Aviss7 19.11.2010 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 A czy ten projekt rzeczywiscie taki mniejszy jest?dla porównania:powierzchnia całkowita poddasza:Gala: 117,98 ; Z142: 107,7powierzchnia parteru bez garażu:Gala: 113,48 ; Z142: 99 zaledwie 23m^2 a i rozmieszczenie pomieszczen w Gali wydaje sie lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurzyna 10.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Witam U nas dalej dylematy projektowe, niby miała być Gala ale jest za duża i finansowo nie wiemy czy wydolimy. Znalazłam mniejszy domek z MG Projektu http://www.mgprojekt.com.pl/domki/prosty/sytuacja.php w zasadzie ma wszystko co mi potrzeba, oprócz garażu, zrobiłabym częściowe podpiwniczenie na kotłownię i zlikwidowałabym wcięcie w salonie i tym samym powiekszyłabym kuchnię. Podoba mi sie tez kosztorys Za 2 tyg jadę do projektanta (przedstawiciel regionalny MG Projekt) i porozmawiam o tych dwóch projektach. Chciałabym zacząć budowę w przyszłym roku ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcsim 14.12.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Dwa slowa w temacie kosztow, skoro pojawil sie ten sub-watek. Wlasnie zakonczylismy na ten rok budowe Nowoczesnego pod Wwa. Dom przykryty jest juz dachem, ocieplony z zewnatrz (mix styropianu i welny tam gdzie maja byc deski na elewacji). Orientacyjne koszty to: Materialy (bez dachu): 160.000 Dach (okna+dachowka): 45.000 Robocizna: 95.000 W powyzszej cenie jest ocieplenie "pasywne" (lub prawie, jak kto liczy ). Czyli lacznie trzeba liczyc ok 300.000 na ten etap. Nie ma jeszcze w tym okien (poza dachowymi) ani nic w srodku (poza sciankami dzialowymi . Ceny warszawskie, wiec byc moze uda sie zrealizowac to samo nieco taniej, ale lepiej byc mile zaskoczonym nizszymi kosztami niz odwrotnie . Wlasnie szukamy firmy do wykonania okien (alu) - wyglada na to, ze trzeba na to liczyc min. 35-40 TPLN (na podst. pierwszych ofert) Dalsze szczegoly w miare postepu prac i zainteresowania Powodzenia w budowie Nowoczesnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 19.12.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Witam wszystkich sympatyków Nowoczesnego:) Ja także zakochałam się w tym projekcie i mimo usilnych poszukiwań projektu doskonałego, zawsze Nowoczesny wygrywa więc budowa tego domu jest przesądzona. U mnie jest jeden problem, ponieważ wejście mam od północy, brama do garażu wychodzi z boku (od wschodu) a nie na wprost wjazdu na działkę. Jak myślicie, czy nie będzie to zbyt uciążliwe na dłuższą metę? Zawsze widzę wjazdy do garażu na wprost, ale z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcsim 23.12.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 @Kurkuma: Wg mnie takie rozwiazanie moze byc ok (w okolicy widzialem kilka domow z takim najazdem do garazu z boku) jezeli dzialka jest wystarczajaco szeroka, aby promien skretu byl przyzwoity. Moze warto takze wtedy przewidziec opcje parkowania tylem w garazu, czyli jechac przodem, "minac" garaz wzdluz sciany domu, i cofnac do srodka ? Plus bylby taki, ze wyjazd juz do przodu, i bez problemow. Kluczowe jest wg mnie ile miejsca zostaje na manewry przed garazem. Jezeli trzeba sie bedzie "nakrecic" aby wjechac, to opcja ta nie zda egzaminu. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 26.12.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Dzięki pmcsim za opinię Coraz bardziej przekonuję się, że wjazd bokiem nie będzie taki zły...jeszcze muszę do tej wizji namówić małżonka;) Powinno wystarczyć miejsca na wygodny podjazd, a i brama garażowa nie będzie główną atrakcją domu. My prawdopodobnie ruszymy z Nowoczesnym jesienią 2011, ale już teraz zbieram informację od doświadczonych budowniczych tego domu. Za wszystkie porady ślicznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiah02 26.12.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Projekt domu Gala ma wjazd do garażu tak jak wejście do domu. Może ten projekt będzie dla Ciebie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 27.12.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Gala jest świetna, ale jak dla mnie jest już za duża....trzeba mierzyć siły na zamiary.Czy ktoś z Państwa wybudował już Nowoczesny i zostawił wiatrołap tak jak w projekcie? Czy nie jest za mały? Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majuta 27.12.