Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

 

na zakwas:

2 łyżki gotowego zakwasu

100 g mąki żytniej typ 2000

100 ml ciepłej wody

 

na chleb:

0,5 kg mąki żytniej typ 2000

0,5 kg mąki żurkowej typ 1400

750 ml ciepłej wody

1 łyżka zmielonego kminku

50 g nasion słonecznika

1 łyżka soli

 

 

Zakwas

Do słoika z zakwasem dodać 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody, wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze raz.

Nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, gdyż nie wyrośnie.

 

Chleb

Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej ciepłej, ale niegorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu do następnego dnia.

Następnego dnia z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni), słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać.

Do reszty zakwasu dodać 250 ml przegotowanej ciepłej wody, sól, 500 g mąki żytniej żurkowej oraz kminek i nasiona słonecznika. Wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść.

Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Naciąć nożem by ciasto podczas rośnięcia nie pękało, posmarować wodą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na min 6 godzin - musi podwoić swoją objętość.

Ustawić piekarnik na 250*C, do zimnego włożyć chleb. Po osiągnięciu przez piekarnik temperatury 250*C zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec przez 60 minut.

Najlepiej rozgrzewać piekarnik i piec przez 45 min na dolnej grzałce, a na ostatnie 15 min na dolnej i górnej grzałce.

Odparować na kratce i kroić gdy zupełnie ostygnie. Taki chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sure ma rację, najlepiej od koleżanki. Ja dostałam od naszej forumowej Agduś, a ona od DPS...

Samemu zakwas robi się tak:

50 g mąki żytniej żurkowej lub pełnoziarnistej mieszasz z 50 ml ciepłej wody. Odstawiasz na 24 godz, dodajesz 50 g mąki i 50 ml wody. W sumie robisz tak 4 dni.

Wtedy przechodzisz od razu do drugiej części przepisu :)

Megana, masz nie daleko - zapraszam po zakwas :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis na zakwas. Piekłam chlebek z gotowego zakwasu przez ok 2 lata i w te lato przegielam i zepsuł mi sie. I mialam wziac od babci jak bylam w Olsztynie i zapomnialam. Spokojnie moze stac w lodowce 3 tyg. ja zazwyczaj robilam tak ze caly zakwas wrzucalam do miski i ok pol kg maki, najczesciej mieszanke razowej pszennej i razowej zytniej i mozna wrzucac tam rozne ziarna, ja preferuje slonecznik, ale mozna nawet rodzynki czy suszone sliwki, wtedy wychodzi taki bardziej mokry. I najwazniejsze sa platki owsiane, bez tego wychodzi zakalec i oczywiscie sol - 2lyzeczki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardziej kwasny jest jak sie da make zytnią. Pytlowy to pszenny, tez mozesz robic z pszennego. Tylko kup sobie mąkę pszenna razowa, jest smaczniejsza. Kiedys zrobilam z samej żytniej - byl kwasny i fakt, ze jest kwasniejszy jak dluzej zakwas lezy w lodowce. Sprobuj, ocenisz. A chleb przez tydzien jest jak swiezy i nie rozpada sie jak wieszosc chlebow razowych kupnych.

Wazne tez by wylozyc forme papierem, tylko nie kazdy papier jest dobry, bo niektore tak sie przyklejaja do chleba podczas pieczenia ze trzeba ze skorka odcinac. Na pewno dobry jest J...Niezbę... i z biedronki. Po wyjeciu z pieca taki cieply chleb wyciaga sie z formy i trzeba go posmarowac woda po bokach, to skorka robi sie chrupiaca. Mi wyszedl raz zakalec - jak ni edodalam platkow owsianych ale i tak byl smaczny i zostal zjedzony na cieplo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mój Emil wymyślił sobie pieczenie chleba....

Wziął drożdże, mąkę i wodę.... I wymieszał wszystko, później do pieca.... Wyszedł zakalec, no bo co innego miało mu wyjść.... I dziś rano stwierdził, że niedobre.... I będę miała w końcu spokój z pieczeniem chleba.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeby chleb wyszedł mniej kwaśny, można zmienić proporcje ciasta zakwaszango do reszty. Czyli w pierwszej części nie dawać 500 g mąki i 500 ml wody, tylko np po 300. A resztę (700) następnego dnia. Można też eksperymentować z mąkami. Ja mieszam w przeróżnych proporcjach żytnią razową, żurkową i chlebową (750) oraz pszenne: razową, chlebową, raz miałam 1100 (graham) a jak mi zabraknie to i zwykłą 550 sypię. Oczywiście nie wszystko naraz ;)

Najważniejsze jest pilnowanie konsystencji. Gotowe ciasto musi być średnio-gęste. Nalepiej raz zrobić wg przepisu i zapamiętać konsystencję a potem wody dodawać "na oko".

Płatków owsianych nigdy nie dodawałam, chleb wg mojego przepisu musi po prostu długo rosnąć i wtedy jest pyszny. Skórki nie moczę wodą. Piekę w szklanej formie wysmarowanej masłem i mąką, jak ciasto wkładam do formy z wierzchu też posypuję mąką. A że rośnie przed pieczeniem, to ostatnio nawet nie nacinam, bo nie pęka. Wodą nie pryskam, nie smaruję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szklana forma to dobra rzecz, bo ten chleb musi rosnac kilkanascie godzin, jak mam blaszke to musze wylozyc papierem zeby blaszka mimo ze z teflonu nie zardzewiala. Bo u mnie rosnie juz w tej blaszce. A ostatnio mialam ochote sprobowac w silikonowej formie. Czy ja trzeba czyms smarowac?

Płatki owsiane wiaza wilgoc, wg mnie bez jest zbyt mokry, a z nie jest wcale suchy. ale kazdy ma swoje doswiadczenie:-) i preferencje smakowe:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że silikonową dobrze byłoby lekko natłuścić. Ja mam formę silikonową do muffinek i co prawda delikatnie, ale jednak przyklejają się. Trudno powiedzieć jak zachowa się chleb i jaka wyjdzie skórka. No ale próbować trzeba :)

Ja piekę w tej szklanej, bo akurat ma najlepszy kształt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, musze poszukac taka szklana. Ale rosnie ci ciasto tez w tej szklanej? czy do niej przekladasz po wyrosnieciu?

 

Zaczelam robic zakwas- 50g maki i 50ml wody, zaslonilam sciereczka i do spizarki, zobaczymy czy wyjdzie:-)

 

sure ale ci watek chlebowy zrobilysmy, mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jaki kształt blaszki jest najbardziej odpowiedni? :)

 

Chyba muszę zebrać sobie Wasze uwagi gdzieś razem i znaleźć trochę czasu na przetestowanie, na przykład w przyszły weekend. Jeżeli nie zdarzy mi się kolejny niespodziewany wyjazd, oczywiście.

 

U nas znowu pochmurno i deszczowo, liście ciągle w większości gniją pod drzewami. Szkoda, że nie było mnie tutaj w ostatni piękny weekend, teraz to nie wiem, czy je kiedyś w końcu zbiorę... :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

taka podluzna jak chleb wiejski z foremki. ja mam taka z Ikei, teflonowa, ale ten teflon sie jakos zmienil od tego ze ten chlebek rosnie kilkanascie godzin w tej foremce - u mnie optimum rosniecia ciasta to 10-12 godzin, ale zdarzylo mi sie i 17 godz jak nie mialam kiedy upiec i tez bylo ok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ciasto rośnie w tej formie. Zazwyczaj wyrabiam je rano a piekę od 22 - na nocnej taryfie ;)

Z tej formy wychodzi jeden wielki chleb - prawie 2 kg, kroimy go wzdłuż na pół żeby wygodniej się kroił.

Na pewno wygodniejsze są keksówki, wtedy masz 2 małe bochenki.

Dorbie, a nie powinnaś zakwasu w cieple trzymać? Jak rozmnażam swój, albo zaczynam robić ciasto, to wkładam go do pustego, zimnego piekarnika - tam jest najcieplej (kaloryferów nie posiadam).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moj piekarnik ma min 80 stopni, kiedys probowalam, wstawilam by tam wyrosl i nie wyrosl, zbyt duza temperatura, drozdze sie zaparzyly. A u mnie w spizarni nie jest zimno, bo jest mala i nie ma drzwi, ale moze wstawie go do pom gosp, tam jest najcieplej i tam rosnie u mnie zazwyczaj chleb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...