Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O jejku... już sama nie wiem, co z tego wyjdzie. Wizualka ma trochę przekłamane kolory, kolor okien to w rzeczywistości "calvados"(cokolwiek by to w tym wypadku znaczyło), z grubsza przypomina kasztanowy. Nie wiem, czy da się znaleźć bramę w tym kolorze.

http://images35.fotosik.pl/42/3c122eb2c423632fmed.jpg

Z Hormanna:

Mahoń jest bardziej czerwony, złoty dąb ma ciepły odcień, to zupelnie inny kolor niż okna, ale chcialam go dopasować do koloru podbitki. Na tych zdjęciach ciemny dąb też jest inny w odcieniu, ale chyba o podobnej intensywności:

http://rastor.pl/images/mahon-1.jpghttp://rastor.pl/images/dab-1.jpg http://www.serwis-hormann.pl/uploads/images/dark%20oak%20horm.JPG

można też dopłacić i wybrać coś z palety RAL, na razie jeszcze nie sprawdzałam tej wersji. Chyba wtedy jest gładkie wykończenie?... :-?

• 2 weeks później...
Tak mówisz? Ciekawe, jaki będzie kolor docelowy. W sklepach i necie nie udało mi się wyszukać czegoś reprezentatywnego, większość zresztą była pod lakierem. Słyszałam, że merbau to też dotyczy, ale robi się raczej bardziej czerwone. Te deski powyżej są zaolejowane (może niezbyt dokładnie, bo osobiście to robiłam), zaraz po tym ściemniały mocno, szczególnie merbau. Z tym betonowym gresem nieco lepiej grało iroko, ciekawe, jaki efekt będzie po paru latach... :-?

u nas jest fajny sklep z drewnem, dobrze zaopatrzony, i co najważniejsze ma wystawkę z drewnem przy oknie. drewno już spatynowało więc od razu wiadomo jak będzie wyglądać za kilka lat.

np. mój piękny ciemnobrązowy orzech zrobił się prawie jasnożółty :roll: od razu się z niego wyleczyłam.

Tak mówisz? Ciekawe, jaki będzie kolor docelowy. W sklepach i necie nie udało mi się wyszukać czegoś reprezentatywnego, większość zresztą była pod lakierem. Słyszałam, że merbau to też dotyczy, ale robi się raczej bardziej czerwone. Te deski powyżej są zaolejowane (może niezbyt dokładnie, bo osobiście to robiłam), zaraz po tym ściemniały mocno, szczególnie merbau. Z tym betonowym gresem nieco lepiej grało iroko, ciekawe, jaki efekt będzie po paru latach... :-?

mnie się podoba i merbau i iroko.

Iroko bardziej zółte i przez to lepiej się komponuje z szarościami

Merbau bardziej czerwony, z szarościami może trochę cięzko wyglądać. Ale np. ślicznie wygląda we wnętrzach kolonialnych

No to w moim "nowoczesnym" niekoniecznie"... ;)

Aż sama jestem ciekawa, na co się zdecyduję. Na razie zachwyciły mnie te gresy, są matowe, z fakturą zblizoną do betonu, więc przy sprzataniu pewno będe je przeklinać... :D Irma, a z czego robisz sobie podłogi na dole?

Efilo, szkoda, że do twojego sklepu tak daleko! ;) Ale właściwie tez mam tu sklepy z wystawkami blisko okna, cóż z tego, co producent to inny kolor tego iroko. Zazwyczaj starsze wygląda trochę "dębowo". Postanowiliśmy, że w końcu rzucimy monetą, bo już za długo się wahamy...

...a może ostatecznie cena nas przekona?

No to w moim "nowoczesnym" niekoniecznie"... ;)

Aż sama jestem ciekawa, na co się zdecyduję. Na razie zachwyciły mnie te gresy, są matowe, z fakturą zblizoną do betonu, więc przy sprzataniu pewno będe je przeklinać... :D Irma, a z czego robisz sobie podłogi na dole?

Efilo, szkoda, że do twojego sklepu tak daleko! ;) Ale właściwie tez mam tu sklepy z wystawkami blisko okna, cóż z tego, co producent to inny kolor tego iroko. Zazwyczaj starsze wygląda trochę "dębowo". Postanowiliśmy, że w końcu rzucimy monetą, bo już za długo się wahamy...

...a może ostatecznie cena nas przekona?

ja mam dąb olejowany

kochana

nie co producent tylko co wystawka

przecież żaden producent Ci nie zagwarantuje że to iroko które dostaniesz będzie wyglądać tak jak na wystawce - każda partia jest inna. w końcu to wyrób niepowtarzalny 8)

z merbau będzie to samo. mi osobiście strasznie przeszkadzają te żółte wtręty. pewnie co bym spojrzała to bym się zastanawiała jak to wydłubać.

z merbau będzie to samo. mi osobiście strasznie przeszkadzają te żółte wtręty. pewnie co bym spojrzała to bym się zastanawiała jak to wydłubać.

żółte wtręty, żółte wtręty... ... zaraz, zaraz? :-? A, masz na myśli te "złote inkrustacje", o których czytałam na stronie importera! :D :D

Zapraszam, zapraszam!... :D Btw, widzę zresztą, że masz całkiem niedaleko...

A ja się wahałam, parterówka, czy poddasze użytkowe z pustką nad dziennym. Wybór trudny, pierwszy z całej serii "trudnych wyborów"!! Wybrałam wersję pośrednią - parterówka, ale pokój dzienny nieco podwyzszony, do 3,05m. A teraz mi się wydaje za mało, ale może i dobrze, bo to straszna kubatura do ogrzania! No bo właśnie jestem przy wyborze kondensata gazowego - Vaillant, Viessmann, De Dietruch czy Junkers? :-? Ciekawa jestem, co ty wybierasz?...