krzaczków owocowych.....

o matko, no to nie mam pojęcia!! :) :)

jeżeli nie wiesz, co to, to też nie będziesz wiedzieć, jakie ma wymagania. Albo spróbuj zidentyfikować, albo wyznacz sobie inne obiekty i miejsca, które chcesz mieć w ogrodzie (tzn. ewentualne altany, alejki, oczka, tarasy, drewutnie i takie tam), a rośliny spróbuj posadzić grupami, wróżąc z ich rozmiaru, które duże, które małe... i staraj się, żeby te duże nie zarosły tych małych, ani okien i wejścia ;)

a - i magnolii znajdź miejsce docelowe, zaciszne, ona nie lubi przesadzania!!

Cześć Kala, na pewno wszystko będzie dobrze, może nie będziesz musiała korzystać z "drugiej szansy". Ja też już trochę do tyłu jestem z fm, bo mam ostatnio dużo spraw na głowie. Ale niedługo będzie lepiej! :)

Rasiu, ja nie kupowałam cebul w tym roku, jeszcze nie wiem, jakie i gdzie chcę, bo mi brakuje jeszcze innych rzeczy w ogrodzie. A tych dla odmiany nie opłaca się kupować jesienią. A deszcz zapowiada się jeszcze na trochę, a potem śnieg. Nie wiem, czy będę miała kiedy zebrać te opadłe liście, tym bardziej, że jednak muszę zająć się tym sama... ;)

Witajcie weekendowo:)

Kaluś- trzymam kciuki za zdanie egzaminu !!!

Sure - jedziemy na tym samym wózku...umiesz liczyć , to licz na siebie :D i jeszcze ta dołująca pogoda

Wybieram się dzisiaj z dzieciakami do 3city na zakupy, może do kina jeszcze. Trzeba jakoś ratować się ,aby nie popaść w deprechę ;)

U mnie liscie pozbraniane - tez licz sama na siebie ;) ale u mnie to pikus - to jest jedna z dobrych stron posiadania szeregowki .- malo terenu i co tez bardzo wazne a chyba jeszcze wazniejsze, to posiadanie wspanialych sasiadow z ktorymi az sie chce gadac ... no i przez to gadanie czlek wylazi z chalupy jak juz ktorys zaczyna cos robic i tez robi i gada i smieje sie.

I jeszcze na koniec zebralismy wszystkie liscie w jedna wielka kupie i urzadzilismy ognisko z gadaniem i popijaniem piwa :) moze troche za wczesnie na to piwo bylo ale co tam ... teraz wlaze do wanny, bo smierdze dymem straszliwie.

malgos pomacaj czy jeszcze trwardawe sa, jak tak to siup do ziemi, jak nie to siup do kosza ;)

Alunek ja za piwem nie przepadam ale siasiad z pierwszej szeregowki skoczyl do sklepu i kupil piwo dla facetow i lody dla babeczek a ze ja podziebiona jestem, to po lodzie piwo kazali wypic zebym im sie tam nie rozlozyla calkiem.