Mareko 18.10.2003 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Witajcie, To jest moj pierwszy sezon po zakupie domku (do tej pory zawsze mieszkalem w bloku) i nie wiem jak mam osiagnac wyzsza temperature na piecu niz 40-45 stopni. Jest to piec zwykly na wegiel, koks i tak zwane wszystko inne. Ma jeden otwor wsypowy z gory i drugi podobny na dole z regulacja doplywu powietrza. Za piecem jest regulacja odprowadzania dymu do komina ale mam ja otwarta na maxa bo jak przymykam chocby troche to strasznie dymi z otworu wsypowego.Probuje juz wszystkiego. Otwieram ten dlny doplyw powietrza na maxa. Pale drewnem, weglem, daje rozne rodzaje wielkosci wegla (orzech, groszek) i temperatura nie chce wzrosnac ponad 45 stopni. A przy takiej temperaturce nie jest zbyt cieplo. Do ogrzania mam zaledwie 80 m2 bo reszta jest na podlogowce elektrycznej. W tych 80 m2 jest garaz w ktorym drzwi nie sa zbyt szczelne , ale czy woda moze sie az tak wychladzac przez jeden grzejnik ? Jak mi goscie robili CO to mowili ze na tym moim piecu to spokojniutko osiagne 90-100 stopni i przestrzegali zebym sobie wody nie zagotowal. To jak to jest ? Poradzcie co zrobic ? Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 18.10.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Po pierwsze czy jest dobry ciąg w kominie tzn jak napalisz w piecu to jak przebiega spalanie szybko czy wolno np drewna. Powinno być szybko przy suchym drewnie i dość gwałtowne. Jeśli nie to może trzeba przeczyścić natychmiast komin z sadzy. Ważna jest średnica komina. Czy masz pompę w obiegu czy grawitacyjny obieg wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 19.10.2003 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Mam pompe w obiegu i ciag jest dobry bo jak otworze na maxa dolny doplyw powietrza to az slychac jak sie pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.10.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Ja szukałbym przyczyny Twoich kłopotów w kotle CO. Napisz, jaki to kocioł? Jeżeli jest produkowany "w garażu", to może popełniono jakieś błędy konstrukcyjne! Np.: źle uformowana komora spalania (ciepło, zamiast ogrzewać płaszcz wodny, ucieka od razu do komina!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 19.10.2003 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Juz wiem co bylo przyczyna. W regulacji komina byla eszcze jedna pozycja o ktorej nie wiedzialem. Juz jest git. Na piecu 70 stopni i milutkie ciepelko w domu A tak przy okazji chcialem zapytac czym najlepiej grzac ? Bo jest kilka rodzaji wegla (orzech, groszek, itp) a moze jednak koks ? Albo brykiet ? Czy ktos ma jakies w tym doswiadczenie. Cel jest jeden - jak najrzadziej biegac do kotlowni Z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilk 23.10.2003 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Mam podobny problem z kotłem z Pleszewa. Rozpalam- wszystko OK. Po około 8 godzinach zaczyna dymić z dolnych drzwiczek. Po kolejnych 4 godzinach -przestaje dymić. Tak samo-próbowałem wszystkiego. Sugerowano mi wady w budowie komina, ale w takim razie dlaczego na początku i na końcu procesu spalania wszystko jest OK? Miał za wilgotny? Jak dałem suchszy to zgasło w piecu. Może coś z nawiewem do pieca ( np. nawiew blokuje odprowadzenie spalin do komina). Jeżeli ktoś ma podobny piec lub zna się na tym i mógłby mi jakoś pomóc- bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Mareko: Najlepiej się pali węgiel orzech - trzyma tym dłużej im jest grubszy. Jedyne ograniczenie to wielkość drzwiczek . Teoretycznie koks może byc jeszcze lepszy, ale do tego to trzeba fachowca. W piecach ze sterowanym nadmuchem może być kłopot - zdarza się, że gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 23.10.2003 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 a czy to prawda ze koks jest duzo bardziej wydajniejszy od wegla ? bo drozszy jest chyba ok. 80-100 zl za tone ale jak jest z wydanoscia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts