kurkuma 19.04.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Długo nie zaglądałam na forum i widzę, że troszkę sympatyków nowoczesnego przybyło. Kurkuma, a propos Waszego pomysłu widzę jeden minus - wg planu w miejscu komunikacji stałby stół, a nie bardzo miałabym pomysł gdzie go przestawić. Czy znalazłaś inny projekt, czy nadal nowoczesny na fali? Powiem Ci, że też nie byłam przekonana do tego "klocka" ale teraz bardzo mi się podoba, tym bardziej że w głowie mam wizję ładnego wykonczenia (mam nadzieję, że ładnego: i to już niedługo juhu!!!!) A w środku to rozwiązanie jest idealne (zdjęcia z naszego rzutu parteru wklejałam na początku wątku). Pozdrawiam wszystkich i nie mogę się doczekać jakiegoś dziennika budowy Nowoczesnego, bo ja sama już raczej nie zacznę, chyba za leniwa jestem na to:) Może z wnętrzami postaram się być bardziej aktywna na forum... Witam! Nie zmieniłam zdania i pozostałam przy Nowoczesnym, mam już nawet projekt od kilku dni, teraz leży sobie u architekta i czeka na przeróbki:) Nie robimy przybudówki, zmieniamy schody, ale nie bieg na odwrotny tylko przesuwamy je pod okno (to które w oryginale jest z luksferów) i będą zabiegowe. Robimy je lekkie ażurowe na tle okna (zamiast luksferów), które będzie sięgało aż po dach. Na górze przez ten zabieg przesuną się wejścia do sypialni i przeniosę garderoby w dziecięcych pod skosy. Powstanie ok. dwumetrowe przejście do salonu i faktycznie nie bardzo jest gdzie postawić stół (który nota bene marzy mi się wielki). Na razie mam plan, że postawię go nie prostopadle, a równolegle do kuchni, a sofy pójdą bardziej pod tv i schody. Nie jest to idealne rozwiązanie, prawda? Może jakieś pomysły? Dobudówka jest idealna, ale nas już i tak te metry przerażały, a gdzie jeszcze dodatkowe. Karina, zdradź proszę wizję wystroju swojego Nowoczesnego. Czekam również z niecierpliwością na zdjęcia:) Ja wciąż nie wiem jak urządzić wnętrza, niestety podobają mi się dwa różne style i nie wiem na co się zdecydować. Podobają mi się wnętrza nowoczesne, surowe (ale nie całkiem zimne), a na drugim biegunie wnętrza nastrojowe, retro, pachnące Prowansją. Chciałabym prowadzić dziennik, jednak wciąż brakuje czasu przy małych dzieciaczkach... Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 29.04.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Cześć. Widzę, że wątek się nie rozwija. O kosztach budowy cisza . Za to na stronie mg projekt pojawiła się wizualizacja salonu w projekcie Gala. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/gala/wnetrza.php Obecnie próbuję określić koszty budowy i wychodzi przy metodzie kompleksowej "pod klucz" ponad 500 tyś. zł. Jakiś horror. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurzyna 27.05.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witajcie My po prawie 2 latach poszukiwań idealnego projektu postawiliśmy na Galę ale w wersji pomniejszonej - będzie projekt indywidualny Także będę do Was zaglądać jak tam postępy idą w budowach i mam nadzieję, że powstawiacie nowe zdjęcia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sisi1 17.06.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam! za kilka tygodni dostanę pozwolenie na budowę,jeśli ktoś buduje Nowoczesnego z Mg Projekt odezwijcie się proszę!Najlepiej z zachodniopomorskiego ale nie koniecznie.Może ktoś już się wybudował i podpowie mi ciekawe rozwiązania tego domu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 25.06.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Sisi1, buduję się w zachodniopomorskim. Dokładnie to jestem na etapie papierologii, projekt jest u architekta, a ruszamy z budową zapewne wiosną. Zmiany jakie wprowadzam to przede wszystkim przesunięcie schodów pod okno (to w projekcie z luksferów), teraz będą lekkie zabiegowe. dzięki temu aby wejść do salonu i kuchni nie muszę chodzić naokoło schodów czy przez spiżarkę (zamykam ją), mam dogodne ponad dwumetrowe wejście na salon. Schody będą na tle takiego okna:http://www.ad2222.republika.pl/domek/1.jpgTrochę się stresuję, że nie będę miała czym je przesłonić, chciałabym roletę zewnętrzną, ale z tego co się orientowałam, nie jest możliwe zainstalowanie jej na całym oknie tylko na płaszczyźnie pionowej, a takie rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje.Na dole zamieniam łazienkę na toaletę.Przez schody zmieni mi się nieznacznie góra - przesunięte zostaną drzwi do sypialni, przenoszę też garderoby w dziecięcych pokojach pod skosy.A jakie Ty wprowadzasz zmiany? Pozdrawiam:) Edytowane 4 Lipca 2011 przez kurkuma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poohacz 17.08.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Cześć. Widzę, że wątek się nie rozwija. O kosztach budowy cisza . Za to na stronie mg projekt pojawiła się wizualizacja salonu w projekcie Gala. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/gala/wnetrza.php Obecnie próbuję określić koszty budowy i wychodzi przy metodzie kompleksowej "pod klucz" ponad 500 tyś. zł. Jakiś horror. Stan surowy otwarty 170k (robota 36500). W tym 21k na okna dachowe i 22k na dachowke z rynnami i blacha. Wycene na okna pionowe mamy na jakies 16k (ale tylko jedno przesuwne na 3,6m bo mamy troche pozmieniane). To wszystko przy stropie lanym (na 20cm) i z dodatkowa jaskolka na srodku, tarasem na garazu i balkonem z 2 pokoi na gorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 19.08.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Stan surowy otwarty 170k (robota 36500). W tym 21k na okna dachowe i 22k na dachowke z rynnami i blacha. Wycene na okna pionowe mamy na jakies 16k (ale tylko jedno przesuwne na 3,6m bo mamy troche pozmieniane). To wszystko przy stropie lanym (na 20cm) i z dodatkowa jaskolka na srodku, tarasem na garazu i balkonem z 2 pokoi na gorze. Dzięki za odpowiedź. To są ceny netto czy brutto? Z tego co piszesz wnioskuję, że budujesz metodą gospodarczą. Jeżeli nie będzie sprawiało Ci to problemu, to proszę podawaj co jakiś czas dane na temat kosztów. Ja prawdopodobnie ruszam na wiosnę 2012 i będę budował systemem gospodarczym. Mam jeszcze jedno pytanie na gorąco, ile kosztowała Cię adaptacja projektu? Ja chcę wysunąć o 1 m garaż do przodu żeby powiększyć pomieszczenia gospodarcze i zrobić osobno kotłownię i pralnię, zrezygnować w kilku okien i pomniejszyć o 16 cm budynek od strony elewacji frontowej (warunki zabudowy) oraz dostosować kotłownię do pieca na paliwo stałe. Koszt takiej adaptacji to w jednym z miejscowych biur 4,5 do 5 tysięcy złotych, czyli ok.7 do 7,5 tysiąca za projekt z adaptacją. Podobno za takie pieniądze niektórzy robią projekty indywidualne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poohacz 22.08.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Adaptacja 3700. 700 dla konstruktorki za przeliczenie stropu i balkonu a 3k dla arch za jaskolke i przerobienie wejscia ( z garazu do wiatrolapu) i ten balkon oraz taras nad garazem. Wiec tobie mowia nie duzo bo zmiany masz wieksze. Jak bedziesz w krakowie to mozesz wpasc zobaczyc jak to wyglada na zywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 23.08.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 A oto mój Nowoczesny po zmianach. Co o nich myślicie? Tutaj tego nie widać, ale będę miała jeszcze częściowo zadaszony tras (po stronie kuchni do komina) i wielkie okno kolankowe przy schodach. http://desmond.imageshack.us/Himg193/scaled.php?server=193&filename=rzutypozmianach.jpg&res=medium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 30.08.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 poohacz, dziękuję za zaproszenie. Nie obiecuję, ale być może skorzystam . Nie napisałeś, czy ceny są netto, czy brutto. Ja obecnie mam w domu burzę mózgów. Plany ciągle się zmieniają w wyniku intensywnych poszukiwań najoptymalniejszych rozwiązań. I tak doszło do rezygnacji z paliwa stałego na rzecz gazu. Problem sam się rozwiązał po opiniach użytkowników. Odpada zatem kotłownia na paliwa stałe, to powoduje, że nie będzie konieczności wysuwania garażu. Za to bardzo podoba mi się koncepcja jednej z koleżanek, czyli wiatrołap ze spiżarnią. Mam już poumawianych ludzi na kalkulację kosztów oraz ocenę jakości wykonywanych przez nich prac. Jest też postanowione, zaczynamy budowę w przyszłym roku. Będę pisał jakie poczyniliśmy będą postępy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiah02 06.09.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Stan surowy otwarty 170k (robota 36500). W tym 21k na okna dachowe i 22k na dachowke z rynnami i blacha. Wycene na okna pionowe mamy na jakies 16k (ale tylko jedno przesuwne na 3,6m bo mamy troche pozmieniane). To wszystko przy stropie lanym (na 20cm) i z dodatkowa jaskolka na srodku, tarasem na garazu i balkonem z 2 pokoi na gorze. Witam, Ja buduję Gale w Szczecinie. Mam pytanie, jakie okna dachowe dałeś? Jakiej firmy. czy tyle co w projekcie? I jaką dachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrwzk 04.01.