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 ... my własnie mierzymy i te siły i te zamiary i wychodzi nam, że powinniśmy odłożyc budowę i właciwie juz prawie zdecydowalismy sie na duze dwupoziomowe (taka jednak namiastka domu) mieszkanie i zostanie w mieście ... prawie ... bo to tez duuuże koszty .... i tez niełatwa decyzja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcsim 29.12.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 @ kurkuma W naszym Nowoczesnym dostawilismy dodatkowy wiatlolap. Takze uwazalismy, ze oryginalne rozwiazanie jest niezbyt praktyczne. W ten sposob rozwiazal sie takze problem niezbyt szczesliwie umiejscowionej spizarni (najkrotsze przejscie do salonu i kuchni...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 29.12.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Drogi pmcsim,jak ten wiatrołap wygląda z zewnątrz (w jaki sposób został połączony z domem, jakie daliście zadaszenie) chodzi mi o stronę wizualną. Jak teraz zorganizowana jest przestrzeń przy wejściu do kuchni i salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcsim 04.01.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Hi, Wiecej informacji wyslalem na skrzynke prywatna - sprawdz prosze i daj znac w razie pytan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemez 06.01.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 @ kurkuma W naszym Nowoczesnym dostawilismy dodatkowy wiatlolap. Takze uwazalismy, ze oryginalne rozwiazanie jest niezbyt praktyczne. W ten sposob rozwiazal sie takze problem niezbyt szczesliwie umiejscowionej spizarni (najkrotsze przejscie do salonu i kuchni...). Drogi pmcsim, jakie wymiary ma wiatrołap, jak ten wiatrołap wygląda z zewnątrz , jak jest zadaszony? chodzi mi o stronę wizualną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcsim 12.01.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witaj, Wyglad od frontu jak na fotce. Jak rozwiazane jest to wewnatrz widac na rzutach, ktora zamiescila *karina*. Stan na zdjeciu jest mocno surowy, bez daszku, okladzin drewno/kamien itp, ale cos widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sisi1 25.01.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam wszystkich serdecznie!Proszę o odpowiedź,czy ktoś wybudował dom Gala lub Nowoczesny w zachodniopomorskim?I czy ktoś wybudował te domy w systemie drewnianego szkieletu?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 26.01.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Także przyłączam się do pytania sisi1. Czy Nowoczesny powstał gdzieś w Zachodniopomorskim? Sisi1, my ruszymy prawdopodobnie jesienią br. W zasadzie szukam wciąż projektu, ostatnio spodobał mi się dom Montana z pracowni Dom Forma...niestety nie ma spiżarki i nie podoba mi się ścianka nośna pomiędzy jadalnią a salonem - wolę otwartą przestrzeń. Czyli Nowoczesny wciąż wygrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sisi1 26.01.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 witaj kurkuma! ja załatwiam papierki na podłączenie wody,gazu itp do naszej działki,niedługo kupujemy projekt Gali tylko go troszkę zmniejszymy,myślę,że około 1 metra,czytałam,ze ktoś zmniejszył dom o 1,4.Gala to jest cudeńko!!!mam zamiar wybudować dom w technologii szkieletu drewnianego,co o tym myślisz?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemez 26.01.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, ja kupiłem projekt Gali. W tej chwili jestem w trackie adoptowania tego projektu. Na wiosnę planuję ruszyć z budową w Szczecinie. Pozdrawiam:) Edytowane 26 Stycznia 2011 przez Nemez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sisi1 27.01.2011 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 NEMEZ moje gratulacje super wybór,mam nadzieję,że zdradzisz gdzie się będziesz budował,chętnie popatrzę jak Ci idzie,napisz jaka technologią będziesz budował.pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 27.01.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nemez, powodzenia życzę! Mogę zapytać jakie zmiany wprowadzasz? W Nowoczesnym brakuje mi wygodnego wiatrołapu i przejścia do salonu (okrążanie schodów trochę mi nie na rękę).Sisi1, także jestem na etapie papierologii i przygotowywania działki. Co do budowy w technologii drewnianej to dlaczego nie, musisz mieć jedynie dobrych fachowców. Niekoniecznie wychodzi taniej, ale na pewno szybciej. Mój tato budował takie domy głównie w Niemczech, tam szły jak świeże bułeczki. A wiadomo to praktyczny naród. Mimo tego radził mi budowę tradycyjną murowaną... Wybór należy do Ciebie:)Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts