mazurzyna 27.09.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 hej, No to troszkę zmian będziesz miała Z tą garderoba i łazienką na dole fajny pomysł ! My bedziemy mieli u góry sypialnię, łazienka duża zostaje, bo zawsze o takiej marzyłam, a z suszarnią jeszcze sie pomyśli Antresole tez raczej usuniemy bo po pierwsze mniej okien a po drugie łatwiej bedzie ogrzac pokoje, choc z pewnościa jest to fajne rozwiązanie. No ale nie wiem czy bedziemy sobie na to mogli pzowolic. Mnie sie duze okna podobają i zostawie ich tyle ile bedzie mozna. I tez bedzie okno na przeciwko schodów. Ja jestem zdecydowana na 100% na ten projekt i kupię go najprawdopodobniej w grudniu Zaraz poślę Ci mojego mejla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina1719507783 27.09.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 witam:)dołączam do fanów "nowoczesnego", tym bardziej, że już go budujemy! Właśnie powstała więźba, a domek z każdym dniem coraz bardziej mi się podoba!!!Wprowadziliśmy troszkę zmian, z których dwie główne to:-dobudowanie wiatrołapu/holu z prawdziwego zdarzenia (zależało mi, żeby NIE był przejściowy jak w projekcie)- zrobienie ściany wzdłuż schodów (nie chcę mieć stołu przy schodach, a ścianę przy stole można bardzo ładnie zaaranżować), za to zlikwidowanie obecnej spiżarni i otworzenie w tym miejscu komunikacji na salon. Spiżarnię mamy dobudowaną łącznie z dobudowanym wiatrołapem.+ wiele innych drobiazgów.Mogę baaaaaaaaardzo polecić te zmiany, widząc już na żywo jak to wychodzi. Mam nadzieję, że Olinek się odezwie:) I pokaże kolejne zdjęcia:) Ciekawa jestem, czy Olinko dokończyłaś elewację tak jak w oryginalnym projekcie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurzyna 28.09.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witaj karina moja imienniczko Gratuluje budowy ! Ciekawe zmiany wprowadziliscie. Można wiedziec gdzie budujecie ? Byłaby szansa na zobaczenie Waszego domku? jeśli oczywiscie nie bedzie za daleko Ja mieszkam na śląsku. Koniecznie pokaż jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina1719507783 28.09.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witaj Karina:rolleyes: Właśnie próbuję dołączyć rysunki rzutów naszego domku, robię to pierwszy raz, mam nadzieję, że mi to wyjdzie. Przede wszystkim mamy lustrzane odbicie nowoczesnego, więc moze się to trochę mylić w pierwszej chwili. Oprócz wspomnianych zmian wprowadziliśmy sporo dodatkowych np. pralnia na górze (dzięki przeniesieniu garderoby w sypialni, jak na rysunku, miałam przestrzeń na umieszczenie tam łazienki i pralni, oba pomieszczenia mają po ponad 5 m2. Garderoba ma ok 6m2, tyle że pod skosem ale podwyższyliśmy ściankę kolankową o 1 pustak, więc skos jest bardzo ustawny). Zawsze chciałam mieć pralnię na górze, tam gdzie szafy i ubrania, z oknem i miejscem do suszenia... Oprócz tego dodaliśmy długie na 3m okno pod sufitem na ścianie telewizyjnej, wygląda super, z widokiem na zachód i konary drzew W gabinecie (pokój na dole), podobnie jak olinek, też dodaliśmy okno pod sufitem, aby można było wietrzyć. No i przearanżowaliśmy garaż - więcej miejsca na składowanie gratów typu rowery dzięki przeniesieniu pralni na górę, i wygospodarowaliśmy miejsce na "brudny zlew". Dodaliśmy okna w holu na górze, porozszerzaliśmy inne itd itd... Zresztą wszystko widać na rysunkach, jak to opisuję, to mam wrażenie, że tylko komplikuję. A budujemy pod warszawą, więc trochę daleko od Ciebie:( Ale jakbyś tu była przypadkiem, to zapraszam przy okazji! Na razie kończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina1719507783 28.09.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Oj widzę, że jeszcze muszę się nauczyć normalnie wklejać zdjęcia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majuta 29.09.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witaj Karina, Jak widać, co inwestorka, to i nowa wersja Nowoczesnego. Super pomysl z tym panoramicznym oknem! Koniecznie pokaz zdjęcia, koniecznie ! A mogę spytac jakie ogrzewanie planujesz? wysle ci e-mail, to moze szybciej sie doczekam zdjec .... bo ja tez musze juz decydowac o ostatecznym kształcie Gali. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurzyna 02.10.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 (edytowane) Karina ciekawa jestem tego okna ! musi super wygladac A ja sie zastanawiam czy te okno w sypialni, to w skosie, jest jakos otwieralne ? Jeśli nie to jak to umyc później ?? Ja na drabine nie wejdę ! Tak w ogóle to nie wiem czy by nie zrobic zwykłego okna, tzn takie balkonowe ale bez skosu, zeby nie było problemu z roletą. Po tamtej stronie bede miała sąsiadów, więc trzeba to czyms zasłonić Co do ogrzewania to u nas będzie chyba pellet + kominek choc nie wiem do końca, wiadomo, że wszystko sie moze zmienic. Garaż duzy, wiec miejsce na składowanie by było. Myślimy tez o pompie, ale to juz bedzie od pieniedzy zalezało. Edytowane 2 Października 2010 przez mazurzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina1719507783 07.10.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 to okno skośne... mnie ono chyba najbardziej urzeka w tym projekcie, więc z niego nie rezygnuję, estetyka u mnie wygrywa z praktycznością Raz na rok jakoś to umyję. Myślę też, że można to potraktować taką "myjką pod ciśnieniem", tzn wodą z tej myjki. Ogrzewanie gazowe piecem kondensacyjnym + gdzieniegdzie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iddt 14.10.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 (edytowane) witajcie "nowocześni" zainteresował mnie bardzo projekt Gala wywodzący się z Nowoczesnego. Trafiłem na niego przypadkiem, kiedy już prawie miałem wybrany zupełnie inny projekt z Archonu. Teraz mam dylemat bo Gala ciągle za mną chodzi . Te przestrzenie i wyspa na dole są bardzo kuszące. Jedyne czego mi brakuje w Gali to pomieszczenie gdzie można by urządzić pokój multimedialny/telewizyjny. Stawianie tv w salonie na dole średnio mi się widzi. Tym bardziej, że ten kwadratowy salon jest jakiś taki mało ustawny. Tv z widokiem na kuchnie odpada, tv na przeciwległej stronie między drzwiami zamyka mi przejście na holl. Blisko 45m2 a wg. mnie nie ma tego jak sensownie podzielić na część jadalną i wypoczynek. Z tyłu mam południe więc dzrzwi muszą być. Nie mogę ściągnąć tej ściany z Jurajskiego. Myślałem o odwróceniu biegu schodów i wsunięciu np. stołu lekko pod schody. Tyle, że zamykam wtedy wejście na salony. To co bym również zmienił to zmniejszył liczbę okien połaciowych. Nie mam zaufania do tego wynalazku. Rezygnacja z 2 antresol pozwoli "zaoszczędzić" 4 okna, a jeśli by tak w tym miejscu dać lukarny, 8 połaciowych mamy z głowy. Zamiast dachowych w większej łazience okno w ścianie jak w Jurajskim i kolejne 2 odpadają. Co o tym wszystkim myślicie? Z ostatniej chwili - moją uwagę zwrócił Fokus II Funkcjonalnie ideał (oczywiście po kilku przeróbkach), wizualnie średnio (mało nowoczesna bryła) Lubie prosty, nowoczesny styl a Fokus taki trochę typowy, oklepany. BTW, jaką wysokość ma ścianka kolankowa w Nowoczesnym? Edytowane 14 Października 2010 przez iddt zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurzyna 16.10.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 hej iddt Fajnie, że wspomniałes o tym oknie z Jurajskiego w łazience. Myślę, że warto takie zrobić bo w zimie jak spadnie śnieg i dachowe okna zasłoni to w ogóle nie będzie światła dziennego. Wczesniej go nie zauważyłam Co do lukarn to nie jestem przekonana, wg mnie nie będą pasować do tej prostej i nowoczesnej bryły. Ja tam myślę, że można spokojnie wszystko zmieścić w salonie, 45 m2 to naprawde nie mało. W tej chwili mam w pokoju 16m2 salon i jadalnie i jakoś dajemy radę W moich wizualizacjach (powyżej) widać jaka jest skala, ten stół w jadalni był sporawy a jak widać jest dużo miejsca dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iddt 26.10.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Co do lukarn to nie jestem przekonana, wg mnie nie będą pasować do tej prostej i nowoczesnej bryły.Zrobiłem wizualizacje takiej lukarny zamiast 4 "dachowców" i wszyscy, którym pokazywałem byli zdecydowanie za takim rozwiązaniem Jest co najmniej kilka powodów dla których nie lubię okien połaciowych i jeśli wybiorę ten projekt to zredukuję ich liczbę do 1-2szt. Ja tam myślę, że można spokojnie wszystko zmieścić w salonie, 45 m2 to naprawde nie mało. W tej chwili mam w pokoju 16m2 salon i jadalnie i jakoś dajemy radę W moich wizualizacjach (powyżej) widać jaka jest skala, ten stół w jadalni był sporawy a jak widać jest dużo miejsca dookoła.Wymiary mebli definiowałaś swoje czy z programu? Ja jakoś nie mogę zaaranżować tego pomieszczenia. w tym samym programie co Ty wstawiając kanapę narożną jaką mam teraz (260x200), która wcale nie należy do największych, i stół (bodajże 160x90) jest raczej ciasno. U mnie na ścianie z kominkiem jest zachód i jeszcze 30m działki. Z tyłu mam południe i 4m do granicy więc ta ściana będzie pozbawiona dużych przeszkleń. Tu mógłby powstać "kącik TV" ale wówczas odsuwam się od kominka a po drugie blokuje ciąg komunikacyjny. Myślę jeszcze nad opcją postawienia ściany wzdłuż schodów i na tą ścianę przenieść kominek. Tyle, że znowu wtedy powstaje prawie 9m tramwaj ze schodami. Generalnie chciałbym oddzielić wyraźnie część jadalną od wypoczynkowej. W takim Fokusie II jest to ładnie zaznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina1719507783 27.10.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witaj iddt:) Przeczytałam Twoje posty i... myślę, że ten projekt po prostu nie do końca jest dla Ciebie. Zrobiłem wizualizacje takiej lukarny zamiast 4 "dachowców" i wszyscy, którym pokazywałem byli zdecydowanie za takim rozwiązaniem Jest co najmniej kilka powodów dla których nie lubię okien połaciowych i jeśli wybiorę ten projekt to zredukuję ich liczbę do 1-2szt. Mnie się baaardzo podoba taki prosty dwuspadowy dach, który nadaje bryle nowoczesności. Dodatkowo jest prostszy i tańszy w budowie, bardziej energooszczędny i mniej przeciekający. Nie chcę Cię do takiego rozwiązania przekonywać, tylko po prostu dla mnie jest to zaletą projektu. Myślę jeszcze nad opcją postawienia ściany wzdłuż schodów i na tą ścianę przenieść kominek. Tyle, że znowu wtedy powstaje prawie 9m tramwaj ze schodami. My właśnie taką ścianę postawiliśmy i wydaje mi się cudowna, super do zaaranżowania jakiejś galerii zdjęć czy obrazów, i to zarówno od strony schodów, jak i stołu po drugiej stronie. W ogóle nie bardzo wyobrażam sobie stół przy schodach albo pod nimi, tym bardziej, że schody zrobimy ażurowe, tak by od wejścia widać było to wielkie okno na końcu holu (w oryginale tam są luksfery, u mnie okno). Generalnie chciałbym oddzielić wyraźnie część jadalną od wypoczynkowej. W takim Fokusie II jest to ładnie zaznaczone. Nie bardzo widzę taką możliwość w nowoczesnym, chyba że jakieś ściany podostawiasz, ale wtedy przestrzeń straci swój urok. I tu znowu - dla mnie jest to wielka zaleta tego projektu, że wszystko jest na otwartej przestrzeni, z bardzo długą wyspą kuchenną. Obejrzałam fokusa i jak dla mnie jest tam za daleko z kuchni do salonu. Ogólnie życzę udanej decyzji, jak nie na ten to inny projekt. Chyba najważniejsze, by funkcjonalność w środku była dostosowana do Twojego stylu życia i upodobań... Pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiah02 27.10.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam, Ja widziałam Nowoczesnego bez większych zmian. M.in zamiast luksferów była szyba.Jeżeli chodzi o schody i stół, to wcale to nie przeszkadza. Stół nie stoi pod nimi ani za blisko nich. Ale jest super przestrzeń.A okien połaciowych bym nigdy nie zlikwidowała. Te 4 okna dają efekt. Jest jasno w pokojach.Ja już dostałam projekt Gala. Wiekszych zmian nie będzie. Zlikwiduję jedno duże okno ( będzie tak jak w Nowoczesnym) i ściankę między salonem i kuchnią i komin wysunę trochę do tyłu. I nie wi8em czy nie pójdę za pomyslem Kariny i nie wysunę do przodu wiatrołapu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szponar 03.11.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 witajcie, ja już kupiłem projekt Gala w wersji odbicia lustrzanego, czekam właśnie na jego adaptacje do mojej działki. Projekt jest rewelacyjny. Prostota bryła, duże pomieszczenia i jak dla mnie bardzo funkcjonalny. Prosty dwuspadowy, nieskomplikowany i duże przeszklenia, to duży plus. Ze względu na to, że moje warunki zabudowy mówią, że kąt nachylenia dachu musi być 38-45 stopni, musiałem wprowadzić pewne modyfikacje. Modyfikacje były też związane z tym, że wjazd na działkę mam od strony południowej. Nad garażem nie mógł być dach płaski, więc przerobiłem go na taras, ale żeby taras był tarasem musi być na niego wyjście z domu. Nie pasowało mi wyjście z łazienki więc dodatkowo odbiłem tą cześć piętra lustrzanie i wyjscie na taras będę miał z sypialni. Odbiłem lustrzanie też jedno okno połaciowe, aby doświetlić przedpokój i schody. Zmiany przedstawiam w załączonych plikach. Orginałem piętra i moja modyfikacja piętra. Ruszam na wiosne, jak tylko dostane pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aviss7 03.11.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam.Szponar skoro zrobiłeś odbicie lustrzane na górze wzdłuż długości to co zribiłeś z tym duzym oknem, które zaczynało sie na dole w gabinecie, przedzielało je pietro a pożniej szło do skosu w sypialni? Teraz wychodziłoby ono w łazience. Czy je usunąłeś zostawiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szponar 03.11.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 witaj Aviss7, dokładnie, to okno zlikwidowałem. w moim przypadku wychodziło ono na północny wschód, na garaż sąsiada, za dużo światła nie wpadnie. Dodatkowo pokój będzie bardziej ustawny. To okno w rzucie projektu na stronie mgprojekt nie występuje, jest natomiast na elewacji, ale w gotowym projekcie było taka mała nieścisłość w MGProjekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majuta 05.11.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Witaj szponar, Widze, ze masz takie usytuowanie budynku jak ja. Ale mnie zmarwiles tym plaskim dachem nad garazem ... Ja mam w planie dach 40-45... czyli ze co - ze nie moze byc dach plaski tylko nad garazem? Czyli, ze jakby budowac garaz wolnostojacy to tez z dachem 40 stopni.... Ja juz nie moge z tymi wszystkimi zapisami, musze ciac Gale, bo budynek nie moze przekraczac 15% pow. dzialki; teraz jeszcze dach na garazem ... A zadaszenia nad tarasem tez nie moga byc plaskie?Ja sie oczywiscie dowiem u siebie w urzedach, ale moze juz to wiesz.... Jak mi przyjdzie robic dach 40 st. nad garazem, to to juz nie bedzie Gala .... A moze zadaszenie nad garazem powinno byc przedluzeniem dachu? moze tak da sie to obejsc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szponar 08.11.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 witaj Majutka, U mnie w planie zagospodarowania było napisane, że "wszystkie pokrycia dachowe", może u Ciebie będzie inaczej. Mnie też to dziwi, bo garaż z płaskim dachem nie przejdzie ale już garaz a na nim taras, oczywiscie też płaski juz tak . Nad tarasem nie musi być już dachu, wtedy jest to tylko taras. Innym obejściem, może być usytuowanie nad garażem np. ogrodu, ale z tego co czytałem większość urzędów to odrzuca. Przez warunki też musiałem zmienić projekt, na początku miałem wybrany projekt Kasjopea, też z MGProjekt, ale dach był za mało spadzisty, poza tym jak się później okazało ukłąd kalenic był przeciwny więc tak czy inaczej nie mogłem go wybrać. Taras nad garażem od strony południowej będzie z pewnościa przydatny, nie polecam przedłużania dachu nad garaż, zmieni to znacznie bryłę na minus i koszty na plus pozdrawiam i głowa do góry szponar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majuta 08.11.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Oj nie ... glowa raczej mi opada... ale mam nadzieję, ze nie na dlugo. Właściwie to noce weekendu spedziłam nad szukaniem mniejszej Gali, bo oprocz tego, że ma za duża powierznie zabudowy, nie taki dach to jeszcze coraz bardziej się boję, że finansowo mnie przerosnie. Więc może sie okazać, że jak to czasami bywa przyjdzie mi wyjśc za mąz z rozsądku, a nie z miłości - haha. Ale może nie ma tego złego. Zobaczcie co znalazłam: http://www.z500.pl/projekt/z142.htmlGdyby dac kuchnie od frontu, gdyby zmienic bieg schodow i "otworzyc" je z jednej strony, gdyby z kotlowni zrobic spizarnie przy kuchni, a piec dać w garazu, gdyby pralnie wywalic na gore, a w jej miejsce dac szafe wnekowa .... co myslicie? Komiek to juz wg uznania. Ja bym chyba dala narozny w telewizyjnej czesci... i ma juz taras z dachu płaskiego... i mialabym swoja sypialnie z lazienka z oknem ... no ... i jak ? Mała Gala? No, w sumie nie taka mała: 185 m2. A! i jeszcze panoramiczne górne okno Kariny tez znajdzie swoje miejsce.Do gory nic nie mam: garderoby mozna "dostawic", w łazience mozna tanczyc... Mozna ewentualnie zamienic miejscami pokoj z lazienka ... Ale gora nie ma duzego zanczenia. Co myslicie o dole? Edytowane 8 Listopada 2010 przez majuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szponar 08.11.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 mi się podoba, ale oczywiście z naniesionymi zmianami. dorzyciłbym tylko okna połaciowe aby rozjaśnić na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts