magdadro 17.11.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam,Jestem posiadaczką parkietu przemysłowego teak.Wiedziałam, ze nie jest ona tak twarda jak merbau lecz twardosc jej - a raczej miekkosc kompltnie mnie zaskoczyla. Mysle ze mozna ja spokojnie porownac do desek sosnowych!!! Mam w zwiazku z tym pytanie: 1. czy istnieje cos takiego jak przepisowe normy twardosci dla poszczegolnych gatunkow drewna?2. Druga sprawa dotyczy wygladu deseczek: otoz niektore z nich maja nieco szare zabarwienie, ktore dla teaku nie jest charakterystyczne. Ktos powiedzial mi, ze jest to tzw. sinica i polozono mi zepsute drewno. Czy drewno ktore mi sprzedano rzeczywiscie jest materialem niepelnowartosciowym? i Czy wspomniany wyzej jego wyglad i ewentualne zagrzybienie moga mniec wplyw na jego twardosc? Dodam, ze parkieciarz mierzyl wilgotnosc przed polozeniem i tu wszystko bylo ok. Z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi, bo jestem zalamana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdadro 18.11.2008 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Odswierzam... ... naprawde nikt mi nie odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paolka 18.11.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ja w sumie nie znam sie na teaku, ale w necie znalazłam coś takiego, mam nadzieję że pomoże choć troszkę...http://images38.fotosik.pl/32/d30354e4681fce07m.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.11.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Odswierzam... ... naprawde nikt mi nie odpowie? Teak należy do drewien o podobnej twardości do dębu 34N/mm2. Można przyjąc, że jest twarde. Napewno twrdsze niż sosna czy inne drewna iglaste. Sinica nie eliminuje drewna użytkowego na parkiet. To nie jest grzyb i nie położono ci zepsutego drewna. Nie ma norm które określają twardoś drewna. Ten sam teak w różnych miejscach pnia ma różną twardośc. Bardzo twardy jest od czoła. Parkieciarz powinien te klepki przed montażem przebrac i je wymienic na inne. Po przyklejeniu nie podlegają reklamacji. Możesz spróbowac jeszcze zanim zaczniesz cyklinowac te elementy wymienic. To prosty i w miarę łatwy sposób. Parkiet przemysłowy to odpady z parkiety wielko- gabarytowego. Parkiet ten nie podlega normom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 18.11.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Nie wiem po co parkieciarz mierzył wilgotność, teak jest tłusty jak kostka masła. Pokłady statków i jachtów się z niego robi. Zalewane falami nie ,,zapracują" . Moim zdaniem jedyne drewno do łazienek. A te szare wcięcia to normalne dla teku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.11.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Nie wiem po co parkieciarz mierzył wilgotność, teak jest tłusty jak kostka masła. Pokłady statków i jachtów się z niego robi. Zalewane falami nie ,,zapracują" . Moim zdaniem jedyne drewno do łazienek. A te szare wcięcia to normalne dla teku. Na jachcie masz teak ale nie przemysłówke tylko normalne deski między którymi znajduje się 1cm dylatacja wypełniona masą elastyczną. Tłustośc nie ma nic wspólnego z wilgotnością. Jacht to nie twój pokój. Na jachcie na wodzie masz wszystkie możliwe warunki klimatyczne. w mieszkaniu masz tylko sucho zimą (30%) wilgotnosci powietrz lub tylko wilgotno latem 80%. Teak jak każde inne drewno będzie sie rozsychał lub peczniał. Dlatego powinien miec wilgotnośc 10% jezeli jest kładziony na nieogrzewany podkład, zaś 7% na podłogówce. Przemysłówki nie da sie mierzyc przyrządem igłowym. Należy zmierzyc metodą suszarkowo-wagową. Im dreno wilgotniejsze tym szpary zimą bedą większe. Pisałem w poście, że przemysłówka to odpad produkcyjny więc może tam byc sinizna. Należy jeżeli ci to przeszkadza wymienic te elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdadro 19.11.2008 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wymiana sinych klepek nie wchodzi w gre. Parkiet jest calkowicie nowy: byl kladziony niecale pol roku temu. Sinica nie przeszkadzala mi wizualnie, dopiero ktos mi powiedzial, ze moze to byc wada majaca wpyw na twardosc - teraz po Waszych odpowiedziach wiem, ze nie jest. Przed zakupem sprawdzalam tabele twardosci drzew i wyszlo mi, ze nie jest to co prawda merbau, ale tez na pewno nie sosna. Podloge taka mam w calym mieszkaniu, zalezalo mi na jasnym drewnie, wiec wybor moj padl na teak. Ten sprzedany mi byl glownie koloru jasnomiodowego z ciemnobrazowymi momentami. Bardzo martwi mnie twardosc tej podlogi - wystarczy ze odkurzajac upadnie mi na podloge plastikowa szczotka od odkurzacza, a juz mam wglebienie w parkiecie!!! - az boje sie zaprosic znajomych na przyjecie, bo wiem, ze po bedzie masakra Wiem, ze parkieciarz przed polozeniem mierzyl wilgotnosc drewna - nie wiem jaka metoda ale zakladam, ze dobra.... ...Natomiast to, co mi sie rzucilo w oczy, to ze to drewno w dotyku wcale nie bylo ani troche tluste - wrecz sprawialo wrazenie bardzo suchego. Nie znam sie, ale fredi07 napisal, ze teak jest tlusty jak kostka masla. Ja jako klient nie musze sie znac ale parkieciarz, ktory mi sprzedal ten parkiet a potem go ukladal (ta sama osoba) powinien fachowym okiem ocenic czy dany material wogole sie do czegos nadaje. ... naprawde jestem zalamana, nowe mieszkanie, nowa podloga za w sumie ciezkie jak dla mnie pieniadze... nie mam pojecia co mi sprzedano... co moge zrobic w tej sytacji? czy moge reklamowac ten parkiet i usluge czy moze z parkietem przemyslowym jest tak ze nie musi on wogole spelniac absolutnie zadnych norm i nic mi do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.11.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Nie nie możesz przemysłówka to odpad...nie wierze że po upadku plastiku..robi sie wgniecenie bez przesady.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.11.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Po tym, jak wygląda teakowa podłoga (mozaika przemysłowa, układana z pojedynczych listewek, wzdłuż) u moich znajomych po ok. 2 latach użytkowania, mogę stwierdzić, ze z pewnością teak nie jest twardy jak dąb. Albo to nie teak Podłoga jest cała powgniatana, góry, doliny... A przecież normalnie użytkowana. I to w mieszkaniu, nie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.11.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 I na dodatek wiesz zapewne..jak była użytkowana..góry doliny na teaku??Czyli jak uszkodzenia mechaniczne..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.11.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 no cóż masz prawo do niepokoju tymbardziej po przeczytaniu sloganów typu tłusty jak kostka masła, czy używany na jachtach gdzie pełno wody.Jacht pełen wody tonie wraz z teakiem. Na jachcie jest i woda i lód i sól i słońce prażące. Masz dobry materiał na podłodze. Teak należy do drewien średnio-twardych.Niestety nic nie wskórasz z reklamacją. Jeżeli w umowie zakupu jest napisane, że drewno należy do bardzo twardych możesz spróbowac reklamowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.11.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Po tym, jak wygląda teakowa podłoga (mozaika przemysłowa, układana z pojedynczych listewek, wzdłuż) u moich znajomych po ok. 2 latach użytkowania, mogę stwierdzić, ze z pewnością teak nie jest twardy jak dąb. Albo to nie teak Podłoga jest cała powgniatana, góry, doliny... A przecież normalnie użytkowana. I to w mieszkaniu, nie w domu. teak ma podobną twardośc jak dąb. Jednak nie jest tak twardy jak dąb. Poza tym góry doliny u znajomych to nie sprawa twardości teaku lecz z rożnicowanej pracy drewna pod wpływem zmian klimatycznych. jeżeli posadzka optycznie faluje to może też byc to sprawą odklejenia się miejscowo wiekszej powierzchni. Posadzka drewniana nie znosi szpilek a pań puszystych w szpilkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 19.11.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Po lekturze wątku takie pytanie mi się pojawiło - z dwoch na razie rozpatrywanech przeze mnie gatunków na podłogówke, merbau i teaku, to merbau będzie bardziej twarde i mniej kurczliwe, tak? Czy np. wśród tych materiałów można wyszukać twardsze lub bardziej miękkie odmiany, np. pochodzące z różnych miejsc uprawy, czy części drzewa? Czy jest jakaś praktyczna możliwość sprawdzenia tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.11.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Moty polega na tem..że to wcale zła podsadzka nie jest a stabilna jak cholera..odszktałci sie czasem..ale jak nawet dla jednej z forumowiczek ..merbau jezd miekki..no to ja nie wiem co jest twarde (pomijam sensowność zagłebiania sie w tę skalą) każdy użytkuje inaczej..ułozyłem nie jedna restauracyję z mozaiki sztorcowej teakowej ..i po trzech latach widac slady uzytkowania a jakże..podsadzka ma survival..ale..wyglada zupełnie porządnie.. Mało tego gośc od tychże restauracyji wymarzył sobie parkiet z wenge jak usłyszał ile kosztuje lity..to wzioł panel drewniany z kronopolu...juz w dwóch po razie wymieniłem a wcale tani nie był (około 90zł metr plus 20zł ułozenie).. Posadzka z parkietu sztorcowego Teak zdaje egzamin naprawdę.. Nie wiem o co kaman w tym wątku..może to nie teak??magdadroWkleisz zdjęcia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.11.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 I na dodatek wiesz zapewne..jak była użytkowana..góry doliny na teaku??Czyli jak uszkodzenia mechaniczne..?? Tak, dokładnie uszkodzenia mechaniczne. Koleżanka mówiła, ze to chyba dzieci zasługa - mają dwie córki 5 i 7 lat. Ale dzieci młotkiem w podłogę nie waliły. Więc od zwykłej zabawy chyba. Nie wiem, jak można tak łatwo taką podłogę uszkodzić w tak krótkim czasie, ale jak widać, się da. Ona teraz żałuje, ze położyła teak, bo nie dość, ze miękkie cholerstwo, to jeszcze kurz strasznie widać. Ale gdyby nie te mankamenty, to podłoga piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.11.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Poza tym góry doliny u znajomych to nie sprawa twardości teaku lecz z rożnicowanej pracy drewna pod wpływem zmian klimatycznych. jeżeli posadzka optycznie faluje to może też byc to sprawą odklejenia się miejscowo wiekszej powierzchni. Ale to nie są pofalowania w wyniku pracy drewna, tylko mechaniczne wgniecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.11.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Każde drewno i każden panel zachował by się podobnież.. Nawet płytki byłyby porysowane uwirz tylko ze zarówno panel jak i plytki wymienić by trza było teaka wystarczy przecyklinować jak dzieciska podrosna..i juz nie bedzie źle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.11.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Po lekturze wątku takie pytanie mi się pojawiło - z dwoch na razie rozpatrywanech przeze mnie gatunków na podłogówke, merbau i teaku, to merbau będzie bardziej twarde i mniej kurczliwe, tak? Czy np. wśród tych materiałów można wyszukać twardsze lub bardziej miękkie odmiany, np. pochodzące z różnych miejsc uprawy, czy części drzewa? Czy jest jakaś praktyczna możliwość sprawdzenia tego? Merbau jest drewnem twardszym od teaku ale teak jest mniej wrażliwy na zmiany klimatyczne. Różnice w twardosci tych gatunków pochodzących z różnych szerokości geograficznych są nie wielkie. Teak może pochodzic co jest bardzo prawdopodobne z plantacji co go nie dyskwalifikuje jako pełnowartościowe drewno. Możesz zażyczyc sobie parkietu z drewna znajdującego się w pobliżu rdzenia pnia. Oczywiście musisz sie również liczyc z wysokimi kosztami takiej selekcji. Możesz również spróbowac ściągnąc teak czy merbau modyfikowany chemicznie. Tak potraktowane drewno staje się twardsze i stabilniejsze np. sosna jest twardsza od dębu. Wszystko to jednak bardzo dużo kosztuje. Czy chciałabyś sprawdzic różnice twardości między róznymi gatunkami drewna czy może różnice twardości jednego gatunku ale z różnych miejsc w pniu. Dla obu jest praktyczny sposób na sprawdzenie twardości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.11.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Zawsze jest cos za coś..ale ogólnodostepny merbau z pewnościa jest twardszy od teaku..tyle ze rzeczywiscie mniej stabilny jest..ale ..i tak twardszy i stabilniejszy od deba ..teak jak juz jarekkur napisał twardoscia zblizony do deba..ale jego stabilnośc jest legendarna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.11.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 I na dodatek wiesz zapewne..jak była użytkowana..góry doliny na teaku??Czyli jak uszkodzenia mechaniczne..?? Tak, dokładnie uszkodzenia mechaniczne. Koleżanka mówiła, ze to chyba dzieci zasługa - mają dwie córki 5 i 7 lat. Ale dzieci młotkiem w podłogę nie waliły. Więc od zwykłej zabawy chyba. Nie wiem, jak można tak łatwo taką podłogę uszkodzić w tak krótkim czasie, ale jak widać, się da. Ona teraz żałuje, ze położyła teak, bo nie dość, ze miękkie cholerstwo, to jeszcze kurz strasznie widać. Ale gdyby nie te mankamenty, to podłoga piękna. Co te panie tak z tym kurzem. To dobrze, że widac można go natychmiast zetrzec a nie czekac aż dzieciaki wchłoną. Dzieci żywe czyli pełno ich wszędzie to i kurzu więcej. Ja to bym sie cieszył a nie narzekał. Czystosc to zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts