Gość MAH 18.10.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Przymierzam się do kupna rozpoczętej budowy domu z garażem-pociągnięte ściany parteru (145m2) bez stropów+ doprowadzona prąd i woda, cena 100 tys. zł (w tym koszt działki ok. 40 tys.). Czy cena jest adekwatna do zakresu wykonanych prac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.10.2003 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Moim zdaniem drogo. Czy te 100 000 zł to jest cena wywoławcza czy też już wynegocjowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Niestety wynegocjowana. Ile w rzeczywistości może to być warte?Dodam, że budowę rozpoczeto 2 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Nikt Ci tego nie wyceni.Za mało danych.Jakie fundamenty i z czego? To samo dotyczy ścian.Jak długie przyłącza?Miasto,czy wieś? I jeszcze kilka wiadomości pomniejszych.Chcąc uzyskać przynajm niej przybliżoną wycenę musisz tą budowę szeroko opisać.Na pierwsz rzut oka cena wydaje się znacznie zawyżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość MAH 19.10.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Jakie fundamenty i z czego? To samo dotyczy ścian.Jak długie przyłącza?Miasto,czy wieś? I jeszcze kilka wiadomości pomniejszych. Nie wiem z czego są fundamenty (jestem laikiem a się nie spytałem-chyba beton). Ściany to pustak ceramiczny, ścianki działowe są z cegły. Przyłącze wody długie na ok. 10m, prąd to ok. 20-25m z przekopem pod ulicą. Jest ZK i skrzynka licznikowa. Na granicy działki jest gazociąg, a w niedalekiej przyszłości ma być kanalizacja. Dodatkowo jest utwardzony podjazd do posesji. Działka znajduje się na wsi pod lasem (50 m) na nowym osiedlu domków, w odległości 10 min jazdy od miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ETA 19.10.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Trochę drogo, tym bardziej, że jeszcze nie ma stropów. Pamiętaj, że zanim sie wprowadzisz będziesz musiał włożyć jeszcze jakieś 250 tys. Chyba,że zastosujesz tanie roziązania, okna z PCV, łazienka "w przyszłości", kuchnia prowizoryczna, panele z laminatu na podłogę, tynki zewnętrzne zostawisz "na lepsze czasy". itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 19.10.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Wiem że to jest gdybanie ale tylko taką odpowiedż można udzielić nie będąc na miejscu budowy.Ja na podstawie własnych doświadczeń wyceniłbym to następująco;-działka - jak napisałeś ~40.000-przyłącza wraz z projektami i uzgodnieniami ~6.000-fundamenty beton ~7.000-robota ~5.000-materiał na ściany parteru oraz ścianki działowe ~ 13.000-prace murarskie max 5.000 -koszty dodatkowe oraz własne max 4.000 Jest to oczywiście szacunkowe wyliczenie, ale przecież zawsze możesz poprosić o rachunki za materiały oraz za robociznę (jeżeli na robociznę brak FV ta zawsze można się dowiedzieć ile kosztuje wykonanie fundamentów czy kondygnacji, dzwoniąc pod pierwszy nr. tel z gazety.)Osobiście nie zapłaciłbym pewnie nawet tych 80.000 ale maxymalnie tyle może to być warte.Ponegocjuj i poproś o rachunki, faktury, kosztorysy... Dane szacunkowe oparłem na budowie domu o pow użytkowej 140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 20.10.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Witam. Zajrzyj do mojego zestawienia kosztów na stronkach, z pewnością wyciągniesz wnioski...Stan surowy otwarty, dach pokryty papą kosztował 60tys. więc chyba drogo się cenią...Adres w stopce. Dział "Budowa" Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Mój stan surowy otwarty 140m2 użytk, poddasze, dachówka cement. kosztował (bez działki) 112 tys. zł.W/g mnie Twój zdziałką nie jest za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 20.10.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Problem w tym ,że tu nie chodzi o to czy cena jest odzwierciedleniem kosztów poniesionych przez sprzedajacego. Jeśli dom Ci się podoba ,działka jest taka jak chciałeś i tam gdzie chciałeś , w okolicy nie ma nic podobnego a tańszego , masz lub możesz mieć kasę na dokończenie budowy - to kupuj i już(oczywiście targując ile się da!) . Jeśli nie - to przemyśl i przelicz czy nie lepiej budować od poczatku samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość MAH 21.10.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Problem polega na tym, że działka jest tam gdzie szukałem, podoba mi się a w okolicy nie ma nic innego. Ale faktycznie 100.000 to za dużo. Chociaż z drugiej strony jest to jedna z niewielu wsi w województwie, która ma gazociąg i kanalizację a to wpływa na przyszłe koszty użytkowania. Jakby właściciel zszedł z ceną do 90 tys. to chyba bym kupił. Ale w tej sytuacji... szukam dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts