Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liguster kwitnąc wydziela dość duszący zapach, ale krótko, potem ma czarne małe owocki chętnie zjadane przez ptaki.

Białe kulki strzelające pod butem to śnieguliczka - bardzo wdzięczny krzew, Nie koniecznie trzeba go strzyc bo w górę aż tak nie rośnie. Ma bardzo delikatny i wdzięczny pokrój gałązek lekko zwieszających się na boki, wdzięczne małe listki. Są też odmiany o różowych kulkach :yes: Śnieguliczka lubi się niestety rozłazić i powiększać swój teren, ale nie jest aż tak bardzo ekspansywna i wystarczy tych kilka wyłażących z rzędu ciachnąć łopatą, by mieć na jakiś czas spokój.

O berberysy sa piekne - jak posiadaja liscie - jak nie maja lisci, to wygladaja tragicznie ;) wiem, wiem ... zawsze Fam zepsuje zabawe :rotfl:

Ten czerwony kolo schodow i zielony kolo niego to berberysy - na sprobowanie kupilam

Pasiu, tu masz ligustra - na tym zdjeciu jeszcze maly - jak byl duzy to chyba nie mam foty.

I jak Gosiek mowi - kwitnie to to na bialo a pozniej ma ciemne owoce. Ja akurat chlastalam jak kwitl, zeby wlasnie nie owocowal ale to dlatego, ze moj kociamber szajby dostawal jak te ptaszyska ciale lataly.

Bild 363.jpg

Edytowane przez Mohag

No i teraz zaczęłam przeglądać w sklepach internetowych ligustry! ;)

Mohag, a te Twoje dwa berberysy mają jakąś nazwę?

Ja sama mam tylko jednego, Blue Carpet, kopiłam, bo na zdjęciach jesiennych był czerwony, a u mnie zrobił się wyraźnie rudo - pomarańczowy. No i waham się, czy dokupić dalsze, czy wykopać! ;)