Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NOWOCZESNY pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

A czy ten projekt rzeczywiscie taki mniejszy jest?

dla porównania:

powierzchnia całkowita poddasza:

Gala: 117,98 ; Z142: 107,7

powierzchnia parteru bez garażu:

Gala: 113,48 ; Z142: 99

zaledwie 23m^2

a i rozmieszczenie pomieszczen w Gali wydaje sie lepsze

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

U nas dalej dylematy projektowe, niby miała być Gala ale jest za duża i finansowo nie wiemy czy wydolimy. Znalazłam mniejszy domek z MG Projektu http://www.mgprojekt.com.pl/domki/prosty/sytuacja.php w zasadzie ma wszystko co mi potrzeba, oprócz garażu, zrobiłabym częściowe podpiwniczenie na kotłownię i zlikwidowałabym wcięcie w salonie i tym samym powiekszyłabym kuchnię. Podoba mi sie tez kosztorys ;)

Za 2 tyg jadę do projektanta (przedstawiciel regionalny MG Projekt) i porozmawiam o tych dwóch projektach. Chciałabym zacząć budowę w przyszłym roku ehh

Dwa slowa w temacie kosztow, skoro pojawil sie ten sub-watek. Wlasnie zakonczylismy na ten rok budowe Nowoczesnego pod Wwa. Dom przykryty jest juz dachem, ocieplony z zewnatrz (mix styropianu i welny tam gdzie maja byc deski na elewacji). Orientacyjne koszty to:

Materialy (bez dachu): 160.000

Dach (okna+dachowka): 45.000

Robocizna: 95.000

W powyzszej cenie jest ocieplenie "pasywne" (lub prawie, jak kto liczy :-)).

Czyli lacznie trzeba liczyc ok 300.000 na ten etap. Nie ma jeszcze w tym okien (poza dachowymi) ani nic w srodku (poza sciankami dzialowymi :-).

Ceny warszawskie, wiec byc moze uda sie zrealizowac to samo nieco taniej, ale lepiej byc mile zaskoczonym nizszymi kosztami niz odwrotnie :-).

Wlasnie szukamy firmy do wykonania okien (alu) - wyglada na to, ze trzeba na to liczyc min. 35-40 TPLN (na podst. pierwszych ofert)

Dalsze szczegoly w miare postepu prac i zainteresowania :-)

Powodzenia w budowie Nowoczesnego :-)

Witam wszystkich sympatyków Nowoczesnego:) Ja także zakochałam się w tym projekcie i mimo usilnych poszukiwań projektu doskonałego, zawsze Nowoczesny wygrywa więc budowa tego domu jest przesądzona. U mnie jest jeden problem, ponieważ wejście mam od północy, brama do garażu wychodzi z boku (od wschodu) a nie na wprost wjazdu na działkę. Jak myślicie, czy nie będzie to zbyt uciążliwe na dłuższą metę? Zawsze widzę wjazdy do garażu na wprost, ale z boku?

@Kurkuma:

Wg mnie takie rozwiazanie moze byc ok (w okolicy widzialem kilka domow z takim najazdem do garazu z boku) jezeli dzialka jest wystarczajaco szeroka, aby promien skretu byl przyzwoity. Moze warto takze wtedy przewidziec opcje parkowania tylem w garazu, czyli jechac przodem, "minac" garaz wzdluz sciany domu, i cofnac do srodka :-) ? Plus bylby taki, ze wyjazd juz do przodu, i bez problemow. Kluczowe jest wg mnie ile miejsca zostaje na manewry przed garazem. Jezeli trzeba sie bedzie "nakrecic" aby wjechac, to opcja ta nie zda egzaminu. IMHO.

Dzięki pmcsim za opinię:) Coraz bardziej przekonuję się, że wjazd bokiem nie będzie taki zły...jeszcze muszę do tej wizji namówić małżonka;) Powinno wystarczyć miejsca na wygodny podjazd, a i brama garażowa nie będzie główną atrakcją domu. My prawdopodobnie ruszymy z Nowoczesnym jesienią 2011, ale już teraz zbieram informację od doświadczonych budowniczych tego domu. Za wszystkie porady ślicznie dziękuję!

... my własnie mierzymy i te siły i te zamiary i wychodzi nam, że powinniśmy odłożyc budowę i właciwie juz prawie zdecydowalismy sie na duze dwupoziomowe (taka jednak namiastka domu) mieszkanie i zostanie w mieście ... prawie ... bo to tez duuuże koszty .... i tez niełatwa decyzja ...

@ kurkuma

W naszym Nowoczesnym dostawilismy dodatkowy wiatlolap. Takze uwazalismy, ze oryginalne rozwiazanie jest niezbyt praktyczne. W ten sposob rozwiazal sie takze problem niezbyt szczesliwie umiejscowionej spizarni (najkrotsze przejscie do salonu i kuchni...).

:D

@ kurkuma

W naszym Nowoczesnym dostawilismy dodatkowy wiatlolap. Takze uwazalismy, ze oryginalne rozwiazanie jest niezbyt praktyczne. W ten sposob rozwiazal sie takze problem niezbyt szczesliwie umiejscowionej spizarni (najkrotsze przejscie do salonu i kuchni...).

Drogi pmcsim,

jakie wymiary ma wiatrołap, jak ten wiatrołap wygląda z zewnątrz , jak jest zadaszony? chodzi mi o stronę wizualną.

• 2 weeks później...

Także przyłączam się do pytania sisi1. Czy Nowoczesny powstał gdzieś w Zachodniopomorskim?

Sisi1, my ruszymy prawdopodobnie jesienią br. W zasadzie szukam wciąż projektu, ostatnio spodobał mi się dom Montana z pracowni Dom Forma...niestety nie ma spiżarki i nie podoba mi się ścianka nośna pomiędzy jadalnią a salonem - wolę otwartą przestrzeń. Czyli Nowoczesny wciąż wygrywa.

witaj kurkuma! ja załatwiam papierki na podłączenie wody,gazu itp do naszej działki,niedługo kupujemy projekt Gali tylko go troszkę zmniejszymy,myślę,że około 1 metra,czytałam,ze ktoś zmniejszył dom o 1,4.Gala to jest cudeńko!!!mam zamiar wybudować dom w technologii szkieletu drewnianego,co o tym myślisz?pozdrawiam

Nemez, powodzenia życzę! Mogę zapytać jakie zmiany wprowadzasz? W Nowoczesnym brakuje mi wygodnego wiatrołapu i przejścia do salonu (okrążanie schodów trochę mi nie na rękę).

Sisi1, także jestem na etapie papierologii i przygotowywania działki. Co do budowy w technologii drewnianej to dlaczego nie, musisz mieć jedynie dobrych fachowców. Niekoniecznie wychodzi taniej, ale na pewno szybciej. Mój tato budował takie domy głównie w Niemczech, tam szły jak świeże bułeczki. A wiadomo to praktyczny naród. Mimo tego radził mi budowę tradycyjną murowaną... Wybór należy do Ciebie:)

Pozdrawiam:)