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Czy buduje moze ktos dom Jurajski rowniez z mg projekt? My juz mamy projekt nie tylko kupiony co -po kilku przerobkach -gotowy do zlozenia w starostwie. Ciekawa jestem jakie wychodza innym wstepne kosztorysy... Przymierzam się do jurajskiego. Jestem z Gliwic. Chętnie podyskutuję o tym projekcie. Gdzie na południu Polski można zobaczyć budowę albo gotowy jurajski, nowoczesny lub galę? Edytowane 4 Stycznia 2012 przez piotrwzk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna Czemerys 10.01.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Projekt również dałam do wyceny, zobaczymy ile zaśpiewają za stan surowy otwarty. Z przeróbek to zmienimy rozplanowanie gabinetu, kotłowi/pralni, tak żeby było więcej miejsca na osobną pralnie, osobno na kotłownię. Gabinet będzie pomniejszony. U góry natomiast zamiast dużej łazienki przy sypialni będzie wieeelka garderoba, a łazienka nasza tylko taka, żeby zmieścił się prysznic, 2 umywalki i kibelek , reszta bez zmian. Zaczynamy - jak dobrze pójdzie - na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna Czemerys 10.01.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Poohacz, ten SSO za 170k - to w tym są już okna dachowe i dach z robocizną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APD 10.01.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 poohacz czy mozna zobaczyc Twoja budowe? Tez jestemy z Krakowa i bedziemy rozpoczynac budowe Jurajskiego, wiec podobne klimaty, a jestesmy ciekawi przerobek. My mozemy sie podzielic zmianami w projekcie narazie jedynie na rzutach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APD 10.01.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Przymierzam się do jurajskiego. Jestem z Gliwic. Chętnie podyskutuję o tym projekcie. Gdzie na południu Polski można zobaczyć budowę albo gotowy jurajski, nowoczesny lub galę? Dopiero bedziemy zaczynac budowe (gm Michalowice pod Krakowem), mamy gotowe papiery i przerobki projektu -m.in. łazienka na gorze (bedzie jedna), uklad 2 sypialni, taras nad garazem, zmiany w oknach. Wciaz jedynie nie daja mi spokoju te schody. Nie wiem czy nie sa za strome i i czy sa wygodne i czy nie beda "blokowac" wejscia do salonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 14.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Przymierzam się do jurajskiego. Jestem z Gliwic. Chętnie podyskutuję o tym projekcie. Gdzie na południu Polski można zobaczyć budowę albo gotowy jurajski, nowoczesny lub galę? Witam! Właśnie jesteśmy na etapie papierów i pozwolenia na budowę domu wg. projektu JURAJSKI (okolice Wrocławia). Zapraszam do dyskusji w tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194362-JURAJSKI-z-MG-Projekt-czy-kto%C5%9B-buduje&p=5120030#post5120030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koliber811 28.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam wszystkich! Zakochałam się w "Nowoczesnym" od pierwszego wejrzenia:) Tak bardzo, że zmieniliśmy z mężem plany dot. budowy innego domu i w przeciągu doby podjęliśmy ostateczną decyzję o kupnie tego projektu. W poniedziałek powinniśmy dostać dokumeny!!! Zamierzamy skrócić domek od strony salonu i kuchni o ok. 1,5m. Rezygnujemy z antresol i tym samym sufit w sypialniach będzie na "standardowym" poziomie, co pozwoli zmniejszyć liczbę okien dachowych. Łazienka na górze będzie jedna, z oddzielnym pomieszczeniem na pralnie i suszarnie. Te zmiany pozwolą nam zmniejszyć trochę koszty budowy - mam przynajmniej taką nadzieję Nie podjęliśmy jeszcze decyzji co z wiatrołapem, dobudować, czy zostawić? Chcemy wiele prac wykonać we własnym zakresie, oczywiście w miarę możliwości. Czy budował ktoś w ten sposób "Nowoczesnego" i gdzie można napotkać na jakieś trudności (tzn. na jakim etapie budowy)? Pozdrawiam i czekam na jakieś odpowiedzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka12 29.01.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 rowniez zakochalam sie w tmym projekcie od pierwszego wrazenie. Póki co lazienka na gorz bedzie jedna, duza, polaczona. W chwili jak rodzina sie powiekszy zrobimy tak jak w projekcie i kazdy bedzie mial swobodny dostep dla siebie. Dla mnie najciekawszym rozwiazaniem w tym projekcie jest ... garaz. tak fajnie jest wkomponowany w bryle budynku. Nie moge sie doczekac jak wjade tam swoim autkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koliber811 31.01.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Szrlotka12, a masz jakieś zdjęcia z Waszej budowy, a może założyłaś Dziennik i się nie chwalisz?;PPrzesyłajcie proszę fotki z budowy, z wnętrza domu i wszystkie, które są związane z projektem MG Nowoczesny. My planujemy rozpocząć wiosną i z pewnościa poinformuję i poprę zdjęciami nasz prace. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts