Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u nas kot absolutnie odpada. ja się ich boję a luby ma straszną alergię :D

myślę o żółwiu :lol:

rzadko alergizują jeszcze węże, kameleony i inne bez sierści! ;)

dlatego chyba lepiej niekupowac zwierzaka jeśli ma się kupowac egzotykę do domu..

....na razie moje dziecię panicznie boi się psów i kotów i nie wiem dlaczego :roll:

więc zwierzęta odpadają

dzieci zazwyczaj lęk przed zwięrzętami mają jakoś uwarunkowany, tzn. albo złe doświadczenie, albo przypadkowe skojarzenie. Można je "odwarunkować", dla odmiany obraz zwierzęcia kojarząc stopniowo z czymś przyjemnym (nigdy na siłę)... :D !...

...staram sie ja zaprzyjaźniać z kotami i psami...

pokazuję trzymając na rękach z daleka...

ona ma dopiero rok i cztery miesiące i naprawde nie wiem skad jej sie wziął ten lęk przed zwierzetami....

kiedys w zoo byliśmy i przestraszyła sie osła :roll:

moze to?

jełśi macie jakąś strone ciekawa lub metody na temat "ujarzmienia" tego leku

to czekam.

Np. naszego psa spotkaliśmy na korytarzu akademika, małe, sfilcowane szczeniątko, które nie umiało stac na tylnych łapach. A wtedy zupełnie na psa nie mieliśmy warunków!...

a teraz zapewne tej decyzji nie załujecie...

zazdroszcze wam. my się na pewno nie zdecydujemy. jesteśmy na to za wygodni żeby mieć takie zwierzątko :roll:

wygoda wygodą ale i rozsądek chyba...

wiem że taki wyjazd raz - dwa razy do roku... ale tak czy inaczej szkoda zostawiać zwierzaka.... albo trudno dostosowywac się do zwierzaka i wyjeżdzać tylko nad polskie morze ;)

a tak a propos - oddajecie zwierzęta do hotelów dla zwierząt?

co z nimi robicie gdy wyjeżdzacie?

sure - grunt to pozytywne myslenie... uwierz ze czas szybko Ci upynie i swieta spędzisz juz w nowym domu z Cała rodziną :D

zacncznij juz przygotowywać się do świat - inaczej na to spojrzysz ;)

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do rodziców juz nie możemy oddać, ale zawsze pozostaje pomoc przyjacielska. Z kotem jest łatwiej, bo wystarczy nawet, jak ktoś raz dziennie zajrzy i dokarmi.

Moja pies była raz w życiu w hotelu, o dziwo podzialało na nią jak zastrzyk odmładzający - tylko wróciła zachrypnięta, za dużo gadała, biedaczka! ;)

...staram sie ja zaprzyjaźniać z kotami i psami...

pokazuję trzymając na rękach z daleka...

ona ma dopiero rok i cztery miesiące i naprawde nie wiem skad jej sie wziął ten lęk przed zwierzetami....

kiedys w zoo byliśmy i przestraszyła sie osła :roll:

moze to!

można oprócz pokazywania skojarzyc to behawioralnie z bodźcem przyjemnym, np. obrazek psa + podanie smakołyka, miłe zajęcie, itp. lub ulubiona maskotka + informacja o podobienstwie do pieska/kotka/innego zwierzaka z rzeczywistości

można zacząc od oglądania zwierzaka na monitorze - zdjęć, bajek o dobrych zwierzętach (odpowiednio do wieku), pomocne sa rozmowy o tym, co zwierzaki robią dobrego (psy przewodniki itp).

takie sposoby trzeba dozować, żeby nie osiągnąć odwrotnego efektu, samemu przy tym trzeba być spokojnym, pewnym...

Mozesz polecic jakies miejsce pomiedzy lotniskiem a Brusami (znaczy sie na poludnie od Gdanska) bym mogla kompleksowo sie zaopatrzyc na caly dom i taras?

Maja

tam dalej na południe już nie znam, ale w Gdańsku - Swiętym Wojciechu jest Wema, mają jaiś wybór:

http://www.wema.pl/

(nie wiem, czemu tego salonu nie ma na ich mapie? Kolejny jest na Marynarki Polskiej)

nabijajcie sie ze mnie :roll: :roll: ...ja jestem ortograficznie baaardzo na bakier....takie zycie :lol: :lol:

tutaj oryginal:

http://www.manx--cats.com/images/Dede_manx.jpg

One nazywaja sie Manx'y

Sopot to juz troszku za daleko, ale Sw Wojciech w Gdansku to moge opanowac...Gdansk znam tylko z wakacji we Wrzeszczu :wink:

o, sama nie wiedziałam, że kiedys miałam Manxa - no "wypisz, wymaluj"

Maja, nie wiedziałam, ze do Wrzeszcza też jeździ się na wakacje!! :lol:

(zaraz tam jadę, ale pracować ;) )

tylko ze oryginalne manxy nie maja ogonkow :lol: :lol:

Co zrobilas swojemu, ze stracil?

:lol: :lol:

Wrzeszcz jest pieknym miejscem na wakacje jak sie jest w liceum :lol:

Moj Ojciec Chrzestny na Hallera we Wrzeszczu mieszka - co roku na miesiac ladowalam tam na wakacje. Dobre miejsce by tramwajem do Jelitkowa na plaze pojechac, lub w druga strone na Starowke...dlatego sa miejsca w Gdansku, ktore jeszcze pamietam i moge dojechac bez problemu i takie ktore gdzies tam po glowie mi chodzi, ze wiem gdzie sa, ale w rzeczywistosci bardzo mgliste pojecie mam :lol: :lol:

No widzisz Wrzeszcz kazdemu z czym innym sie kojarzy :lol: :lol: