andrew01 17.11.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam serdecznie, jestem na etapie adaptacji projektu i jeszcze mogę co nieco pozmieniać w kwestii ogrzewania (domek jednorodzinny ok 140 m2 pow. uż.). Jako, że na działce gazu nie ma i nie będzie, więc wybór padł na piec na ekogroszek (najprawdopodobniej ling combi 23,3 kW). Największy mam dylemat z kominkiem, który jest już w projekcie ale jako wolnostojący, czyt. rekreacyjny. Zastanawiam się czy jest sens dokładać do kominka z płaszczem wodnym i wpinać go do c.o. Na początku wyobrażałem sobie, iż kominek byłby używany w chłodniejsze dni jezienno-wiosenne, ale coraz częściej spotykam się z opiniami, że przy ekogroszku nie ma to sensu, ponieważ różnica kosztu ogrzewania nie jest znaczna. Do tego dochodzą niedogodności (bardziej lub mniej prawdziwe) typu: kotłownia w salonie, niebezpieczeństwo gdy zabraknie prądu, koszty przeglądu, czyszczenia itp itd. Powiem szczerze sam już nie wiem co wybrać.... Z góry dziękuję za wszystkie rady. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 17.11.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 WitamWszystko zależy od tego, jak często zamierzasz palić w kominku. Jeśli rzadko (kilka razy w roku) to kup pierwszy lepszy najzwyklejszy. Jeśli często to się zastanów jak wykorzystać ciepło które ten kominek będzie produkował. Są dwie opcje:1. Z DGP (dystrybucją gorącego powietrza) - wady: ciepło tylko tam gdzie rury, słaba kontrola temperatury, nieogrzewanie CWU; zalety - prosta budowa, raczej bezpieczna eksploatacja, czasem zapach przepalonego kurzu.2. Z płaszczem wodnym - wady: konieczność dodatkowej instalacji hydraulicznej, konieczność zabezpieczenia się na wypadek braku prądu; zalety - możliwość ogrzewania całego budynku i CWU, większa kontrola temperatury ogrzewania domu. Przy częstym paleniu, sugeruję wkład z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz.Ja osobiście wybrałem wersję z płaszczem wodnym. Mój kominek będzie spięty z piecem na pellety i buforem ciepła zawierającym wewnętrzny zbiornik na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.11.2008 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 W ogóle nie biorę pod uwagę kominka z rozprowadzaniem gorącego powietrza, jak już to zastanawiam się nad kominkiem z płaszczem wodnym. Z jednej strony interesowałoby mnie tańsze rozwiązanie (czyli bez płaszcza), a z drugiej wolałbym aby z tego palenia w kominku coś było, w sensie aby ogrzać także pozostałe pomieszzcenia (czyli kominek z płaszczem wodnym). Moją wątpliwośc budzi jedynie sensowność ponoszenia dodatkowych kosztów: - droższy kominek z płaszczem, - droższa instalacja c.o., - doprowadzenie powietrza, wody, naczynie wzbiorcze, w imię oszczędności pomiędzy używaniem pieca z podajnikiem na ekogroszek/pelety zamiast opalania drewnem w kominku, w tak jak pisałem, chłodniejsze dni jesienno - zimowe. Czy ta dodatkowa inwestycja faktycznie przyniesie wymierne korzyści? Oczywiście nie wiemy co będzie za kilka/naście lat, ale czy naprawdę ogrzewanie kominkiem w takie dni jak teraz mamy (+5, + 10 na zewnątrz) byłoby tańsze aniżeli chodzący piec na ekogroszek? Kominka nigdy nie miałem, i na pewno będzie , tylko teraz wybór czy rekreacyjny czy "użytkowy"..... Sam już nie wiem co wybrać.... ps. dzięki za poprzednią odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 17.11.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 jezeli ten kominek ma być tylko od święta to może zwykły kominek otwarty, wyjdzie najtaniej a efekt oczywiście jak dla mnie lepszy niż z wkładem kominkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.11.