Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek wentylacyjny Roben przepuszcza wodę

jz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żaden z tych kominków tak naprawdę nie nadaje sie do wentylacji grawitacyjnej.

To są namiastki kanałów wentylacyjnych które możemy rozważać (czy to założyć) przy remontach starych budynków.

W nowym domu, za własne ciężko zarobione pieniądze nie powinno się zakładać takich wynalazków. Więcej z tego będzie kłopotów jak pożytku.

Jeżeli mamy w projekcie pomieszczenia tzw. brudne porozrzucane po całym domu i oddalone od kominów to lepiej zrobić wentylację mechaniczną i nie bawić się w pseudo wentylacje grawitacyjną.

• 7 months później...

Podbijam temet

Podobno do Robena do Monzy Plus pasują 2 rodzaje kominków - Klobera z dachówką przekściową Ravia oraz firmy ITV. Problem w tym, że w kilku hurtowniach, z któymi rozmawiałam nikt nie jest w stanie zapewnić mnie, że to będzie działać. Mamy mieć 3 kominki - jeden do wentylacko kanalizacji (tu śmiało może być Roben) oraz 2 do wentylacji grawiracyjnej (WC i pralnia).

Nie znalazłam w necie zbyt wielu opini na temat tych zamienników. Może ma ktoś z Was doświadczenie z tymi kominkami. A jeśli nie, to co proponujecie do dochówek Robena?

Podbijam temet

Podobno do Robena do Monzy Plus pasują 2 rodzaje kominków - Klobera z dachówką przekściową Ravia oraz firmy ITV. Problem w tym, że w kilku hurtowniach, z któymi rozmawiałam nikt nie jest w stanie zapewnić mnie, że to będzie działać. Mamy mieć 3 kominki - jeden do wentylacko kanalizacji (tu śmiało może być Roben) oraz 2 do wentylacji grawiracyjnej (WC i pralnia).

Nie znalazłam w necie zbyt wielu opini na temat tych zamienników. Może ma ktoś z Was doświadczenie z tymi kominkami. A jeśli nie, to co proponujecie do dochówek Robena?

Niestety na dzień dzisiejszy sprawdza się jedynie rozwiązanie @jz dokonałem w nim tylko pewnej modyfikacji bo miałem już porobione ściany i ciężko było manewrować na poddaszu - założyłem dodatkowo rury spiro - jak na razie nic nie cieknie a wentylacja działa.

a nie prościej było poczytac na stronie producenta

że to tylko do pionow kanalizy jest ? ? ?

producent wyraznie to podkresla

Ale ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę (napisałam, że do wentylacji kanalizy użyjemy Robena). Szukam jedynie rozwiązania wentylacji pomieszczeń. Stąd moje pytanie, czy ktoś próbował np. z Kleberem? Ten kominek jest wyższy i ocieplony, więc nie powinno zaciekać. No i czy faktycznie będzie pasować do Mozny?

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

ja też mam taki kominek, wentyluje łazienkę, sprzedawca nie wspomniałżze to ma słuzyć do wentylowania kanalizy, na strone producenta nie wchodziłam

cieknie.........

mało tego w suficie w płycie kartonowo gipsowej robią sie purchawy obok tej kratki wentylacyjnej połączonej z tym nieszczęsnym kominkiem

teraz myślę zeby to skasować, zostawić ten kominek na dachu a czymś to na poddaszu zamknąć, wymienić tek karton gips i mieć to z głowy...

• 7 months później...

zeby nie ciekło to należy go ocieplić, a ponadto warto zrobić taki "syfon", na wszelki wypadek - dla tych którzy już mają takie kominki, albo planują takie zamontować. koszt niewielki, a na pewno w tej kwestii pomoże.

A tak naprawdę do grawitacyjnej wentylacji nie ma jak murowany komin.

• 2 months później...

Kominy murowane lub specjalnie produkowane do wentylacji pomieszczeń i jako wyrzutnie do rekuperacji kominki wentylacyjne.

Jeżeli jakieś produkty sprawdzają się przez ponad 20 lat w ciężkich północnych warunkach klimatycznych (Finlandia), to raczej z powodzeniem powinny sobie poradzić w łagodniejszym polskim klimacie. Warto też zwrócić uwagę na średnicę przewodu/kominka wentylacyjnego, gdyż często, dla wielu inwestorów jest to sprawa drugorzędna, a taką być nie powinna, gdyż po pierwsze czym większa średnica, tym większy przepływ powietrza, a po drugie na podstawie norm jakie obowiązują w Polsce przewód/kominek wentylacyjny do wentylacji grawitacyjnej powinien mieć przekrój minimum 0,14m (PN-B-03434:1999).

Oczywiście na rynku są odpowiednie produkty (zaizolowane), ale nie są nimi systemowe kominki wentylacyjne, które w swojej ofercie posiadają producenci dachówek.

• 8 months później...
  • 6 years później...
  • 3 years później...

Witam wszystkich.

Chciałem odświeżyć temat przeciekających kominków Roben, jako że od ostatniego posta minęło już sporo czasu, a temat jest chyba nadal aktualny bo wiele osób ma nieszczęsne kominki.

Stałem się posiadaczem domu z w/w kominkami, więc na ich montaż nie miałem wpływu. Kominki jak wszystkim wiadomo były wpadką Robena, z dwóch powodów. Po pierwsze i najważniejsze nie nadają się do wentylacji pomieszczeń tylko do odpowietrzania kanalizacji. Po drugie mają za małą średnicę i złą konstrukcję. Przy dużych opadach śniegu może dojść do ich trwałego uszkodzenia i nie nadają się wtedy do użytkowania.

Faktem jest, że wiele osób korzysta z nich do wentylacji pomieszczeń. Ja mam je do wentylacji łazienek i korytarza. Nie powinno się ich tak wykorzystywać, ale w składach o tym nie informują. Prawdą jest również, że kominki te mają 125 mm średnicy a do wentylacji powinny mieć 150 mm. Byłem ostatnio u autoryzowanego przedstawiciela Robena w Krakowie i mówił, że wszyscy kupowali te kominki do wentylacji grawitacyjnej. Zresztą sam proponował mi obecny kominek Robena odpowietrzający do wentylacji no bo wszyscy tak kupują. Problemem tych kominków jest przede wszystkim, ze skrapla się w nich woda i dostaje do środka pomieszczeń. U mnie woda cieknie jak pada deszcz i zacina. Kominek ma bowiem źle zaprojektowane otwory, powiedziałbym, że kto jak kto ale producent dachówek takiego bubla sprzedawać nie powinien, bo to że one są źle zaprojektowane to widać gołym okiem. Roben chyba się kapnął i wprowadził do sprzedaży nowy typ kominka z kapeluszem jak u grzyba.

Wracając do tematu mam poniższe możliwości. Obecnie chodzi mi głównie o zabezpieczenie przed wlewaniem wody do pomieszczeń gdy pada deszcz.

1. Wymienić na kominek zakończony kapeluszem pomimo, że ma on 125 mm i nie powinien być stosowany do wentylacji tylko odpowietrzania pionu kanalizacyjnego. Ale w łazience mam też okna więc może jednak?

2. Wymianę na kominek przeznaczony do wentylacji średnicy 150 mm. Tylko taki kominek Robena to obecnie koszt ok. 800 zł, a ja mam do wymiany 3 sztuki.

3. Wymianę na kominek przeznaczony do dachówek Robena firmy Krono-Plast. Są dwie wersje plastikowa i aluminiowa. Chyba skłaniałbym się do aluminiowej ze względu na trwałość, w cenie ok. 400 zł. Zaletą tych kominków jest to, że mają odprowadzenie skrolpin i wody na zewnątrz oraz dobrze zabezpieczone otwory, które chronią przed deszczem. Wiem bo widziałem na własne oczy.

4. Są jeszcze kominki Klober, które stosuje się z płytami podstawowymi (dachówką przejściową). Była o nich mowa we wcześniejszych postach. Obecnie nie są dostępne do dachówek Robena bo nie są wymienione na stronie dystrybutora z Lublina.

5. Zastosować nietypowe rozwiązanie np dokleić większy daszek, który zabezpieczy przed deszczem.

Ciekaw jestem, jak Wy poradziliście sobie z cieknącymi kominkami Robena?

Czy zastosowaliście któreś z w/w rozwiązań i jak się sprawdziło?

A może mieliście własny pomysł, który się sprawdził?

Pozdrawiam i czekam na Wasze posty.

Ja akurat mam to do siebie, że zanim coś kupuję, to lubię o tym chociaż poczytać i pamiętam, że w kartach technicznych Robena, którego mam na dachu, jak byk było napisane, że do wentylacji są TYLKO kominki 150mm a do odpowietrzania mniejsze.

Ufanie sprzedawcom, którzy nigdy na dachu nie byli (w tym przypadku) często prowadzi na manowce.

Tekst z karty informacyjnej :

Kominka wentylacyjnego nie należy mylić z kominkiem odpowietrzającym, również dostępnym w ofercie firmy Röben.

Największą różnicą między tymi dwoma elementami jest ich średnica. Kominek wentylacyjny ma 150 mm średnicy, co

umożliwia podłączenie go do grawitacyjnej instalacji wentylacyjnej. Natomiast kominek odpowietrzający o średnicy

ok. 100 mm zgodnie z normą nie może pełnić tej funkcji. Służy on wyłącznie do odpowietrzania pionów kanalizacyj-

nych (wyrównywania ciśnienia w rurach). Oprócz średnicy, kominki różnią się też wysokością oraz sposobem wykoń-

czenia. Zamienne stosowanie tych dwóch produktów jest błędem i wpływa negatywnie na skuteczność wentylacji.

Edytowane przez Pytajnick