Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zauważyłam, ze Twój wątek ogrodowy się rozwija. już masz prawie zaplanowany "trójkąt" pod ścianą, czy zdecydowałaś, co tam posadzić?

Ja dla odmiany ciągle zastanawiam się nad odwodnieniem. Na pewno wykorzystam to co już wiem, tu na forum dostałam kilka porad, ale zostaje temat dodatkowej studni chłonnej w okolicy miejsc do parkowania (gdzie ją ulokować i jak i do czego podłączyć). Na pewno muszę pogłębić tę, którą mam, może zrobię jej dodatkowy drenaż, jak u Mohag, albo podobnie...

Ja musze koniecznie jak juz zacznie wczystko wiosna przesychac zrobic miejsce parkingowe przed domem.a raczej na przeciwko wejscia do domu. Jak jest sucho albo dosc zimno, to jest spoko ale jak przychodzi tylko odwilz albo duzo pada, to w tym miejscu ziemia jest tak miekka i robai sie takie koleiny ze szok. Do tego to blocko zawsze kolami na ulice przed domem wywioze i bryndza sie robi, ktora mam potem na podjezdzie, schodach - no wszedzie.

ps Arniko :hug:

Edytowane przez Mohag

Elenka, to zamiast niebieskiego kwiecia dasz tam nenufary i będzie pięknie! :D

Ja mam od wschodu kawałek działki pod miejsce parkingowe, ale to jest ta najniższa cześć i tez podczas opadów robi się jeziorko. Malutkie, ale w tym miejscu trudno parkować.

Tak to wygląda z góry:

http://img130.imageshack.us/img130/4963/p7130107.jpg

błocko, glina i chwasty!

Trudność polega na tym, że idą tam wszystkie instalacje i jest szambo. Trzeba pogłówkować, gdzie tę studzienkę umieścić (bo chyba będzie konieczna)

Tylko, że tam spływa woda opadowa z połowy działki i odwodnienie się nie wyrabia. Ostatnio nawet zalało mi garaż. Ja mam spadek około 2m na długości działki, to jest sporo...

mniej więcej widać to w tej wizualizacji: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123307-Sure-fotodziennik-budowy&p=2795252&viewfull=1#post2795252

na pewno chce ten teren pod parking wyrównać, zrobić drenaż ze żwiru i położyć takie panele parkingowo - trawnikowe, posiać trawę... a wzdłuż ogrodzenia będą oczywiście różne nasadzenia, zmieszczą się, bo do siatki jest chyba 6m!

uhu wlasnie o czyms takim myslalam, u siebie tez bede robic w tym miejscu cos ala powierzchnie odsiakowa czyli nie plytki, tylko zbiore czesc miekkiej ziemi, na to sypne gruby zwir i na to drobniejszy i piach grubo ziarnisty - pozniej pojda te betonowe plastry miodu, ktore beda stabilne ale beda tez przepuszczac wode na calej powierzchni - ja nie chce trawy w tym miejscu, tylko to bedzie zasypane zwirem. Pod autem i tak trawa nie rosnie a do trawy trzeba ziemi ktora znowu zaklei mi zwir pod spodem i nie bedzie przepuszczac tak jak powinno.