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 jezeli ten kominek ma być tylko od święta to może zwykły kominek otwarty, wyjdzie najtaniej a efekt oczywiście jak dla mnie lepszy niż z wkładem kominkowym W pełni popieram. Jak kominek rekreacyjnie to tylko zwykły (czytaj - otwarty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 17.11.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam serdecznie, jestem na etapie adaptacji projektu i jeszcze mogę co nieco pozmieniać w kwestii ogrzewania (domek jednorodzinny ok 140 m2 pow. uż.). Jako, że na działce gazu nie ma i nie będzie, więc wybór padł na piec na ekogroszek (najprawdopodobniej ling combi 23,3 kW). Największy mam dylemat z kominkiem, który jest już w projekcie ale jako wolnostojący, czyt. rekreacyjny. Zastanawiam się czy jest sens dokładać do kominka z płaszczem wodnym i wpinać go do c.o. Na początku wyobrażałem sobie, iż kominek byłby używany w chłodniejsze dni jezienno-wiosenne, ale coraz częściej spotykam się z opiniami, że przy ekogroszku nie ma to sensu, ponieważ różnica kosztu ogrzewania nie jest znaczna. Do tego dochodzą niedogodności (bardziej lub mniej prawdziwe) typu: kotłownia w salonie, niebezpieczeństwo gdy zabraknie prądu, koszty przeglądu, czyszczenia itp itd. Powiem szczerze sam już nie wiem co wybrać.... Z góry dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam Andrzej Piec na eko groszek przy jego obecnych cenach to porażka. Powinieneś zainstalować sobie uważam piec na wszystko czyli wielopaliwowy i nie uzależniać się od jednego rodzaju asortymentu paliwa. Dzisiaj to co wydaje się najtańsze jutro okazuje się najdroższe. Ja u siebie miałem podobny dylemat i stwierdziłem że jak już palę w kominku to nie będę jeszcze raz palił w piecu bo to zbyt duże "szczęście" na raz. Drugie źródło ciepła powinno być wygodne więc przy braku gazu postawiłem na energię elektryczną. Przy sensownym ustawieniu kominka z DGP śmiem twierdzić że jestem w stanie opędzić nim całą chalupę a energią elektryczną tylko się wspomagać (co prawda pewnie życie to zweryfikuje) Poza tym współczesne domy nie mówiąc o pasywnych nie wymagają już takich ilości ciepła do ogrzania jak dawniej. Nie dajmy się zwariować mamy w końcu XXI wiek i nalezałoby iść z postępem a nie cofać się wstecz. Przygotowanie ciepłej wody użytkowej bojlerami elektrycznymi też tak znowu wiele nie kosztuje a komfort niewspółmierny. Jeśli kominek to najzwyklejszy bez żadnych płaszczy wodnych i kożuszków parowych, najwyżej zwykłe DGP grawitacyjne i koniec. To co jest proste najlepiej zdaje egzamin w praktyce nie mówiąc o finansach. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.11.2008 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 zezo: Jeśli chodzi o kominek otwarty to tutaj jego urok jest niepodważalny, ale nie wiem czy chciałbym los aż tak kusić - z tego co czytałem dobrze zbudowany jest bezpieczny ale zawsze pewnie istnieje ryzyko, że jakaś iskierka poleci o kilka centymetrów za daleko... pelsona: zgadzam się co do pieca, ten co wybrałem to też jest wielopaliwowy, co prawda z tym "wielo" to lekka przesada, ale można w nim palić ekogroszkiem, peletami, a w górnej komorze normalnym węglem i drzewem. Kurcze, z jednej strony jak już się buduje to pewnie i trochę grosza by się znalazło na kominek z płaszczem, mam kompletny mętlik w głowie. Będę musiał przejść się po kilku instalatorach itp., zobaczymy co powiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djan 17.11.