Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z tym piecem ?

Mareko

Recommended Posts

Witajcie,

To jest moj pierwszy sezon po zakupie domku (do tej pory zawsze mieszkalem w bloku) i nie wiem jak mam osiagnac wyzsza temperature na piecu niz 40-45 stopni.

Jest to piec zwykly na wegiel, koks i tak zwane wszystko inne. Ma jeden otwor wsypowy z gory i drugi podobny na dole z regulacja doplywu powietrza. Za piecem jest regulacja odprowadzania dymu do komina ale mam ja otwarta na maxa bo jak przymykam chocby troche to strasznie dymi z otworu wsypowego.

Probuje juz wszystkiego. Otwieram ten dlny doplyw powietrza na maxa. Pale drewnem, weglem, daje rozne rodzaje wielkosci wegla (orzech, groszek) i temperatura nie chce wzrosnac ponad 45 stopni. A przy takiej temperaturce nie jest zbyt cieplo. Do ogrzania mam zaledwie 80 m2 bo reszta jest na podlogowce elektrycznej. W tych 80 m2 jest garaz w ktorym drzwi nie sa zbyt szczelne , ale czy woda moze sie az tak wychladzac przez jeden grzejnik ? Jak mi goscie robili CO to mowili ze na tym moim piecu to spokojniutko osiagne 90-100 stopni i przestrzegali zebym sobie wody nie zagotowal. To jak to jest ?

Poradzcie co zrobic ?

Dzieki.

Po pierwsze czy jest dobry ciąg w kominie tzn jak napalisz w piecu to jak przebiega spalanie szybko czy wolno np drewna. Powinno być szybko przy suchym drewnie i dość gwałtowne.

Jeśli nie to może trzeba przeczyścić natychmiast komin z sadzy.

Ważna jest średnica komina.

Czy masz pompę w obiegu czy grawitacyjny obieg wody ?

Juz wiem co bylo przyczyna. W regulacji komina byla eszcze jedna pozycja o ktorej nie wiedzialem. Juz jest git. Na piecu 70 stopni i milutkie ciepelko w domu :)

A tak przy okazji chcialem zapytac czym najlepiej grzac ? Bo jest kilka rodzaji wegla (orzech, groszek, itp) a moze jednak koks ? Albo brykiet ?

Czy ktos ma jakies w tym doswiadczenie.

Cel jest jeden - jak najrzadziej biegac do kotlowni :)

Z gory dzieki.

Mam podobny problem z kotłem z Pleszewa. Rozpalam- wszystko OK. Po około 8 godzinach zaczyna dymić z dolnych drzwiczek. Po kolejnych 4 godzinach -przestaje dymić. Tak samo-próbowałem wszystkiego. Sugerowano mi wady w budowie komina, ale w takim razie dlaczego na początku i na końcu procesu spalania wszystko jest OK? Miał za wilgotny? Jak dałem suchszy to zgasło w piecu. Może coś z nawiewem do pieca ( np. nawiew blokuje odprowadzenie spalin do komina). Jeżeli ktoś ma podobny piec lub zna się na tym i mógłby mi jakoś pomóc- bardzo dziękuję.

Mareko: Najlepiej się pali węgiel orzech - trzyma tym dłużej im jest grubszy. Jedyne ograniczenie to wielkość drzwiczek :wink: .

Teoretycznie koks może byc jeszcze lepszy, ale do tego to trzeba fachowca.

W piecach ze sterowanym nadmuchem może być kłopot - zdarza się, że gaśnie.