asizo 19.11.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Co te panie tak z tym kurzem. Bo panie, z reguły, mają wzrok bardziej na kurz wyczulony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 19.11.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Z wyjatkiem tych krótkowzrocznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 19.11.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Zawsze jest cos za coś..ale ogólnodostepny merbau z pewnościa jest twardszy od teaku..tyle ze rzeczywiscie mniej stabilny jest..ale ..i tak twardszy i stabilniejszy od deba ..teak jak juz jarekkur napisał twardoscia zblizony do deba..ale jego stabilnośc jest legendarna..[/quote Duchu to samo chciałem napisasać ale mnie wyręczyłeś. Dzięki. Fachman fachmana rozpozna. Miło tak.Jak Termopile na W-wę zmienisz to zapraszam do spotkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.11.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 fredi ale z masłem przesadziłeś..naprawdę..nie wolno takich rzeczy pisać ..ja wiem o co chodzi jarekkur wie o co chodzi ale ty mogłes urodzić 500pytan do nikomu do niczego niepotrzebnych kpw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdadro 20.11.2008 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Jutro wkleję zdjecia mojego parkietu, to można będzie o konkrecie porozmawiać. Mówcie co chcecie ale ten teak był suchy w dotyku i nawet nie przypominał kostki chudego sera. tzn. nie czuło się wogóle tłuszczu. Jak juz pisałam: nie znam się, ale w poprzednim mieszkaniu miałam meble sosnowe, więc na tej podstawie oceniam twardość i porównuję i widzę, że jest podobna.Tak sobie myślę... może był b. długo źle przechowywany w jakimś magazynie i stracił swoje właściwosci? Mam jeszcze drugie pytanie: ile czasu wynosi gwarancja na usługi parkieciarskie?Mi parkieciarz który robił podłoge powiedział, że rok - czy to prawda że tylko rok? - nie dwa?... chyba sie do niego zgłoszę. Mam dodatkowy problem: Otóż w kilku miejscach mieszkania odkryłam, że zaczyna przy pojedynczych lamelkach wychodzić ta "fuga" dookoła. Przyjrzałam się sprawie i odkryłam stukając palcem w parkiet, że w tych miejscach parkiet jest niedoklejony a pojedyncze lamelki pracuja i stąd ta fuga wychodzi. Boję się że z czasem lakier mi w tych miejscach poodpryskuje i jeszcze nie wiem co się może wydarzyć.Czy ktoś miał podobne doświadczenie lub wie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.11.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Gwarancja powinna trwać 3 lata ..własnie na takie rzeczy o jakich piszesz ..wezwij go aby owe klepki podkleił klejem naprawczym ewentualnie wymienił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.11.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Gwarancja powinna trwać 3 lata ..własnie na takie rzeczy o jakich piszesz ..wezwij go aby owe klepki podkleił klejem naprawczym ewentualnie wymienił.. Sytuacja wygląda dośc skomplikowanie a mianowicie: producenci klejów, lakierów opisują w swoich kartach technicznych sposób lakierowania czy wyklejania ze wszystkimi potrzebnymi do tego celu warynkami zewnętrznymi otaczajacymi posadzkę. Również szkoloi się parkieiarzy dosttają licencje. Mimo to żadna firma chemii parkieciarskiej nie pisze o gwarancji na swoje wyroby. jedyna gwarancja na wyroby to 0,5 roku lub 12 miesięcy na szczelnie zamknięte i w odpowiednich warunkach przechowywane materiały. Jeżeli jest umowa i w niej jest napisane jak długo trwa gwarancja jednak nie dłużej niż pięc lat. Jezeli nie ma umowy to nie ma gwarancji jest zato zgodnie z kodeksem cywilnym tak zwana rękojmia a ona trwa 12 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.11.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Jutro wkleję zdjecia mojego parkietu, to można będzie o konkrecie porozmawiać. Mówcie co chcecie ale ten teak był suchy w dotyku i nawet nie przypominał kostki chudego sera. tzn. nie czuło się wogóle tłuszczu. Jak juz pisałam: nie znam się, ale w poprzednim mieszkaniu miałam meble sosnowe, więc na tej podstawie oceniam twardość i porównuję i widzę, że jest podobna. Tak sobie myślę... może był b. długo źle przechowywany w jakimś magazynie i stracił swoje właściwosci? Mam jeszcze drugie pytanie: ile czasu wynosi gwarancja na usługi parkieciarskie? Mi parkieciarz który robił podłoge powiedział, że rok - czy to prawda że tylko rok? - nie dwa? ... chyba sie do niego zgłoszę. Mam dodatkowy problem: Otóż w kilku miejscach mieszkania odkryłam, że zaczyna przy pojedynczych lamelkach wychodzić ta "fuga" dookoła. Przyjrzałam się sprawie i odkryłam stukając palcem w parkiet, że w tych miejscach parkiet jest niedoklejony a pojedyncze lamelki pracuja i stąd ta fuga wychodzi. Boję się że z czasem lakier mi w tych miejscach poodpryskuje i jeszcze nie wiem co się może wydarzyć. Czy ktoś miał podobne doświadczenie lub wie coś na ten temat? Uwierz, że nie wyczuwa się tłuszczu na teku w sposób organo-leptyczny czyli przez wzrok czy dotyk. Teak mówi się potocznie, że jest tłusty bo bardzo trudno przyjmuje wodę. Twoje lamelki są długie 200-300mm. W związku z tym w wyniku suchego powietrza (okres grzewczy) kurczą się na boki i wysokośc przezco potrafią wygiąc się w pałąk. Nawet lekkie wręcz niezauważalne wygięcie, czy kurczenie się na wysokości może spowodowac odspojenie się od podłoża. Przy klejach syntetycznych postępuje to szybciej niż przy kleju poliuretanowym jednoskładnikowym. Również bardzo istotna jest ilośc kleju. Lepiej więcej niż za mało. Podłoże podstawa prac parkieciarza. Jeżeli nie było szlifowane, lub się piaszczyło to skutki są takie jak opisałaś. Możesz się poskarżyc parkieciarzowi, że klepki się ruszają. O gwarancji przeczytaj post wyżej odpowiedź dla Ghosta34. Twardośc teaka jest zbliżona do dębu. Jest od niego jednak mniejsza o 10-20%. Najtwardszy element z sosny ma twardośc również mniejszą od dębu o 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.11.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 To ja jakis albo łoś jezdem albo co?? daję 36 miesiecy..na wszystko za wyjatkiem uszkodzen mechanicznych.. Rękojmia budowlana zdaje sie trwa 36miesiecy..?? Jesli jej lamelki odchodzą i klawiszują to powinien to wymienić w ramach gewarancji..bez gadania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdadro 21.11.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Mam zdjecia mojego parkietu ale nie wiem jak je wkleic....Czy ktos wie? Mysle ze te odchodzace klepki, to nie wina rozsychania a braku kleju od samego poczatku, bo jak nacisne na nie, to sie uginaja do dolu.Ghost34, piszesz o wymienieniu lamelek.... calosc parkietu jest wycyklinowana i polakierowana polmatowym - nie wiem czy da sie to tak ladnie na rowno zrobic, zeby nie bylo potem widac miejsc wymiany... Czy sie moze myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.11.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 po pierwsze.. http://www.imageshack.us/ szukasz zdjecia na kompie i dajesz otwórz ..poet klikasz host it...potem kopiujesz prawym przyciskiem myszy hotlink fotum i wklejasz w posta ukaże nam sie zdjecie.. Po drugie jeśli chodzi o naprawe posadzi lakierowanej ja sobie dałbym racde pod warunkiem że nie ma tego 200 lamelek(wtedy cyklinowałbym całość..)..jak jest jakies 10-20 spoko dałbym sobie rade.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdadro 21.11.2008 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 To wiec moj parkiet:http://img403.imageshack.us/img403/1484/parkiet01us3.th.jpghttp://img403.imageshack.us/images/thpix.gif http://img227.imageshack.us/img227/4376/parkiet02lr0.th.jpghttp://img227.imageshack.us/images/thpix.gif http://img510.imageshack.us/img510/8092/parkiet03rf1.th.jpghttp://img510.imageshack.us/images/thpix.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.11.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 bardzo fajny i nic zdrtoznego w nim nie widze..czy aby nie oczekujesz twardości kfelek..od teaku??sam robiłem nie raz taka posadzke i jak do tej pory nikt mi nie pisze nie dzwoni że cokolwiek jest nie tak bardzo ładna jasna posadzka teakowa.. Po warunkiem że dobrze przyklejona jest...a jakze..http://img89.imageshack.us/img89/3008/obraz035mp3.th.jpghttp://img89.imageshack.us/images/thpix.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdadro 21.11.2008 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Wyglada ok, i ja tez na poczatku bylam zachwycona... do czasu jak zaczelam jej uzywac.Nie zmienia to jednak moich podejrzen co do jakosci tej podlogi i moge tylko gdybac ile lat przelezala w jakims zagnilym magazynie, zamin trafila do mnie do domu... Coz, ale skoro jako odpad nie moge tego reklamowac, pozostaje mi jedynie reklamacja samej uslugi parkieciarskiej i tak tez zrobie.Dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.11.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 To ja jakis albo łoś jezdem albo co?? daję 36 miesiecy..na wszystko za wyjatkiem uszkodzen mechanicznych.. Rękojmia budowlana zdaje sie trwa 36miesiecy..?? Jesli jej lamelki odchodzą i klawiszują to powinien to wymienić w ramach gewarancji..bez gadania.. Rękojmia 3 letnia dotyczy budynków jako konstrukcji budowlanej a nie jego wykończenia-wyposażenia. Ile średnio lat powinien wytrzymac lakier na parkiecie? 12,5 roku! Przecież najlepiej wykonana praca, najdoskonalej przygotowane podłoże nic nie da, jezeli materiały których używamy nic nie mówią o latach wytrzymałości np. klej pod parkietem a lakier na jego wierzchu. Kupuje się samochód to dają gwarancję 6 lat na przerdzewienie, 100,000 km na silnik itd. A u nas nic absolutne nic. W razie kłopotów firmy sie wypinają. Każdy z nas udziela swoje ostrożne gwarancje. Chociażby ten teak. Gdyby nie udało się przekonac, że drewno jest o,key-parkieciarz musiałby się tłumaczyc za coś czemu wogóle nie jest winien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.11.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 No fakt..ale..przecie ani żaden sąd ani nikt inny nie zmusiłby parkieciarza do wyczarowania twardszego teaku niż jest w rzeczywistości..nieprawdaż..? Ja zawsze daje na 36 miesięcy..i się nie boje..jakoś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.11.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 No fakt..ale..przecie ani żaden sąd ani nikt inny nie zmusiłby parkieciarza do wyczarowania twardszego tealu niiz jest w rzeczywistości..nieprawdaż..? Ja zawsze daje na 36 miesiecy..i sie nie boje..jakoś.. Zgadza się z tym teakiem! ja również daję gwarancję nawet dłuższą na wyklejenie 5 lat przy poliuretanach. Na lakier 10-15 lat przy 3 warstwach nawierzchniowego poliuretanu. Oczywiście jest przy tym trochę papierków do podpisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts