Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam słonecznie :)

Nieźle poszalałaś z ogródkiem.....

A ja się boję tego ogródka i nic nie robię.... Nawet mi się myśleć nie chce...

Teściowa przeszła dzisiaj po ogródku i sprawdziła róże... Dużo przemarzło... :( Ale nie ma nic dziwnego, bo ich nie okryłam.... Jak Pinki odszedł, miałam w nosie cały świat... i róże zostały....

Arniko, wcale się nie dziwię, że miałaś w nosie... ale może coś z tych róż się da uratować?

ja dziś oglądałam, co wyłania się spod śniegu. Wiele roślinek przetrwało, nawet hebe, które ponoć jest wrażliwe. Była pod śniegiem, może dlatego? Okrywać mi się jej nie chciało, miałam nadzieję, ze poradzi sobie sama! Ale osłon z krzewów jeszcze nie zdjęłam, może niesłusznie? Niby mają być jeszcze przymrozki w nocy, ale już chyba niewielkie... :roll:

Już chyba ostatni dzwonek zabrać się za te rabaty...

Ale jak czegoś nie potrafisz to i zabrać się jest ciężko...

Teraz walczę z jakimś choróbskiem, i nie mam siły... W ciągu tygodnia rozchorowałam się drugi raz... Niby nic mi nie jest... Antybiotyk poprzednio nie pomógł, a teraz nic mi nie jest oprócz kataru i gorączki 38*C...

Już mogła by być wiosna na dobre.....

Wiosna by się przydała, fakt. I choróbska by sobie poszły i byłaby okazja się poruszać na świeżym powietrzu, co mi zawsze dobrze robi na samopoczucie. Dzisiaj wyszłam na to wietrzysko wycinać suche trawy, bo paskudnie wyglądały. W sumie nie wiem, kiedy to powinnam robić, ale niech tam!

Arniko, a może to coś wirusowego jest? Antybiotyk to na bakterie... :rolleyes:

Też nie mam pojęcia o ogrodzie, ale co będzie to będzie. Pomału coś trzeba robić, żeby w koło było "wesoło" od kolorów kwiatów :)

tyle że zamówił mi Michał parę nasion kwiatów i już idą miesiąc. Zadzwonił Michał do gościa od nasion a ten, że nie wysłali, bo przeoczyli zamówienie nasze i że już wysyłają i gratisa dokładają. Minął tydzień, a nasion jak nie było tak nie ma grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :mad: o gratisie nie wspomnę ;)

O wilku mowa..........

Właśnie przyszedł e-mail od pana gdzie zakupiliśmy ( zapłaciliśmy) za nasiona

Wysłał tego e-maila do :

Nadawca: nasionko.com

Adresat: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]

Witam.

W załączniku przesyłam instrukcję siewu a także informuję, iż dnia 04.03.2011 przesyłka została nadana.

Pozdrawiam.

I to tyle, nawet nie napisał swojego imienia o nazwisku nie wspomnę. Wychodzi na to, że nie tylko my czekamy na przesyłkę :)

Dopiszę tylko co zamówiłam, ale to nasionka :)

CIS POSPOLITY TAXUS BACCATA 2g NASION (1439874553)

CZERWONOKRWISTY KRZEW TRZMIELINA NASIONA (1439875353)

MILIN AMERYKAŃSKI FLAMENCO NASIONA (1439875360)

WINOBLUSZCZ PIĘCIOLISTKOWY 10 NASION GRATISY (1439874548)

Edytowane przez Megana

Sorry, że się wtrącę ale kupowanie nasion drzew to totalne nieporozumienie :(

taki CIS: Nasiona cisa dojrzewają jesienią. Wysiane zaraz po dojrzeniu kiełkują następnego roku; wysiane na wiosnę przelegują w ziemi do trzech lat. Cis kiełkuje dwoma liścieniami kształtu wydłużonego, tępo zakończonymi.

W młodości cis rośnie bardzo powoli; w wieku 4—6 lat średni roczny przyrost wysokości wynosi 2—3 cm, później 15—20 cm. Żyje bardzo długo; najstarsze cisy osiągają wiek do 1000 lat, a niektórzy nawet podają wiek cisów 3000 lat. W Polsce najstarszy cis w wieku ponad 1200 lat i pierśnicy powyżej 160 cm rośnie w Henrykowie na Dolnym Śląsku. Na wolnej przestrzeni zaczyna obradzać w wieku 20— 30 lat, w drzewostanie zaś w wieku 70—120 lat. Lata nasienne powtarzają się co 2 lub 3 lata.

inne rośliny, które kupiłaś również rozmnażać można z sadzonek zielnych. Nasiona drzew najczęściej trzeba poddawać stratyfikacji.

Kupujcie nasiona kwiatów, ziół ale nie krzewów i drzew! Nabijają tyle nieświadomych osób w butelkę :mad:

Gosiek33, wiem, wiem :), ale ja taka już jestem, że chciałam sama spróbować od podstaw.

Natomiast do ogrodu kupuję już większe roślinki :) :)

Ogólnie mam dobrą rękę do kwiatów doniczkowych, a chciałam zobaczyć co wyrośnie z nasionek :)

Natomiast do Flamenco nie mam dostępu, aby móc sobie rozmnożyć :)

Niezły numer z tym zamawianiem, jak widzę. Ale w końcu wyśle te nasionka chyba?

Ja ostatnio też sieję co nieco, więcej o tym piszę w wątku ogrodowym...

(Meganko, nie dostałam Twojej odpowiedzi pw, bo miałam przepełnioną skrzynkę, ale już opróżniłam)