Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Długo mnie nie było, już kolejna strona. Ja zamiast piwa na razie tort pochłaniam, wczorajszourodzinowy dziecka. Całkiem, całkiem, z amaretto... ;)

Wróciłam właśnie, bo syna podrzucałam gdzieś (taka ze mnie wspaniała mama ;) ). Niestety, po tym wydobywaniu samochodu z dołka przy większych prędkościach pojawiają się jakieś drgania, dlatego jeżdżę powoli i ostrożnie. I to zajmuje dużo czasu... :rolleyes:

To mówicie, że piwo dobre na przeziębienie? Cytrynówki nie mam, choć ostatnio mnie nachodzi, żeby porobić jakieś nalewki. O ile pamiętam, potrzebna wódka, cytryna i kawa w ziarenkach, tylko musi stać 28 dni, będzie dopiero na święta! ;)

Przepis na pyszną cytrynówkę - mam go od 1987 roku .

Składniki:

-1/2 l. spirytusu

-8 małych lun 6 dużych cytryn

-2 szklanki niepełne cukru

-2 szklanki wody

1.Cytryny obrać ze skórki, pokroić w plastry ( z tego jedną pokroić ze skórką).

2.Wodę , cukier i cytryny gotujesz przez 15 min od momentu zagotowania się.

3.Zestawić z ognia i troszeczkę uchylając pokrywkę pomału wlać spirytus.

4.Zostawić pod przykryciem, około 5 minut, aby przestygło.

5.Przecedzić przez sitko z dużymi oczkami ( do makaronu) końcówkę troszkę przetrzeć łyżką.

6.Wlać do butelek ( wychodzi 1 l i szklanka), litr wlać do butelek, a resztę popijać ciepłe - pychotka :) Dlatego najlepiej robić wieczorkiem :)

Cytrynówka po ostygnięciu zgęstnieje, więc przed użyciem mocno wstrząsnąć ;)

Mój maź robił cytrynówkę w ten sposób, że do 1 l wódki daje 1 cytrynę, która szpikuje 28 ziarenkami kawy, musi stać 28 dni. Potem oczywiście zlewa się do butelek i można korzystać... :)

można dodać odrobinę miodu, ale żeby nie była słodka!

...też dziś miałam samopoczucie do kitu, choć nie pada, nawet przez moment wyszło słońce, w końcu pomachałam jakimiś grabiami na dworze i trochę mi się poprawiło, nie bez znaczenia jest tez to, że koło samochodu po oczyszczeniu już nie ma takich drgań. Zastanawiam się, jaki z małych problemów można byłoby sobie zdjąć z głowy, żeby łatwiej radzić z tymi jesiennymi nastrojami? ;)

Ja mam pytanie, jakiś dobry przepis na chleb może macie?

Ale nie mam żadnego urządzenia do pieczenia chleba, więc taki przepis domowy poproszę :)

Cytrynówkę spróbuję zrobić, czy jakoś specjalnie, czy tylko zalewa się cytrynę i kawę i odstawia?

Edytowane przez Megana