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 własnie najprostsze zawsze najlepszeu mnie też o gazie ani słowapomieszczenia na kot,lownię nie mamale mam prównaniebrat wybudował dom z kotłowniąkoszt kotłowni ogromnyu mnie zastosowałem kominek z dgp grawitacyjnym do pokoii na poddaszu i centralne wspomagaj ące elektryczny kocioł ze sterownikiem. cwu bojlertnio prosto i skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata96 17.11.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 wtrące swoje 3 grosze mam kominek z płaszczem i również się mocno zastanawiałam nad DGP. Przy alergiach niestety odpada. A że prawdopodobnie wszyscy będziemy alergikami wybór jest prosty. Trzeba tylko zadbac o akumulacyjnośc budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.11.2008 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 A czy dużo problemów byłoby ze spięciem wszystkiego w jedną całość, tzn. piec na paliwo stałe, zasobnik cwu, kominek z płaszczem, i aby nie było za łatwo to podłogówka w korytarzach, łazience i kuchni? Wiem, że kominek taki to po prostu kolejny kocioł na paliwo stałe, więc obydwa pracują w układzie otwartym. Podobno muszą być oddzielne naczynia przelewowe dla pieca i kominka. Podłogówka oczywiście z ogranicznikiem temperaturowym. Może kominek po prostu wpiąć szeregowo na głównym zasilaniu grzejników? Czy raczej równolegle do pieca (wtedy odddzielna pompka dla kominka i pieca)? A może równolegle do zaworu czterodrożnego (pomiędzy zasilanie grzejników i powrotu z nich) plus zawór którym wyłączałbym "przejście" przez kominek gdy używany byłby piec? Laik ze mnie w tych sprawach (ale czytam ile mogę na ten temat ) a wolałbym coś niecoś wiedzieć, aby nie dać sobie kitu za dużego wcisnąć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 18.11.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 hej, ja mam kominek z pw oraz gaz ze zbiornika (wiem, wiem- drożyzna, ale liczę że w przydszłości pociągną gaz ziemny). Póki co palimy drugi sezon, przy obecnych zimach nam w zupełności wystarcza kominek, chyba że musisz mieć w domu 25 stopni. Butla z gazem (napełniona latem'2007) zużyta w 50%, myślę, że jeszcze na przyszły sezon starczy. Palimy w właściwie tylko kominkiem, ja nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 18.11.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 U nas piec c.o gazu brak i raczej niebedzie przez najbliższe conajmniej 10 lat,kominek oczywiście z DGP to naszym zdaniem bardzo dobry wybór i jestesmy do niego przekonani,a w temecie kominków znamy się bardzo dobrze.....i powiem tak....bywając na spotkaniach, szkoleniach róznego rodzaju spotykamy się z instalatorami z całej polski i 1 na 10 osób jako instalator ma u siebie zamontowany wkłąd z płaszczem.....a większa połowa instalatorów niejest przekonana do wkładów z pw ale montuje je bo jak wiadomo klient nasz pan a i na pw można dużo więcej zarobić..... Montując w swoim domu kominek trzeba sobie zadać podstawowe pytanie czy kominek ma służyć jako kominek czyli tworzyć wspaniała atmosferę i wspomagać ogrzewanie czy do typowego grzania i miec piec z szybą w salonie i przezucać przez pokój kilogramy drewna i popiołu i "cieszyć"się czarną szybą? ... Ja wolę nabrudzić sobie w kotłowni niż salonie ..... takie jest nasze zdanie....a wybór każdy musi podjąć sam ...tym bardziej ze każdy ma inne priorytety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 18.11.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 własnie najprostsze zawsze najlepsze u mnie też o gazie ani słowa pomieszczenia na kot,lownię nie mam ale mam prównanie brat wybudował dom z kotłownią koszt kotłowni ogromny u mnie zastosowałem kominek z dgp grawitacyjnym do pokoii na poddaszu i centralne wspomagaj ące elektryczny kocioł ze sterownikiem. cwu bojler tnio prosto i skutecznie Będe powtarzał do bólu instalacja jak najprostsza,nieskomplikowana,tania bo: 1) kominek z płaszczem wodnym+piec na ekogroszek= niewyobrażalny koszt instalacji= niewyobrażalne rachunki za prąd(pompy zawory, itd) 2) brak prądu i leżysz 3) przeglądy, konserwacja,liczne usterki 4) brak steroawnia tego typu instalacją, duże wachania temperatur( nie zgrasz tego dobrze) 5) zaoszczędzone pieniądze z kotłowni ,wrzuć w ocieplenie 6) kominek w celach grzewczo-rekraacyjnych super sprawa, palisz jak chcesz a nie musisz 7)kominek z płaszczem wodnym to kotłownia w salonie( brud ,zapachy,wędzarnia) W pełni zgadzam się z djan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 18.11.2008 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Jedno jest pewne, komienk nie będzie podstawowym źródłem ciepła w domu, ma jedynie służyć przez okresy jesienno wiosenne kiedy to wystarczy przepalić co jakiś czas. Oprócz tego ma posłużyć także rekreacyjnie. Ale jak już będzie używany, to wydaje mi się, że lepiej aby reszta domy na tym także skorzystała - dlatego zastanawiam się nad PW... Tu też ma znaczenie różnica w koszcie jaki będę musiał ponieść pomiędzy zwykłym wkładem kominkowym a z PW + dodatkowe koszty instalacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.11.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 "niewyobrażalne" koszty kominka z PW to lekka przesada...co do "kotłowni" w salonie nie będę się wypowiadał... wypowiedziałem się w innym wątku...co do kominka z otwartym paleniskiem - należy pamiętać że zużywa dużo tlenu... więcej niż niejedna osoba tutaj jest sobie w stanie wyobrazić A i jeszcze mi się przypomniało - porządnie, czytaj bezpiecznie, zbudowane palenisko w domu to też nie koszt 200 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 18.11.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Będe powtarzał do bólu instalacja jak najprostsza,nieskomplikowana,tania bo: 1) kominek z płaszczem wodnym+piec na ekogroszek= niewyobrażalny koszt instalacji= niewyobrażalne rachunki za prąd(pompy zawory, itd) Na pewno nie tak. Jeżeli masz kocioł CO na paliwo stałe to dodatkowy koszt podłączenia kominka to kilka metrów rur, pompa, termostat. Co co prądu to dodatkowa pompa to np u mnie coś koło 60 W, pracuje tylko podczas pracy kominka. 2) brak prądu i leżysz Nie przesadzajmy, są systemy podtrzymania zasilania, stosunkowo niedrogie rozwiązania. Poza tym wyłączenia energii należą do rzadkości. U mnie przez 3 lata wyłączyli zasilanie nieplanowo - awaryjnie chyba raz. 3) przeglądy, konserwacja, liczne usterki jakie przeglądy? Jakie konserwacje? Jakie usterki - takie które nie występują w innych kotłach? 4) brak steroawnia tego typu instalacją, duże wachania temperatur( nie zgrasz tego dobrze) Mam sterowanie taką instalacją - nic nie muszę robić - wszystko dzieje się samo. Ograniczam się tylko zo zapalenia i dokładania opału. Nie mam wahań - nawet jak zapalę w obu źródłach. Podłogówka zakumuluje wszystko. W salonie tylko czasem mam 26-27 stopni - jak przesadzę z ilością wkładu i nie zamknę dopływu powietrza. Ale taki efekt jest w każdym kominku. 5) zaoszczędzone pieniądze z kotłowni ,wrzuć w ocieplenie Oczywiście - ocieplenia nigdy za duzo. Jednak tych zaoszczędzonych tutaj nie będzie dużo 6) kominek w celach grzewczo-rekreacyjnych super sprawa, palisz jak chcesz a nie musisz Oczywiście, ale o to właśnie tu chodzi autorowi, o sprzęgnięcie właśnie takiego kominka z piecem CO, co pozwoli mu na palenie wtedy kiedy chce. Dodatkowo przy okazji wykorzystuje tą "fanaberię" do ogrzania domu/wody 7)kominek z płaszczem wodnym to kotłownia w salonie( brud ,zapachy,wędzarnia) Temat brudu i zapachu już nieraz był omawiany - prawidłowo wykonany i eksploatowany kominek nie generuje zapachów. Jaka kurcze wędzarnia?? Wybacz, ale tak z reguły mówią Ci najmniej zorientowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.11.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ja sie tutaj wypowiem raczej za kominkiem z plaszczem dopiero sie wprowadzilismy i mamy miesiac doswiadczen za soba mamy piec gazowy (gaz ziemny) kondensacyjny i kominek roznica miedzy wkladem zwyklym a z plaszczem (my wybralismy firmy kratki) jakos nie byla powalajaco wielka choc pewnie wiele osob moze polemizowac czy firma kratki to lider w kominkach z plaszczem w kazdym razie pewnikiem jest ze trzeba dolozyc do instalacji - wymiennik, pompa lub dwie, do tego zawor strefowy i rury - troche to kosztuje ale skoro pale w kominku i jeszcze dzieki sterownikowi moge panowac nad temperatura calego ukladu to dla mnie super - podlogowka ciepla, w grzejnikach tez chula mile ciepelko, a zbiornik cwu nagrzany dzisiaj wylaczyli prad to ssterownik odcial (bez podlaczania jakiegos ups-a) doplyw powietrza i jakos sie nie chcialo zagotowac, ale gdyby chcialo to jest zawor termostatyczny, a jakby to jeszcze bylo malo to jeszcze jest przeciez naczynie wzbiorcze w ktorym sie przeleje woda jakby sie cos chcialo gotowac takze koszt na pewno jest ale taniej nigdy nie bedzie i mimo ze na razie w ciagu miesiaca zapalilem 5 razy to kto wie czy za 10 lat nie trzeba bedzie miec alternatywy dla gazu pradu czy czegokolwiek innego a do wegla czy koksu nikt mnie nie przekona - trzeba miec niezle pomieszczenie zeby zrobic zapas na zime a i brod jest tak wszechobecny ze masakra -20 lat doswiadczen w tym temacie takze wole gaz i kominek z plaszczem ( przynajmniej pachnie mi tak po goralsku ) a dgp - czy ktos widzial wyloty tych rur po 5 latach?? pewnie nie taki syf jak w kotlowni z weglem - nie ma sily zeby sie kurz i pyl przy wylotach nie osadzal takze kominek z plaszczem mimo kosztu polecam - nigdy nie wiemy co bedzie za pare lat czy putin nie wroci do wladzy i o gaz,prad i wegiel nie bedzie trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 18.11.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 No dobra, wypowiem sie w temacie na podstawie własnych doświadczeń. Mieszkam w bloku i jestem zmarźlak. Ale jak grzeją kaloryfery to gdzie bym nie stał, jest tak samo ciepło. Brat ma dom i DGP a ponieważ spędzam u niego mnóstwo czasu to zaobserwowałem, że jak grzeje kominek z DGP to jest gorąco w okolicy kominka a w drugim końcu dużego salonu jest znaczna (no, moze bez przesady ale ja ją odczuwam) róznica temperatur. Brat też mówi ,że teraz to by założył kominek z płaszczem - miałby lepiej dogrzany dom. Drugim źródłem ciepła jest piec elektryczny. Wiadomo - rzadko włączany. U mnie w każdym razie będzie kominek z płaszczem lub nadstawką wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.11.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ja mam kominek z pw,to jeden z moich najbardziej udanych i praktycznych wyborow,choc musze przyznac,ze wymaga pracy,poswiecenia i regularnych czynnosci,niemniej,polecam szczerze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 18.11.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ja mam kominek z pw,to jeden z moich najbardziej udanych i praktycznych wyborow,choc musze przyznac,ze wymaga pracy,poswiecenia i regularnych czynnosci,niemniej,polecam szczerze.... Ten Pan nie jest obiektywny... Reprezentuje lobby płaszczowo-wodne... PS. DGP górą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts