Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat, zwykły kominek czy z płaszczem wodnym...

andrew01

Recommended Posts

Oczywiście, ale o to właśnie tu chodzi autorowi, o sprzęgnięcie właśnie takiego kominka z piecem CO, co pozwoli mu na palenie wtedy kiedy chce. Dodatkowo przy okazji wykorzystuje tą "fanaberię" do ogrzania domu/wody

O właśnie - dokładnie o to mi chodzi, problemem dla mnie będzie zapewne znalezienie osoby, która to porządnie zaprojektuje bez zbędnego przerostu "formy nad treścią". Ponieważ akurat c.o. nie jest moją dziedziną, miałbym ogromną prośbę do osób, które takie połączenie wykorzystują, o podpowiedź jak należy włączyć kominek z PW w obieg c.o. Przypadki jakie spotkałem dotyczące takiego połączenie bazowały na piecu gazowym, pompie ciepła lub innym wykorzystującym układ zamknięty - w tym przypadku połączenie następowało poprzez wymiennik ciepła łączący układ otwarty z zamkniętym. W moim przypadku oba układy pracować będą w układzie otwartym, więc jaki byłby najprostrzy, a zarazem funkcjonalny sposób połączenia pieca c.o. z kominkiem z PW?

Bardzo dziękuję za obecne i przyszłe odpowiedzi w tym wątku, cieszę się, że takie układy nie są jakimś kosmicznym science-fiction.

a ja mając gaz przy domku zrezygnowałem z co i położyłem kable grzejne...

Kominek oczywiście obowiązkowo

a ponieważ warto uzyskane ciepło dodatkowo rozprowadzić to DGP - na razie bez turbiny i raczej tak zostanie

nawet gdybym miał co, idea płaszcza nadal mało mnie przekonuje

Co do otwartego kominka - zbyt wiele minusów -niebezpieczny, brudzący, nieekonomiczny, trudny w obsłudze itp......

pzdr

jakich?noszenie drewienka,czyszczenie popielnika,szybki takze,bo nie bede klamac,ze nie brudzi sie,czyszczenia specjalistycznymi narzedziami zakamarkow konstrukcji kominka,oczywiscie ,co pare tygodni,miesiecy-zapewne o tym nie mowiono Wam przy zakupie kominkow-mnie powiedzial szef firmy montujacej i sprzedajacej kominki,w zaufaniu,ze warto oczyscic specjalnymi narzedziami-wygarnac nagar itp.....malo czynnosci?ale warto :-) sam wiesz,skoro masz i zachwalasz kominek z pw....

Witam, na wiosnę jak Bozia da (czyt.Bank) ruszam z budową domu parterowego. Mam dylemat z wyborem systemu ogrzewania.

1. Kominek z PW + kocioł gazowy (a jeśłi tak to jaki?)

2. Kominek z PW + piec na paliwa stałe (normalny węglowy)

Parę danych dla wtajemniczonych: dom parterowy 135m2 pow. użytkowej, pod podłogą styropian 5cm, ściany porotherm 30 +10styropian, strop gęstożebrowy +wełna 15 (przynajmniej tak mamy w projekcie).

Co do kominka to jestem przekonany tylko co do tego, mam gaz przy działce więc z podłączeniem nie powinno być problemu. Dodam jeszcze tylko że w godzinach 7 - 17 nikogo w domu nie będzie i to skłania mnie w kierunku pieca węglowego (duża kotłownia jest przewidziana w projekcie). No i jeszcze kwestia podgrzania CWU latem przy wyborze pieca węglowego pozostaje mi grzałka (no chyba że kiedyś w przyszłości solary na dachu). Sam nie wiem , mam mętlik w głowie. Chętnie poznam wasze opinie i przemyślenia. Pozdr.

A mógłby mi ktos podpowiedzieć jak to powinno być połączone (kominek z PW i piec na paliwo stałe) w jednym obiegu otwartym bez dodatkowym wymienników ciepła?

Ale czy instalacja grzejnikowa ma być oddzielna, zamknięta? Jeżeli tak, to musi być wymiennik. Jeżeli też otwarta to oczywiście nie. Jednak Ja wolałbym zamkniętą (mam instalację heypworth, nie wyobrażam sobie tego w układzie otwartym).

Jeżeli tak, to kominek i kocioł na paliwo stałe są podłączone do jednego wymiennika, w sposób równoległy.

Do tego oddzielne pompy dla każdego źródła- u mnie zainstalowane bezpośrednio przed wymiennikiem. Powrót z wymiennika to jedna rura, do której wchodzą powroty z kotła i kominka.

Co do naczynia wzbiorczego to ja mam jedno choć gdzieś mi się o uszy obiło, że muszą być oddzielne. Jednak taki przepis wydaje się nielogiczny, bo i tak oba układy (otwarte - kominka i kotła) są połączone w jeden, więc jedno naczynie je obsłuży.

Witam, na wiosnę jak Bozia da (czyt.Bank) ruszam z budową domu parterowego. Mam dylemat z wyborem systemu ogrzewania.

1. Kominek z PW + kocioł gazowy (a jeśłi tak to jaki?)

2. Kominek z PW + piec na paliwa stałe (normalny węglowy)

Parę danych dla wtajemniczonych: dom parterowy 135m2 pow. użytkowej, pod podłogą styropian 5cm, ściany porotherm 30 +10styropian, strop gęstożebrowy +wełna 15 (przynajmniej tak mamy w projekcie).

Co do kominka to jestem przekonany tylko co do tego, mam gaz przy działce więc z podłączeniem nie powinno być problemu. Dodam jeszcze tylko że w godzinach 7 - 17 nikogo w domu nie będzie i to skłania mnie w kierunku pieca węglowego (duża kotłownia jest przewidziana w projekcie). No i jeszcze kwestia podgrzania CWU latem przy wyborze pieca węglowego pozostaje mi grzałka (no chyba że kiedyś w przyszłości solary na dachu). Sam nie wiem , mam mętlik w głowie. Chętnie poznam wasze opinie i przemyślenia. Pozdr.

Ad 2 - u mnie się to doskonale sprawdza.

Co do styropianu pod podłogą 5 cm to raczej za mało. Ja mam 13, ale teraz dałbym pewnie 15.

Ja u siebie jestem palaczem, nie ma mnie od 6 do 18 - 19. Najniższa zanotowana temp w domu - 18,5 stopnia w salonie. Gdybym palił codziennie to musiałbym otwierac okna, palę co drugi dzień. Na pewno nie bez związku tu jest to, ze 60 % grzejników to podłogówka.

Latem - jak mi się chce to palę (tylko dla potrzeb CWU - zawór priorytetowy w instalacji), jak nie to załatwia to grzalka w zasobniku.

ja mam kominek z płaszczem wodnym i jestem bardzo zadowolony, ale nikt nie pisze o tym, że przy kominku z PW szyba się strasznie brudzi i co 1-2 dni jest po prostu czarna, przy normalnym kominku tego problemu nie ma, ale coś za coś, i tak znowu postawiłbym z PW

W pierwszym sezonie, gdy paliłem mokrą brzozą, to rzeczywiście szybę trzeba było czyścić raz na dwa trzy dni. Teraz wcale nie czyszczę (suche drewno). Czasami jak wrzucę mokrego to zrobi się czarna ale za chwilę to się przepala. Gwoli ścisłości nie jest ta szyba idealnie czysta, ma takie lekkie mleczne zabarwienie ale to mi nie przeszkadza. Powiem więcej nawet to mi się bardziej podoba jak idealnie przezroczysta szyba.

u mnie szyba brudzi się ale dość wolno tak po kilkunastu - kilkudziesięciu dniach palenia - od maja czyściłem ją tylko raz w ub. tygodniu a palę od początku wrzesnia jak tylko były zimniejsze dni a od 10 pażdziernika codziennie

Wkład to Edilkamin Aquatondo sfera - opał dębina, brzoz i akacja sezonowane ok. 2 sezony.

Szyba spkojnie wytrzymuje 2 m-ce palenia i jest przydymiona lae ogień widać prez nią jeszcze bardzo dobrze.