Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ościeznica na czym osadzona?

petrus65

Recommended Posts

Witajcie

Developer oddał mi mieszkanko. Wszystko fajnie. Tylko mam problem z jedną ościeżnicą. Musze ją oczywiscie zamontować:)

Z jednej strony mam tylko 2 cm ściankę z pustaków. Z drugiej już normalna ściana. Czy na tak małej powierzchni osadzę ościeżnicę? Nie mogę zbyt dobudować ścianki, bo musiałbym z drugiej strony kawałem likwidować, żeby mieć te 90 cm.

dzieki za pomoc

a w czym dokładnie problem?

Nie wiemy nic o Twojej ościeżnicy, więc skąd nam wiedzieć, czy się zmieści czy nie

No właśnie. Ościeżnicy jeszcze nie mam, ale mam ścianę na której będzie osadzona. Z jednej strony ta ściana wystaje tylko 3-4 cm i nie wiem czy na tym zamontuję jakąkolwiek ościeżnicę.

dzieki

a w czym dokładnie problem?

Nie wiemy nic o Twojej ościeżnicy, więc skąd nam wiedzieć, czy się zmieści czy nie

No właśnie. Ościeżnicy jeszcze nie mam, ale mam ścianę na której będzie osadzona. Z jednej strony ta ściana wystaje tylko 3-4 cm i nie wiem czy na tym zamontuję jakąkolwiek ościeżnicę.

dzieki

Nie ma problemu. U mnie w ogóle nie wystaje.

Rozumiem, że chodzi Ci o to, że wewnątrz masz te drzwi prawie w rogu pomieszczenia. Czy tak?

Zamontuj ościeżnicę regulowaną. Akurat obejmie ten kawałek węgarka i będzie przylegać bokiem do ściany.

Bez kucia, bez kłopotu, montaż na piankę najlepiej dwukomponentową. Jest droższa od zwykłej, ale trzyma solidnie.

Tak to wygląda przed założeniem opaski:

http://images25.fotosik.pl/295/a5a3267241c4718fm.jpg

Zamontuj ościeżnicę regulowaną.

Wątpię, żeby jakikolwiek producent produkował regulowane ościeżnice o głębokości 2 cm, a przycinanie nie ma sensu. Wyjdzie drogo i brzydko.

JosShi przyjrzyj się uważnie zdjęciu. Ten węgarek ma niecałe 3cm grubości. Ościeżnica regulowana po zamontowaniu obejmuje węgarek z dwóch stron. Na zdjęciu jest widoczna tylko główna część ościeżnicy i skrzydło drzwi. Do tego dochodzi część opaskowa i zakrywa widoczną szczelinę.

Ościeznica regulowana ma głebokość ok 5cm, węgarek niecałe 3cm więc na piankę montażową pozostaje nieco powyzej 2cm czyli dokładnie tyle ile trzeba.

Ościeżnicy nie trzeba przycinać, co najwyżej ościeże z drugiej strony. :wink: