Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Porada eksperta na muratorze:

Gres bez fug na ogrzewaniu podłogowym

Czy można położyć gres polerowany 50x50 cm bez fug na ogrzewanie podłogowe?

Gres pod wpływem temperatury będzie się rozszerzał, a następnie kurczył. Przy fugach nie byłoby to tak widoczne. Proszę zapytać sprzedawcę gresu jakie ma wydłużenie przy różnicy temperatury od 18 st.C (układanie) do 29 st.C a nawet 35 st.C w strefie brzegowej i czy dopuszcza układanie bez fug.

jakby co to ja mam na podłodze- na podłogówce- fugę 3mm, ale dlatego,że gres był II gat. i nie wiedziałam czy aby na pewno utrzyma wymiar. Kafle 45x45. Jeszcze mi nic nie odpadło. W łazienkach na podłogówce mam zdaje się jeszcze mniejszą.

Ale bezfugowo to bym raczej nie kładła

mam nadzieję, że nie będzie tak źle, tzn. gresu jest ogólnie mało, na ścianach 120cm wysokości, kawałek podłogi. Zaprawa elatyczna powinna przenościć naprężenia. Nie wiem, gdzie u Włochów szukac danych na temat kurczliwości tych pytek, a informacje telefonicznie uzyskane są różne...

na szczęście na największej ścianie, pod prysznicem będzie inny materiał :-?

płytki są rektyfikowane, muszę przyznać, dopasowane idealnie... :D

podlogi jeszcze nie robii, może im kazać, żeby dali 2mm, tylko wtedy fugi na ścianie i poodłodze nie będą się schodzić? Z drugiej strony przy tej fakturze to może nie będzie widac, że coś nie tak, jesli dobrze dobrac kolor?